270 millió dollárt költenek a téli olimpia biztonsági előkészületeire

2001.11.19. 18:59
Sajtótájékoztatót tartott a Magyar Olimpiai Bizottság, melynek keretében két új támogatóval is szerződést kötött az olimpiai vezetés. Ezen kívül a 2002-es Salt Lake Cityben megrendezésre kerülő téli, és a 2004-es athéni nyári játékok előkészületeiről adott tájékoztatást a sportvezetés. Aján Tamás a MOB főtitkára kifejtette, hogy a szeptemberi tragikus események hatására a szervezők, a tervezet 35 millió helyett 270 millió dollárt költenek a biztonsági előkészületekre. Molnár Zoltántól pedig megtudhattuk, hogy Magyarország a nemzetek pontversenyében idei eredményei alapján a 12. helyen áll. És még hátra van két birkózó-, valamint a női kézilabda világbajnokság.
Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára a Régi Sípos étteremben tartott sajtótájékoztatón örömmel köszöntötte a támogatók sorában az étterem tulajdonosát, Fejér Miklóst, és kiemelte, külön öröm számára, hogy az első magánjellegű támogatót üdvözölheti.

Ugyancsak megállapodást írt alá a legnagyobb magyar sportszervezettel a Sportfólio Kht. Ebben a megállapodásban állami tulajdonú létesítményeket az élversenyzők, illetve az olimpiai sportágak szövetségei kedvezményes áron használhatják. A cég szeretné elérni, hogy a magyar sportolóknak hazai környezetben is világszínvonalú edzéslehetőségeik legyenek, és ne kelljen külföldi edzőtáborokban készülni legjobb versenyzőinknek.

Amerika garanciát vállal

Aján Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
A hivatalos rész után, Aján Tamás a február 8-án kezdődő Salt Lake City-i téli játékok közvetlen előkészületeiről tájékoztatott. Külön kitért a szeptember 11-i New York-ot és Washingtont ért terrortámadásokat követően kialakult helyzetre. Az amerikai kormány mindenre garanciát vállal, a NOB tudomása szerint csak a biztonsági előkészületekre 270 millió dollárt költenek.

A 80 nap múlva kezdődő eseményen eddig öt sportágban (sífutás, biatlon, rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya, műkorcsolya) már kvalifikálták magukat versenyzőink, és további négy számban (női és férfi bobban, alpesi síben és hódeszkában) még van esély a szereplés kivívására. A főtitkár azonban hozzátette, kiemelkedő eredményekre senki ne számítson.

Jó úton járunk

Magyar Zoltán, a MOB igazgatója pedig már a 2004-es athéni játékokról tartott beszámolót. A legközelebbi nyári olimpiáig ugyan még 998 nap van hátra, ám mind a görögök, mind hazánk jó úton jár. Magyarország a 2001-es eredmények alapján az olimpiai sportágakban szerzett pontversenyben a nemzetek rangsorában a 12. helyet foglalja el, ráadásul két birkózó-, valamint a női kézilabda világbajnokság még hátravan.

A görögök pedig - ezt két napos ott tartózkodása alatt személyesen is tapasztalhatta, már most mindent megtesznek a sikeres lebonyolítás érdekében. És bár Sydey-vel anyagiakban nem tudnak versenyezni, a hellének egy emberközpontú, emberbarát olimpiát szeretnének lebonyolítani.