Az adatvédelmi biztos a Blikk címlapját kifogásolja

2004.01.27. 20:37
Az adatvédelmi biztos közleményben kifogásolta a Blikk keddi címlapfotóját, amelyen a vasárnap este elhunyt Fehér Miklós haláltusáját ábrázolta. Péterfalvi Attila szerint az ilyen sokkoló hatású képek bemutatása a személyiségi jogok lábbal tiprását jelentik, és a hozzátartozók kegyeletsértés miatt perelhetnék a napilapot. A megszólított lap főszerkesztője vállalja döntését, és úgy véli, más újságok címlapjai is őt igazolják. A MÚOSZ elnöke is arra szólította fel a szerkesztőket, hogy "személyes tragédiákat megengedhetetlenül ábrázoló fotókat ne közöljenek".
Az adatvédelmi biztos kifogásolja a Blikk keddi címlapját, amelyen a lap Fehér Miklós halálhíre kapcsán, a futballista haláltusáját ábrázoló képet közölt. (A napilap első oldalán a földön fekvő futballista látható, másodpercekkel azután, hogy a Benfica vasárnapi, Guimaraes elleni összecsapásán összeesett, a képen merev szemmel a kamerába néz; Fehér Miklós nem sokkal később a kórházban elhunyt.) Péterfalvi Attila, közleménye szerint megdöbbenéssel értesült a napilap szerkesztőinek döntéséről. A biztos úgy véli, a Blikk megsértette a szerencsétlenül járt sportoló emberi méltóságát, képmása és személyes adatai védelméhez fűződő jogát.

A sajtószabadság nem érvényesülhet önmagában

"Az ilyen sokkoló hatású képek bemutatása a személyiségi jogok lábbal tiprását jelenti, és sérti a jóérzésű emberek kegyeleti érzéseit is" - fogalmaz Péterfalvi Attila. Az ombudsman hangoztatja, az újság eladott példányszámának növelése, a piaci verseny nem szolgáltathat elegendő indokot az ilyen jellegű jogsértésekre. "Tudomásul kell venni, hogy a sajtószabadság nem önmagában érvényesülő jog, hanem csak a személyiségi jogok védelmével összhangban érvényesülhet" - olvasható a közleményben.

Felléphetnének a hozzátartozók

"Semmi nem indokolja egy áldozat haláltusájának a bemutatását" - mondta a biztos az Index kérdésére, hozzátéve, Fehér Miklós tragédiájának ilyen, kimerevített, kinagyított képen való ábrázolását kifogásolja. Péterfalvi megjegyezte, az adatvédelmi biztosnak nincs kompetenciája ebben a kérdésben, de elődje és már ő is többször fellépett az áldozatok jogainak védelme érdekében. Az adatvédelmi ombudsman elmondta, jelen esetben a kegyeleti jog jogosultja fordulhatna bírósághoz és a jó hírnév védelmével kapcsolatos igényeket - jogsértés megállapítása, kártérítés, bírság kiszabása - támaszthatna a napilappal szemben.

Hozzájárulás kellett volna

A Blikkben közölt kép megsérthette Fehér Miklós személyes adataihoz fűződő jogát, azzal, hogy őt ilyen helyzetben ábrázolta, ehhez ugyanis - mivel a készítés időpontjában még életben volt - személyes hozzájárulása szükségeltetett volna. A fotóból egészségi állapotára lehet következtetni, ami ráadásul különleges adatnak minősül, fejtegette Péterfalvi.

A lapok azért közölnek ilyen képeket, mert nem félnek eléggé a retorziótól, mondta az ombudsman, jóllehet úgy véli, a jelenlegi jogszabályok betartatása is elegendő védelmet nyújtana az áldozatoknak a hasonló helyzetekben.

A főszerkesztő nem változtatna döntésén

"A mai napon is vállalhatónak tartom a lap címlapját" - reagált Péterfalvi Attila közleményére Pallagi Ferenc az Indexnek. A Blikk főszerkesztője úgy véli, az emberi drámát ábrázolták a képpel, ami empátiát keltett és fokozta a részvétet. Pallagi hozzátette, hétfői szerkesztői döntését a nyugat-európai újságok és magyar laptársak címlapjai is igazolták ugyanennek, illetve hasonló fotók közlésével. Az adatvédelmi biztos megszólalását a főszerkesztő fontosnak nevezte, és megjegyezte, több éve folyik társadalmi vita arról, hol vannak a határok a tragédiák ábrázolásában, valamint mi ebben a média felelőssége.

A MÚOSZ is óva int

"Ismételten felhívjuk a sajtóban dolgozó kollégák figyelmét az újságírói etika, a jó ízlés követelményeire, és elvárjuk, hogy személyes tragédiákat megengedhetetlenül ábrázoló fotókat ne közöljenek lapjaikban" - hangsúlyozta az ügy kapcsán kiadott közös nyilatkozatában Wisinger István, a Magyar újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke és Halák László, a szervezet etikai bizottságának vezetője. Emlékeztetnek egyben arra, hogy a MÚOSZ korábban több ízben is elítélt ilyen eseteket. "Természetes, hogy a tragédiáról hírt adnak lapjaink, ismertetik a történteket. Nem természetes azonban, hogy az elhunytra, hozzátartozóira, tisztelőire tekintet nélkül olyan képet közöl az újság, amelyet tilt az újságíró szervezetek Közös Etikai Alapelve, tilt az emberiesség, a jó ízlés" - áll az MTI által közölt nyilatkozatban.