Barcelona kiszáradt

2008.04.16. 18:14
Barcelonában aggasztó a vízhiány. A város tározói szinte kiürültek, mert másfél éve nem volt komoly eső. Egyre komolyabb korlátozásokat vezetnek be. Az ivóvizet Franciaországtól veszik. A környezetvédelmi miniszter esőért imádkozik.

A város szökőkútjait már elzárták, nem öntözik a parkokat és ritkábban tisztítják az utcákat. Tilos a kerti medencék feltöltése és az autómosás is. Utóbbi tevékenységek elkövetői 3000 eurós (760 ezer Ft.) pénzbírságra számíthatnak. Ha egy-két héten belül nem esik, akkor a szállodák medencéit is leeresztik.

Néhány város környéki faluban nincs már ivóvíz sem, oda lajtoskocsikkal szállítják a vizet. A katalán vízügyi hivatal tíz hatalmas tartályhajót bérelt ki, 80 millió euróért, hogy vizet importáljanak velük. A 300 kilométerre fekvő franciaországi Marseille-ből és a 600 kilométerre lévő almeriai tengervíz-sótlanító telepről viszik majd a vizet a katalán fővárosba. 2009-re elkészül Barcelona saját tengervíz-sótlanítója is.

Barcelona hiába követeli, hogy a régió folyóit új vezetékek építésével megcsapolhassák, ehhez sem a kormányzat sem a környékbeli vezetők nem járultak hozzá. Volt ahol tüntettek is a helyiek Barcelona vízelvezetési tervei ellen.

Francesco Baltasar spanyol környezetvédelmi miniszter imával igyekszik megoldani a vízhiányt. Az ökoszocialista politikus saját bevallása szerint a Monserrat-i Szent Szűzhöz, Katalónia védőszentjéhez imádkozik esőért, bár köztudottan ateista.