Kiütéses győzelmek a kézilabda vb-n

2001.01.24. 23:56
A Franciaországban zajló férfi kézilabda-világbajnokság második napján több csapat is kiütötte ellenfelét. A házigazdák a kuvaitiakat, a spanyolok Grönlandot, a svédek Marokkót míg a Szlovének Szaúd-Arábiát győzték le magabiztosan. A legnagyobb arányú diadalt azonban a horvátok aratták, akik valósággal lesöpörték a pályáról az amerikaiakat. Sikerrel zárták a második napot a torna többi esélyesei is.
A-csoport

Jan Filip
Az egyenlítő gól szerzője
Rendkívüli izgalmakat hozott az A-csoport első találkozója, a Csehország-Egyiptom összecsapás. Az első félidőben végig a csehek vezettek, a félidő kétgólos előnyükkel zárult. A második játékrészben már 24-17 arányban is vezettek, ám az afrikai csapat nem hagyta veszni a mérkőzést. Az utolsó tíz percben kilencszer vették be ellenfelük hálóját, míg a cseheknek ez csak egyszer sikerült. Az utolsó percben így átvette a vezetést Egyiptom, győzni mégsem tudtak, az utolsó pillanatban ugyanis Jan Filip kiegyenlített.

A csoport második összecsapásán Izland és Portugália találkozott. A szigetország legjobbjai az első napon háromgólos vereséget szenvedtek a címvédő svédektől, míg a portugálok fölényes, tízgólos sikert arattak a csehek felett. Úgy tűnt utóbbiak ezúttal is diadalmaskodnak, ám minimális félidei előnyüket nem sikerült megtartaniuk, sőt, végül három góllal az izlandiak diadalmaskodtak.

Az olimpiai ezüstérmes svédeknek nem jelentett különösebb gondot Marokkó legyőzése. A skandinávok már a félidőben tíz góllal vezettek, s az előnyt természetesen megtartották a meccs végéig.

Az A-csoport eredményei
Csehország-Egyiptom 26-26 (16-14)
Izland-Portugália 22-19 (10-11)
Svédország-Marokkó 33-21 (21-11)

B-csoport

Szoros csatában, egy góllal sikerült legyőznie Argentínának Brazíliát. A dél-amerikai rangadón végig fej-fej mellett haladt a két csapat, a győzelem megszerzésére a braziloknak volt nagyobb esélye. Azért, hogy ez mégsem sikerült csak magukat okolhatják, hiszen 18-16-ról hagyták fordítani 18-20-ra ellenfelüket, s a hátralévő időben már csak egy gólt sikerült szerezniük.

Patrick Cazal
Sokkal könnyebben kerekedett felül a francia válogatott Kuvait legjobbjain. A házigazdák esélyt sem adtak ellenfelüknek, már az első percben kétszer beköszöntek, s a hátralévő időben is sorra dobták szebbnél-szebb góljaikat. A szünetre 14-8-al vonulhattak a csapatok, a második játékrész után pedig 30-14 állt az eredményjelző táblán.

A harmadik összecsapáson Jugoszlávia Algériát verte. A plávik a mérkőzés felénél már héttel vezettek, a végén azonban ,,csak" háromgólos sikert arattak.

A B-csoport eredményei
Brazília-Argentína 19-20 (10-8)
Kuvait-Franciaország 14-30 (8-14)
Algéria-Jugoszlávia 20-23 (7-14)

C-csoport

Stefan Kretzschmar
Második csoportmérkőzésén is katasztrofális teljesítményt nyújtott az Egyesült Államok válogatottja. A tengerentúliak kedden Németországtól kaptak ki 40-12 arányban, szerdán pedig Horvátország rámolt be nekik 41 gólt, míg az amerikaiak ezúttal is csak 12-ig jutottak. Déli szomszédaink elsöprő fölényét mutatja, hogy már a félidőben 21-5 arányban vezettek.

Grönlandot, a csoport másik gyenge játékerőt képviselő csapatát a spanyolok ütötték ki. A hispániai ország válogatottja hétgólos félidei vezetés után tizenöt góllal, 31-16 arányban bizonyult jobbnak az északiak újonc csapatánál. Az esti mérkőzésen a németek bizonyultak jobbnak a koreaiaknál. A germánok különösen a második félidei játékuknak köszönhetik győzelmüket, melyben nagy szerepet vállalt kapusuk, Christian Ramota.

A C-csoport eredményei
Grönland-Spanyolország 16-31 (10-17)
Egyesült Államok-Horvátország 12-41 (5-21)
Koreai Köztársaság-Németország 26-33 (14-16)

D-csoport

A jóval esélytelenebb szaúdiak meglepték a szlovéneket kettejük mérkőzésének elején. Az ázsiai csapat ugyanis az első játékrész feléig vezetett. Ezt követően azonban magára talált az európai gárda, egyenlített, majd a vezetést is átvette. A folytatásban már csak egy csapat volt pályán. A szlovénok végig irányítottak, s teljesen megérdemelten arattak fölényes győzelmet.

Ali Madi (Tunézia)
Az olimpia bajnok orosz válogatott megszerezte második győzelmét is. A végső győzelemre is esélyes együttes még azt is megengedhette magának, hogy a második félidőben némileg kiengedjen. Az ukránoknak sikerült is feljönniük, de a győzelem megszerzésére nem volt esélyük.

A csoport utolsó találkozóján meglepetésre Tunézia igen könnyedén kerekedett felül Norvégiánál. Az észak-afrikaiak hat perc elteltével már 4-0-ra vezettek, az első játékrész után pedig 17-6 volt az állás. A szünet után már nem nőtt tovább a különbség, sőt a norvégoknak sikerült faragni a hátrányukból, bár ez aligha vigasztalja őket a csúfos vereség miatt. A legeredményesebb játékos Sobhi Sioud lett, aki a tegnaphoz hasonlóan ma is kilenc gólt vágott.

A D-csoport eredményei
Szaúd-Arábia - Szlovénia 22-35 (13-17)
Ukrajna-Oroszország 27-30 (6-12)
Tunézia-Norvégia 28-19 (17-6)