Virág
0 °C
2 °C

Perle bombázná Észak-Koreát

2003.06.12. 10:19
Észak-Korea bombázására is fel kell készülnie az Egyesült Államoknak - véli Richard Perle. A Bush-kormányzat héjáinak vezére szerint egyértelmű, hogy az észak-koreai atomfegyverek az al-Kaida kezébe kerülhetnek. Azt azonban még nem tudja, elkerülhetetlen-e a háború.
Észak-Korea jongbjoni atomreaktorának lebombázására is készen kell állnia az Egyesült Államoknak - jelentette ki Richard Perle, Donald Rumsfeld védelmi miniszter egyik legbefolyásosabb tanácsadója. A konzervatív héják főideológusa szerint még nem biztos, hogy az amerikaiak és térségbeli szövetségeseik - Kína, Oroszország és Japán - képes-e elszigetelni és nukleáris programja feladására kényszeríteni a sztálinista diktatúrát - írja a Washington Post.

Sebészi pontossággal

Az általában a harcias megoldásokat kedvelő Perle bízik abban, hogy sikerül diplomáciai úton rendezni a válságot. "Nem zárhatjuk ki azonban egy 1981-eshez hasonló sebészi pontosságú csapás lehetőségét" - nyilatkozta a Postnak Izrael 22 évvel ezelőtti akciójára utalva. Az izraeli légierő június 7-én váratlanul lebombázta Irak Bagdad közelében épülő és már átadás előtt álló Osriak atomerőművét.

A lassan egy éve húzódó koreai atomválság hétfőn vett új fordulatot. A phenjani rezsim bejelentette, hogy folytatná az atomfegyverkezést, így leszerelhetné hatalmas hadserege egy részét.

Nem elkerülhetetlen

"Ha Észak-Korea atomfegyvereket állít elő, az al-Kaida meg megvásárolná ezeket, könnyen üzletet köthetnek. Mást nem is feltételezhetünk" - jelentette ki Perle. A kormányzati külpolitika egyik fő irányadója egyelőre nem tudja, elkerülhetetlen-e a háború. "Még korai lenne következtetéseket levonni" - nyilatkozta a Washington Postnak.