A terroristákat szolgálja Saron politikája?

2003.10.31. 14:24
Váratlan helyről érte támadás Ariel Saron palesztinpolitikáját. A hadsereg a palesztinok elleni harcot korábban függetlenségi háborúként jellemző parancsnoka szerint az elnyomás reményvesztést, a kilátástalanság erőszakot szűl. Véleményét a hadsereg és a titkosszolgálatok jelentései is alátámasztják, és még kormánytagok tetszését is megnyerte.
Saron politikája csak a terroristákat erősíti - vélekedett az izraeli hadsereg főparancsnoka. Moshe Ya'alon altábornagy szerint Izrael "a katasztrófa szélére sodródott". Bár véleménye Saronból és Saul Mofaz vezérkari főnökből szó szerint dührohamot váltott ki, a Guardian értesülései szerint több kormánytag, a hadsereg és a titkosszolgálatok álláspontját is tükrözi.

Kilátástalanság szülte erőszak

A hadsereg főparancsnoka szerint a palesztinok elkülönítése, a Ciszjordániában épített kerítés csak fokozza a kilátástalanságot - írja a Guardian. A reményüket vesztett palesztinok így egyre inkább támogatják a terroristacsoportokat.

Véleményét a megszállt területeken szolgálatot teljesítő alakulatok parancsnokainak jelentései és a titkosszolgálatok is alátámasztják.

Nem galamblelkű

Ya'alon eredetileg névtelenül szivárogtatta ki véleményét csütörtökön. Bár célja szerint csupán a hadsereg az utóbbi időben elnyomott álláspontját akarta jobban kommunikálni, a névtelen nyilatkozat komoly hatást váltott ki. Olyannyira, hogy az izraeli sajtó már másnap nyilvánosságra hozta, hogy az altábornagy a nyilatkozat forrása.

Ez, ha lehet, csak tovább növelte a kritika súlyát. Ya'alon ugyanis egyáltalán nem a palesztinokkal szembeni engedékenységéről volt ismert - írja a Guardian. A második intifáda elleni harcot régi beosztásában, a vezérkari főnök helyetteseként még az izraeli "függetlenségi háború második lépcsőjének" nevezte.

Repedések a kormányban

Saron és Saul Mofaz vezérkari főnök dühödten reagált Ya'alon nyilatkozatára, annak visszavonását vagy az altábornagy lemondását követelvén. Véleményük szerint Ya'alon csak a hadsereg kudarcát próbálta a kormányra hárítani - írja a Guardian.

Az izraeli katonai rádió értesülései szerint azonban két kormánytag, Silvan Shalom külügyminiszter és Ehud Olmert miniszterelnök-helyettes is egyetért az altábornagy kritikájával.