2024. június 30. 18:00
Anglia 2
Szlovákia 1
Arena AufSchalke Nyolcaddöntő
2024. június 30. 21:00 ÉLŐ
Spanyolország 0
Georgia 0

Sólyom előtt került kínos helyzetbe a cseh elnök

2006.01.13. 10:26
A Benes-dekrétumok miatti augusztusi bocsánatkérés nemcsak a németekre, hanem a csehországi magyarokra és lengyelekre is vonatkozott, írta levelében a cseh kormányfő, de erről elfelejtette tájékoztatni az éppen a magyar elnökkel tárgyaló Václav Klaust.

Sólyom László csütörtökön Prágában tárgyalt Václav Klaus elnökkel. A cseh elnök igencsak meglepődött, amikor magyar kollégája egy friss levélről kezdett el beszélni. Ebben Jiri Paroubek miniszterelnök a magyar Együttélés Politikai Mozgalom elnökének megerősíti: a Benes-dekrétumok miatti augusztusi bocsánatkérése nemcsak a szudétanémetekre, hanem a csehországi magyarokra és lengyelekre is vonatkozik.

#alt#
Egy osztrák művész 2002-ben kétszáz Benes-fejjel tiltakozott az osztrák-cseh határon a dekrétumok érvényessége miatt (Fotók: EPA)

Kitelepítések a háború után

A második világháború után a csehszlovákiai németeket és magyarokat gyakorlatilag kollektív háborús bűnösnek nyilvánították, megfosztották állampolgárságuktól, s elkobozták vagyonukat. Hárommillió szudéta- és kárpáti németet és hetvenötezer magyart kitelepítettek az akkori Csehszlovákiából.

A szlovákiai magyarság felszámolását ezután az akkori csehszlovák rendszer a magyarok csehországi kényszermunkára való elhurcolásával, csehszlovák-magyar lakosságcserével, valamint a reszlovakizációval próbálta elérni.

#alt#
Sólyom és Klaus a prágai várban

Sólyom üdvözölte, Klaus nem

A Sólyom-Klaus találkozó után a cseh elnök magyarázatot követelt Paroubek miniszterelnöktől, mert a levélről ő nem tudott. . "Sajnálatos, hogy sem a köztársasági elnök, sem Tomás Pojar, a külügyminiszter bilaterális kapcsolatokért felelős helyettese, aki jelen volt a tárgyalásokon, a magyar államfő cseh köztársaságbeli munkalátogatásának előkészítése során erről tényről nem tudtak, s csak a két küldöttség tárgyalásai közben tájékoztatta őket a magyar elnök" - tolmácsolta a cseh államfő álláspontját szóvivője Petr Hájek.

Sólyom László a találkozó utáni sajtótájékoztatón üdvözölte a levelet, pozitívnak nevezve a cseh kormányfő levelét.

#alt#
Benes tavaly felavatott prágai szobra is vihart kavart

Politikai vihart kavart 2004 elején, hogy kiderült: Václav Klaus prágai rezidenciája egy, a Benes-dekrétumok alapján megfosztott, Németországba kitelepített, német származású család villája volt. Az elnök azt nyilatkozta, hogy erről a tényről nem tudott.

Szlovákiát nem érinti

Az 1993-ban alakult szlovák állam eddig semmilyen gesztust nem tett a második világháború után meghurcolt magyar kisebbségnek. Az ügyről megkérdezett pozsonyi politikusok szerint őket nem érinti a bocsánatkérés.