Ritter Árpád bronzérmes a birkózó Eb-n

2001.04.22. 19:51
Megszületett az első magyar érem a budapesti szabadfogású birkózó Európa-bajnokságon. A hetvenhat kilósok versenyében Ritter Árpád a harmadik helyen végzett. A Csepel versenyzője az elődöntőben az olimpiai bajnok Szajtyijevtől szenvedett vereséget nyolc nullra, de a bronzmeccsen javított, hosszabbításban három egyre verte az azeri Allahverdijevet.
Vereség az olimpiai bajnoktól

A budapesti női és kötöttfogású Európa-bajnokság szombat délelőtti csúcsmérkőzését Ritter Árpád és Buvajsza Szajtyijev vívta a hetvenhat kilósok elődöntőjében. A magyar versenyző az elődöntőig magabiztosan menetelt, kétszer is technikai tussal diadalmaskodott. Ellenfele az olimpiai bajnok Buvajsza Szajtyijev viszont nem sokat mutatott zseniális képességeiből, két mérkőzésen is hosszabbítás után tudott csak felülkerekedni ellenfelein.

Ritter Árpád
Rittert ezért sokan képesnek tartották a meglepetésre is. A szenzáció elmaradt az orosz klasszis fölényesen nyert nyolc nullára. Már az első három perc után három ponttal vezetett, minden pontját mögékerülésből szerezte. A magyar fiú kissé bátortalanul mozgott, megingásait ellenfele könyörtelenül kihasználta. A folytatásban szorgalmasan gyűjtögette pontjait mögékerülésekből, és a végelszámolásnál fölényes nyolc nullás győzelmet aratott Szajtyijev.

Három egyes győzelem az azeri versenyző ellen

A délután verseny nagy kérdése volt, vajon túl tudja-e tenni magát a Ritter a délelőtti kudarcon és meg tudja-e szerezni a magyar csapat első érmét. A mérkőzés jól indult, csepeli fiú már az első perc után egy nullra vezetett. A rendkívül passzív azerit egymás után kétszer is intették. A szabályok értelmében Ritter választhatott, hogy állásból, parter helyzetből vagy összekapaszkodásból folytatja a találkozót. A magyar versenyző az összekapaszkodást választotta, és mint utólag kiderült, jól döntött, hiszen pontot érő akciót hajott végre.

A második három percben az azeri mögékerülésből szerzett pontot, így a rendes játékrész kettő egyes magyar előnnyel zárult. Következett a sorsdöntő újabb összekapaszkodás, amelyből ismét Ritter került ki győztesen, pontot ért el, amely azt jelentette, hogy megszerezte a súlycsoport harmadik helyét.