Fél éven belül atomhatalommá válhat Irán

2004.09.13. 10:45
Ha a jelenlegi tempóban folytatódnak a fejlesztések, Irán fél éven belül már külső segítség nélkül is képes lesz az atombombagyártásra, véli az izraeli hírszerzés. A katonai felderítés parancsnoka szerint ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy jövőre már bombája is lesz a teheráni rezsimnek.
Külföldi segítség nélkül is képes katonai felhasználású nukleáris kapacitások kiépítésére Irán, véli az izraeli hírszerzés. "Ha a fejlesztések a jelenlegi ütemben folytatódnak", az iszlamista rezsim fél éven belül érheti el az atomfegyverek előállításához szükséges fejletségi szintet, jelentette ki Aharón Zeévi, a katonai hírszerzés vezetője.

Segítség nélkül

"Ezzel nem azt akarom mondani, hogy 2005-re Irán atombombára tesz szert, hanem azt, hogy minden szükséges eszköz Teherán rendelkezésére áll majd ahhoz, hogy külföldi segítség nélkül atomfegyvert építsen", tette hozzá.

Oroszország hathatós segítségével épül Irán első számú nukleáris létesítménye az ázsiai ország déli részén. "Ha nem sikerül megállítani Iránt időben, az nukleáris dominóeffektust idézhet elő a térségben", figyelmeztetett az izraeli katonai hírszerzés vezetője.

Bizonyítékra várnak

Nagy-Britannia, Franciaország és Németország arra készül, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatótanácsának hétfőn kezdődő bécsi ülésén egy olyan határozattervezetet terjeszt be, amely novemberig adna határidőt Teheránnak arra, hogy bebizonyítsa, nem tör titokban atomfegyver birtoklására.