Hamarosan kész az észak-koreai atombomba

2003.07.12. 17:41
Az ázsiai sztálinista rezsim feldolgozza atomerőműve elhasznált fűtőelemeit. A kinyert plutóniumból néhány hónap alatt fél tucat bombát készíthetnek.
Az amerikai titkosszolgálat megerősítette a Kyodo japán hírügynökség értesülését, hogy Észak-Korea megkezdte kiégett nukleáris fűtőelemek újrafeldolgozását jongbjoni atomlétesítményében. Ez végül lehetővé teszi, hogy a kommunista állam atomfegyvert állítson elő.

Veszélyes játék

A hírügynökség titkosszolgálati forrásaira hivatkozva hozzátette: a washingtoni Fehér Házat csütörtökön tájékoztatták arról, hogy Észak-Korea kiégett nukleáris fűtőelemeket dolgozott fel a Phenjantól északra fekvő atomlétesítményben. Az amerikaiak erről úgy szereztek tudomást, hogy Jongbjon körzetében kripton 85-ös gáz jelenlétét mutatták ki a levegőben. Az említett gáz az újrafeldolgozás során keletkező melléktermék.

Abe Sendzo, a japán korányszóvivőhelyettes a történtekkel kapcsolatban kijelentette, hogy Észak-Korea "valóban veszélyes játékot folytat", bár véleménye szerint a phenjani vezetés "még nem lépte át azt a határvonalat, amelyen túlra nem szabad merészkednie".

Féltucat bomba

Az AFP francia hírügynökség egy dél-koreai titkosszolgálati tisztségviselőt idézve hozzátette, hogy Észak-Korea mintegy 70 robbanóanyag-kísérletet hajtott végre a Jongbjontól észak-nyugatra fekvő jongdoki körzetben. A kísérletek célja, hogy hagyományos robbanóanyaggal idézzenek elő atomrobbanást: a detonáció összepréseli a plutóniummagot, amely nukleáris láncreakciót vált ki a hasadóanyagban.

A kiégett fűtőelemek feldolgozása lehetővé teszi, hogy Észak-Korea elegendő plutóniumot állítson elő ahhoz, hogy néhány hónap alatt féltucat atombombát készítsen el - fűzte hozzá a dél-koreai forrás.