Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

Atomtámadást rajzolt Bécs ellen

2004.07.23. 18:07
Az egykori ügyes kezű sorkatona nem hiszi, hogy a felső politikai vezetés nem tudott a Bécs és München elleni keleti atomválaszcsapásról. Csányi József maga rajzolta a hadműveleti térképet, de a hetvenes években nem nagyon törődött az atomtitokkal, inkább Szabad Európát hallgatott a laktanyában, és Czinege Lajos honvédelmi miniszter szekrényében melegedett.
Májusban a Varsói Szerződés idején esetlegesen Magyarországon tárolt atomtöltetek után kutatva találtunk a kunmadarasi silóra, valamint Mojszejev szovjet vezérkari főnök egy elsikkadt nyilatkozatára, melyben beismeri a telepítést. Júniusban egy svájci forrás közölte, a Varsói Szerződés egy 1965-ös hadijátéka szerint a nyugatiak első csapása után Bécset és Münchent is keleti atombomba pusztította volna el. És még nincs vége. Júliusban Csányi Józseffel találkoztunk.

Nyugat felé néz
Csányi József 1976-ban a szentesi Damjanich laktanyába vonult be sorkatonai szolgálatra. Két év után csillag nélküli honvédként szerelt le, majd eltelt huszonhat év, és egy reggel Berecz Jánost, az MSZMP KB egykori titkárát látta nyilatkozni a televízióban. A Kádár János egyik lehetséges utódjának tartott politikust a Magyarországon tárolt atomtöltetekről, valamint a Nyugat elleni atomtámadásról kérdezték, de semmit sem tudtak meg tőle, mert szerinte Magyarországon csak néhány ember volt az atomtitok birtokában.

Csányi József nem hitt neki. Felhívta a Nemzetbiztonsági Hivatal Közérdekű Bejelentések és Panaszok Irodáját, és megkérdezte az ügyeletestől: "Tessék mondani, sért-e nemzetbiztonsági érdeket, ha újságnak nyilatkozom arról, hogy a hetvenes években egy különösen titkos rakétaalakulatnál töltöttem a sorkatonai szolgálatot?" Az ügyeletes megnyugtatta, hogy erről ma már nyugodtan lehet beszélni, megszűnt ugyanis a Varsói Szerződés, és a korabeli technikát sem használják ma már.

Sült hülyék is

A különleges titkos rakétaalakulatnál nem volt előzetes káderezés, "sült hülyék" is kerültek a szentesi laktanyába. A három századnak három, atomtöltet kilövésére is alkalmas rakétája volt. A kisebb hadgyakorlatokat a derekegyházi erdőben és a Kiskunság buckái között tartották. Egy nagyobb, bakonyi hadgyakorlaton ötven méterről látta, amint öt "éles", de robbanófej nélküli rakétát akartak kilőni. A tűzparancsra egy rakéta besült. Pont a szentesi rakéta volt az, a technikáért felelős tiszt nem cserélte ki ugyanis az akkumulátort, és "nem kapott szuflát" az elektromos rendszer. Elméletben egyébként Bécset lőtték, amelynek atomfegyverrel való megsemmisítése a dunántúliak egészségére is károsan hatott volna.

Az atomfej kilövésére alkalmas rakétaalakulatok az első vonalban, Nagykanizsán és Tapolcán, valamint Kiskunfélegyházán, Szentesen és Jászberényben voltak. Az atomtöltet a magyarországi szovjet silókból szupertitkos vonatokon, repülőkön, helikoptereken jött volna.

Nem is takarították

Az R-70-es belülről
Csányi pályája jó kézügyessége révén gyorsan ívelt felfelé, és a kiskunfélegyházi tüzérezredhez vezényelték. Hadműveleti térképrajzoló lett. A Bem laktanyában - amelyet az ország sportszerető közvéleménye a Honvéd Bem József SE nevű futballcsapatról ismert - feltűnt neki az emeleti folyosó végén egy ráccsal elzárt, lepecsételt ajtó. Ide soha senki sem mehetett be, még csak nem is takarították.

A titkos szobát csak háború esetén nyitották volna ki, ebben tárolták a támadás útvonalát. Csányi szerint a felső politikai és katonai vezetésnek tudnia kellett a tervekről, hiszen még a helyi parancsnokok is tisztában voltak velük. Sőt, Kiskunfélegyházán sorkatonaként, magyar tábornok és szovjet szakértő közreműködésével, saját maga rajzolta a Bécs elleni atomtámadás imitált akcióját.

A diszkó jobban vonzotta

A szentesi és kiskunfélegyházi épületekben ügyeletes írnokként a rá bízott titkos dokumentumokkal lehetett volna "ügyesen variálni". Eszébe sem jutott azonban keleti James Bondot játszani, mert nem volt lapos fényképezőgépe, és a kémkedésnél jobban vonzotta a szentesi diszkó és a kinti élet.

Atomtöltetet is kilőhettek volna
A rendszernek viszont, legalábbis ma így emlékezik, ott tett be, ahol tudott. A körletben például Szabad Európát hallgatott, tintafoltos nadrágját valamilyen homályos bosszútól vezérelve fél évig nem cserélte le. Egyszer az egyik alföldi hadgyakorlaton elvesztettek egy térképszelvényt. A berezelt tisztek az egész századot kivezényelték a terep átfésülésére. A katonák tízméterenként álltak egymástól, és módszeresen átfésülték a terepet. Útközben minden tanyára betértek, és a térképdarab keresésére hivatkozva meghívatták megukat homoki szőlőből készült borra.

Nem csoda

A sorozatos engedetlenség miatt pesti "melósalakulatokhoz" vezényelték. A huzatos és hideg Honvédelmi Minisztérium felújításán kőművesmunkát végzett, és a laza munkaellenőrzést kihasználva Czinege Lajos honvédelmi miniszter tízméteres szekrénysorában melegedett.

Nem is csoda, hogy összeomlott a Varsói Szerződés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!