Borzasztó kezdés után biztos siker a kazahok ellen

2001.07.19. 17:31
Olimpiai bajnok férfi válogatottunk ideális ellenféllel találta szembe magát a bemutatkozó mérkőzésén, hiszen Kazahsztán nem tartozik a világ közvetlen élvonalába. A három évvel ezelőtti vb-n például 17-3-ra iskolázták le a szovjet utódállamot. A kazahok ezúttal is három gólra voltak képesek, a mieink azonban rettenetes kezdés után végül négy góllal múlták felül a gyengébb ellenfelet.
Kemény nyugalma
Kísérteties a kép Kemény Dénesről, amikor le-fel járkál a medence partján a Hajósban. Még a románok elleni nyitómeccsen is többször kapott dührohamot, jóllehet akkor sokkal jobban játszottunk. Úgy tűnik, megnyugodott. Legalábbis akkora teher nincs rajta, mint itthon.
Szinte már az unalomig ismételtük, hogy ez a csapat csupán világbajnokságot nem nyert eddig - '73 óta amúgy egyetlen csapatnak sem sikerült -, így értelemszerűen az alapvető sikervágyon túl még ez a tény is motiválhatja bajnokainkat. Bár alighanem a csütörtöki meccsen kizárólag a jó bemutatkozás lebeghetett Benedekék szeme előtt.

Első negyed: Borzasztó kezdés

A magyar csapat a Szécsi - Kásás, Fodor, Benedek, Kiss, Molnár, Steinmetz felállásban kezdett, de az első gólt az ellenfél érte el Zilajev révén, miután nekünk két támadásunk is kimaradt. A csapat némileg megilletődötten, idegesen kezdett, hiszen két újabb támadásunk maradt ki - Kásás vétett -, míg a kazahok maximálisan kihasználták hibáinkat, 2-0-ra vezettek.

A mieink nem találták a fonalat, szinte kapura sem lőttek - amikor pedig igen, akkor könnyedén védett az ellenfél kapusa -, a támadások nem igazán jelentettek veszélyt a kazah kapura. Ha Szécsi, illetve egy megúszás után a kapufa nem hárít, akkor még kínosabb is lehetett volna a kezdés. Aztán Benedek jelezte: mi is itt vagyunk, szép gólt lőtt, de a tényen mit sem változtatott: 2-1-es hátrányban maradtunk.

Második negyed: kilábalás

Szécsi lesz az állandó kapus?
A csapatkapitány kapus, Kósz Zoltán ezúttal a kispadra szorult, ez pedig érdekes kérdést vethet fel. Szécsi lesz a torna során végig a kezdő, mert maga Kemény is többször hangoztatta: Kósz nem cserekapus alkat, "ahhoz nem ért". Ám az is előfordulhat, hogy az ennél fontosabb meccseken Kósz úszik majd a háló elé, és Szécsi - aduászként - váltja majd fel, ha szükségszerű.
Ez a játékrész sem indult jól, Kásás előnyből - kétszer is -, Molnár centerből hibázott, így nem sikerült az egyenlítés. Ha pedig Szécsi ismételten nem remekel, akkor újra kettővel vezethetett volna a korántsem veretes ellenfél. Ekkor jött azonban Kiss Gergely, aki megúszott, kiemelkedett, és végre betalált. Majd a világbajnoki újonc - egyúttal titkos ász -, Varga Tamás következett, és végre nálunk volt az előny.

Reménykedhettünk, hogy elmúlik az enerváltság egyszersmind az idegesség is, de csak nem kapott lendületet a gárda. Két helyzetet is kihagytunk. Megint az fordult elő, ami a pesti Eb-n: kapkodva, türelmetlen játszottunk, olykor kidolgozatlanul lőttük el a ziccereket.

Harmadik negyed: végre előny

Benedek Tibor
Miután a kazahok elügyetlenkedtek egy emberelőnyt, Molnár végre olyasmit mutatott, ami a csapat sajátja, remek ejtésgólt lőtt centerből. Ezek után Biros lőtt egy szerencsés gólt, ezzel pedig végső soron helyreállt a világ rendje, 5-2-re vezettünk, hogy aztán Varga Zsolt már négyre növelje a különbséget. A negyed második felében pedig már kondícióban egyértelműen felülmúltuk a szovjet utódállam csapatát, ők jóformán abban elfáradtak, hogy felúsztak.

Negyedik negyed: Kásás pimasz találata

A kazahok az utolsó hét percben előnyből lőttek egy gólt, de a lényegen mindez nem változtatott. Kivált, mert Kásás egy rendkívül pimasz gólt szerzett. Történt, hogy megúszott, de kisodródott. Középen Benedek várta a labdát, a kazahok passzra számítottak, Kásás viszont túljárt az eszükön, és a rövid sarokba vágta a labdát.

A nyögvenyelős kezdés után tehát biztosan nyert - javuló játékkal - a magyar gárda, és noha érezhetően nem adtak bele mindent a mieink, a győzelemhez azonban ezúttal ennyi is elég volt. (Igaz, nyilván keserű a szánk íze a három évvel ezelőtti 14 gólos különbség miatt.) Jöhet a szünnap, miután a tűzkeresztségen átesett a társulat. Szombaton - magyar idő szerint nyolc órától - a németektől vereséget szenvedő görögökkel mérkőzik a Kemény-legénység.

Jegyzőkönyv:
Magyarország-Kazahsztán 7-3 (1-2, 2-0, 3-0, 1-1)
A magyar csapat összeállítása: Szécsi - Kásás, Molnár, Steinmetz, Fodor, Benedek, Kiss, csere: Vári, Varga Zs., Biros, Székely, Varga T.
Góldobók: Benedek, Kiss, Varga T., Molnár, Varga Zs., Biros, Kásás 1-1, illetve Zilajev, A. Szebesztjanov, Zagorjuk 1-1
Kiállítás: 5/2, illetve 5/1