Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Amerika nem tudja, tárgyaljon vagy fenyegessen

2003.05.07. 16:18
Tárgyalásokat folytatna Észak-Koreával az Egyesült Államok, közben azért a rakéta- és drogkereskedelemre is lecsapna. Miközben a titkosszolgálatok jelentése szerint a sztálinista diktatúra három atombombára elegendő plutónium gyártásába kezdett, a külügyminisztérium "galambjai" Donald Rumsfled héjáival küzdenek. Powellék szerint a szankciók elszigetelhetik a vezetést. Rumsfeld ezt nem is tagadja.
Bár egyre több jel utal arra, hogy Észak-Korea plutóniumgyártásba kezdett, az Egyesült Államok még mindig nem döntötte el, milyen politikát folytasson a diktatúrával szemben. A jongbjoni atomerőműben tárolt nyolcezer kiégett fűtőelem újrafeldolgozását még áprilisban, a pekingi háromoldalú egyeztetéseken bejelentette, ez azonban az amerikai hírszerzés adatai szerint akkor csak blöff volt - írja a Washington Post.

A titkosszolgálatok elemzői szerint az elmúlt két napban azonban több jel is az újrahasznosítás beindulására utalt - írja a Post. Észak-Korea akár három atombombát is építhet az előállított plutóniumból.

Óvatosan keménykednek

George Bush kedd délutánra egyeztetésre hívta külpolitikai főtanácsadóit, mivel a kormányzat a sürgető jelek ellenére sem döntött még az Észak-Koreával szembeni politikáról. A fő vita, Irakhoz hasonlóan itt is a tárgyalásos megoldást pártoló Colin Powell külügyminisztériuma és a Donald Rumsfeld és "héja" beállítottságú tanácsadói vezetése alatt álló védelmi minisztériuma között zajlik.

A keddi egyeztetésen a Washington Post értesülései szerint egyfajta öszvér megoldás születhet, mely a fenyegetés és beavatkozás elemeit vegyítené a diplomáciával. A tervek szerint a diplomaták immár Dél-Koreát és Japánt is bevonva folytatnák a tárgyalásokat, az amerikaiak pedig keményen lecsapnának az észak-koreaiak fő bevételi forrását jelentő rakétaexportra és drogcsempészetre. (Egy ausztrál különleges alakulat 50 millió dollár értékű észak-koreai heroint foglalt le két hete.) Colin Powell megfogalmazása szerint "ideje, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei meggyőzzék Észak-Koreát: ha felelősségteljesebben viselkednek, a környező országok támogatni fogják őket".

Rumsfeld embargót szeretne

A tanácsadók javaslata ellenére a vita tovább folytatódhat a miniszterek között. A külügy érvei szerint a túl kemény fellépés izolálhatja az észak-koreai vezetést. A védelmi minisztérium szerint az elszigeteltség akár a rezsim bukását is hozhatja - írja a Post. Rumsfeld - aki az elsők között fenyegette háborúval Észak-Koreát - a teljes embargót sem tarthatja elképzelhetetlennek.

Bár a plutóniumtermelés újraindítására utaló jelekből még nem vontak le végleges következtetéseket, Észak-Korea még Pekingben elismerte, hogy valóban rendelkezik atomfegyverekkel. Az amerikaiak így már sürgős döntési helyzetbe kerültek.