Izrael a saját katonáit lőtte

2009.01.06. 06:49
Izrael keddre virradóra is folytatta a szárazföldi offenzívát a Gázai övezetben. Olmert miniszterelnök hallani sem akar tűzszünetről, amíg a Hamász rakétákkal lövi Izraelt.

Három izraeli katonát megölt, négyet pedig megsebesített egy izraeli harckocsiból tévesen kilőtt gránát a Gázai övezetben dúló harcok során - jelentette be az izraeli hadsereg kedden hajnalban. A sebesültek közül egy állapota válságos, a többieké pedig súlyos.

A hivatalos adatok szerint összesen négy izraeli katona vesztette életét azóta, hogy az izraeli hadsereg szombat éjjel elindította a szárazföldi hadműveletet a Hamász palesztin radikális mozgalom által ellenőrzött Gázai övezetben.

A szárazföldi offenzíva részeként Izraeli harckocsik vonultak be kedden, napfelkelte előtt Hán-Júniszba. Szemtanúk közlése szerint a helikopterek által támogatott harckocsik tüzet nyitottak a Gázai övezet déli részén fekvő városban. A Hamász palesztin radikális mozgalom fegyveresei és más csoportok golyózáporral fogadták az izraeli páncélos harcjárműveket.

Ugyancsak szemtanúk és palesztin orvosok beszámolója szerint kedden hajnalban egy izraeli harckocsilövedék hat palesztin fegyverest ölt meg Deir al-Balah városban, közülük négyen a Hamász, ketten az Iszlám Dzsihád tagjai voltak. Dzsabalíja városban négy palesztin sebesült meg egy izraeli légicsapásban.

Ehud Olmert, aki hétfőn Jeruzsálemben tárgyalt Nicolas Sarkozy francia államfővel, leszögezte, hogy a Gázai övezetet uraló Hamásznak nemcsak hogy le kell állítania a rakétatámadásokat, hanem azt kell elérni, hogy a radikális mozgalom ne is legyen képes rakéták kilövésére.

A közel-keleti villámkörúton tartózkodó Sarkozy az izraeli és a palesztin vezetőket arról győzködte, hogy egyezzenek bele egy "néhány napos humanitárius tűzszünetbe".