Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Hónapokon belül beindulhat az iráni atombombagyártás

2004.07.27. 13:11
Az együttműködés látszatát fenntartva Irán majdnem egészében kiépítette az atombombagyártás alapfeltételének számító urándúsító kapacitását - vélik diplomáciai források. A londoni Times értesülései szerint Izrael már megelőző csapást fontolgat. Irán válaszul "letörölné a világtérképről" a zsidó államot.
"Alig néhány hónapon belül" képes lesz megkezdeni az urándúsítást Irán - állítja a londoni Times nyugati diplomáciai forrásokra hivatkozva. A nevük elhallgatását kérő források szerint Irán az elmúlt hónapok diplomáciai manőverezésével időt nyert az urándúsításhoz szükséges berendezések fejlesztéséhez.

Taktikai tárgyalások

A Times szakértői szerint immár egyértelmű, hogy Irán nem a busheri atomerőműből kinyert plutóniumot, hanem dúsított uránt kíván használni atomfegyverei előállításához. A lapnak nyilatkozó egyik diplomata szerint "a helyzet súlyos". Irán eddig azt a benyomást próbálta kelteni, hogy együttműködik a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel, valójában azonban csak az időt húzta, és "most már csak hónapokra vannak a program befejezésétől".

A NAÜ egy illetékese a lapnak ugyanakkor azt mondta: az ellenőrök Irán "minden mozdulatát figyelik", és egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a teheráni kormány bomba gyártására akarna elkülöníteni nukleáris alapanyagot.

Izrael kész a támadásra

Korábban a titkosszolgálatok úgy vélték, Irán a busheri atomerőműből próbál majd plutóniumot kinyerni a bombagyártáshoz. A Sunday Times július közepi értesülései szerint Izrael már fel is készült egy megelőző csapásra az atomerőmű ellen, arra az esetre, ha Oroszország elkezdi fűtőanyaggal feltölteni a reaktorokat. Izrael a nyolcvanas években Irak atomerőművét az átadás előtt rombolta porig.

Letörölnék a térképről

A Times értesülései szerint az izraeli haderő már a támadás terveit is kidolgozta. "Letöröljük Izraelt a világtérképről" - reagált kedden az izraeli támadás lehetőségére az iráni Forradalmi Gárda. A teljes egészében a főpapok irányítása alatt álló vallási hadsereg szóvivője szerint az Egyesült Államok erejét fitogtatva azzal fenyegetőzik, hogy "beveti veszett kutyáját, Izraelt".

"Belátják azonban, hogy Teherán válasza olyan határozott lenne, hogy Izrael eltűnne a világtérképről, és az amerikai érdekek erősen csorbulnának" - mondta a szóvivő. A forradalmi gárdaisták szóvivője szerint Irán nem akar viszályt, de szükség esetén képes megmutatni, hogy válaszcsapásaival tud "kemény és pusztító" is lenni.  • Vennék
  • Hírek