Auguszta
-4 °C
2 °C

Döbbenet és gyász Fehér Miklós tragédiája után

2004.01.26. 15:03
Életének huszonnegyedik évében a Benfica vasárnap esti bajnoki mérkőzésén elhunyt Fehér Miklós, a magyar válogatott csatára. A játékost kétszer újraélesztették, a kórházban azonban meghalt. A halál pontos okát a hétfői boncolás sem derítette ki. Fehér holttestét valószínűleg szerdán, a klub különgépével hozzák haza, a temetés időpontja egyelőre nem ismert. A futballista ravatalát a lisszaboni Luz-stadionban állították fel. A magyar focitársadalom megdöbbent a fizikailag jó állapotban lévő csatár halálán, de gyászolja őt Portugália, és a döbbenetes képsorok láttán az egész világ is.
Tekintse meg képeinket!
Nem tudtak segíteni az orvosok Fehér Miklóson, a Benfica huszonötszörös válogatott magyar csatárán, aki csapata vasárnapi mérkőzésén váratlanul összeesett. A magyar játékost José Antonio Camacho a hatvanadik percben cserélte be az idegenbeli találkozón, és a hosszabbításban - miután gólpasszt adott - rosszul lett. A felvételek tanúsága szerint, a sárga lapot kapott mosolygó csatár előbb megfogta térdét, majd hanyatt esett. Fehért kétszer újraélesztették, a harmadik kísérlet, a kórházban azonban sikertelen volt. A futballista tizenegy óra után meghalt.

Camacho is zokogott

A stadionban lévők már ekkor érezték a tragédiát, a két együttes játékosai és a szurkolók döbbenten, könnyeikkel küszködve figyelték az eseményeket. Többen térdre rogytak, és imádkozni kezdtek. Az egykori spanyol válogatott kapitány, Camacho futballistáival együtt zokogott, miközben a sokak által az egyik legtehetségesebbnek tartott magyar játékos haláltusáját vívta. A játékvezető azonnal lefújta a mérkőzést, amelyet így Fehér csapata Fernando Aguiar góljával 1-0-ra megnyert.

A játékos családja még hétfőn elutazott Portugáliába, ahol a guimaraesi kórház közlése szerint Fehér Miklós holttestét még a nap folyamán felboncolják, és várhatóan ezután lehet többet megtudni arról, hogy mi okozhatta a huszonötszörös válogatott játékos halálát.

Édesapja vasárnap délelőtt még beszélt vele, és elmondása szerint semmi jel sem utalt arra, hogy akkor beszél vele utoljára. A magyar válogatott orvosa, Lejkó Dezső, aki négy éven keresztül foglalkozott a csatárral, úgy nyilatkozott, nem a labdarúgók túlzott fizikai megterhelése következtében történhetett a tragédia. "Négy éve ismertem Fehér Miklóst, előbb az utánpótlás-válogatottnál, majd a felnőttek között foglalkoztam vele, de ilyen jellegű problémái nem voltak" - állította Lejkó Dezső.

Portugália is sokkot kapott

Fehér Miklós
Posztja: csatár
Született: 1979. július 20., Gyôr
Magassága, súlya: 186 cm, 84 kg
Válogatottság/gólok: 25/7
Klubjai: Győr (1994-98), Porto (1998-99), Salgueiros (1999), Porto (2000), Braga (2000-01), Porto (2001-02), Benfica (2002-)
Legjobb eredménye: portugál bajnok (1999), kétszeres portugál Szuperkupa-győztes

Egész Portugáliát megrázták a Guimaresben történtek, a hétfői újságok címlapon, gyászkeretekkel és megrázó képekkel tálalják a tragédiát. Az A Bola "Fehér Miklós utolsó mosolya" aláírással azt a fotót publikálja róla, amelyen a futballista - közvetlenül az előtt, hogy összeesett volna - mosolyogva veszi tudomásul a sárga lapos figyelmeztetést, amelyet a játékvezetőtől kapott.

Az elmúlt év egyik legmegrázóbb futballtörténése volt a kameruni Marc-Vivien Foé halála a franciaországi Konföderációs-kupa elődöntőjében, de a magyar futballtársadalmat is rázta meg már Fehér Miklós vasárnapi halálához hasonló eset: két éve a válogatott Dárdai Pál öccse egy felugrás után esett össze a pályán.

Az MLSZ a játékostársak és a volt szövetségi kapitány is emlékezik

A válogatottban alapembernek számító játékosa halála a magyar futballtársadalom egészét sokkolta. Egykori játékostársai és a volt szövetségi kapitány is értetlenül és hitetlenkedve áll a tragédia előtt. "Lélekölő volt látni Miki haláltusáját, azóta sem tértem magamhoz, még mindig nehezen találok szavakat, olyan gondolatokat amelyek esetleg gyógyírt jelentenének. Családtag ment el közülünk" - mondta Gellei Imre az Indexnek. A szintén Portugáliában játszó Buzsáky Ákos a televízióban nézte a vasárnap esti mérkőzést, amikor látta, légiós társa összeesik, és hamarosan az orvosok küzdenek az életéért.

A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetőit is megrendítette a halálhír. Az MLSZ-vezérkar éppen Máltára, a világbajnoki selejtezők helyszínére tartott, amikor a repülőtéren értesült a tragédiáról. Bozóky Imre elnök komoly veszteségnek mondta Fehér elvesztését, míg Berzi Sándor főtitkár leszögezte, a szövetség méltóképpen akar elbúcsúzni a válogatott csatártól. Délután Gyurcsány Ferenc sportminiszter a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM) saját halottjának nyilvánította Fehér Miklóst.

Egyeztetnek a holttest hazaszállításáról

Noha az első hírek szívinfarktusról szóltak, a hétfői boncolás sem derítette ki, mi okozta pontosan a Benfica játékosának vasárnap esti halálát. Fehér Miklós holttestét valószínűleg szerdán szállítják haza Portugáliából, de a temetés időpontja még nem ismert, arról egyeztet a család, a lisszaboni klub, a magyar és a portugál sportminisztérium. A huszonnégy évesen elhunyt csatár holttestét már átszállították Lisszabonba, és a Luz-stadionban ravatalozták fel.

Portugáliából származó információk szerint szerdán nyolcvan fős, a lisszaboni labdarúgóklub elöljáróiból, továbbá csapattársakból és szurkolókból álló csoport érkezne Magyarországra, hogy Fehér Miklóst elkísérje utolsó útjára.