Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Közel-keleti Csernobil fenyeget?

2004.07.25. 12:47
A hazaárulásért elítélt atomtechnikus kipakolt: nukleáris katasztrófa fenyeget a Közel-Keleten, Izraelnek pedig szerepe volt Kennedy meggyilkolásában.
Egy második, ezúttal közel-keleti Csernobil veszélyére figyelmeztetett az izraeli atomerőmű ósdi állapotára hivatkozva Mordeháj Vanunu atomtechnikus, aki 18 évet töltött börtönben a zsidó állam atomtitkainak leleplezéséért.

Vanunu az al-Haját című arab lap vasárnapi számában megjelent interjúban azt is állítja, hogy Izraelnek szerepe volt John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásában.

A Dél-Izraelben negyven évvel ezelőtt épült Dimona atomerőmű - ahol Vanunu egykor alkalmazásban állt - a volt technikus véleménye szerint baleset esetén a szomszédos országok lakóinak millióit fenyegeti sugárzással. Jordánia hatóságainak a határkörzetben élőket orvosi vizsgálatnak kell alávetnie, hogy felmérjék az esetleges sugárfertőzést és biztosítsák a szükséges gyógyszereket - hangoztatta Vanunu, akinek az izraeli hatóságok áprilisban, amikor kiengedték a börtönből, megtiltották egyebek között, hogy a külföldi sajtónak nyilatkozzék.

A Kennedy-szál

Konkrétumok nélkül azt hangoztatta másfelől, hogy Izraelnek köze volt Kennedy amerikai elnök 1963-ban történt megöléséhez. Mint fogalmazott, "úgyszólván biztos értesülések szerint" Kennedyt azért ölték meg, mert nyomást gyakorolt az akkori izraeli kormányfőre, David Ben Gurionra, hogy valljon színt Dimona, az izraeli atomerőmű ügyében.

A férfi bírálta továbbá Mohammed el-Baradeit, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség igazgatóját, amiért július elején Izraelbe látogatott. El kellett volna hárítania a meghívást, amikor kiderült, hogy nem szemlélheti meg az atomerőművet - vélte.

Mordeháj Vanunut 1986-ban ítélték 18 év börtönre hazaárulás és kémkedés vádjával, mert a brit Sunday Timesnak információkat adott át Dimonáról. Izrael azóta sem ismerte el egyértelműen, hogy atomfegyvere van, de külföldi szakértők - többek közt éppen Vanunu közlései alapján - úgy tartják számon hogy 100-200 ilyen töltetű rakétával rendelkezik.