Hatvanhatmillió forintért sakkozik Lékó a vb-döntőben

2004.09.24. 10:12
A Dannemann nevű cég egymillió svájci frankot ajánlott fel a Kramnyik-Lékó sakk-világbajnoki döntő díjalapjaként - derült ki szerda délután Hamburgban. Mind a két nagymester bízik a sikerében, a címvédőnek elég a döntetlen, hogy megőrizze elsőségét.
Lékó Péter a 2002-es dortmundi szupertorna megnyerésével szerezte meg a jogot, hogy megmérkőzzön a hivatalban lévő világbajnokkal, az orosz Vlagyimir Kramnyikkal. A finálé időpontjának kijelölését hosszas huzavona előzte meg, végül a Dannemann nevű svájci cég biztosította a díjalapját. (Lékót talán meg is viselte valamelyest a bizonytalanság, mert visszaesett a formája, és a világranglistán is hátracsúszott, aztán javított.) A cég képviselője, Hans Leusen elmondta: "nem lehet más célunk, mint a sakk fejlődését támogatni, ezért is választottuk ezt a finálét. Nagyon várjuk már a mérkőzést."

Kramnyik: Lékó nagyobb kihívás, mint Kaszaprov

Kramnyik a jelenlegi világranglista-vezető Kaszparov legyőzésével, 2000-ben foglalta el a sakkozás trónját, azóta egyszer sem védte meg címét, ez lesz az első alkalom erre. A szerda délutáni hamburgi sajtótájékoztatón a címvédő 55 százalék esélyt adott magának arra, hogy októberben is ő legyen a legjobb.

Lékóról így nyilatkozott: "Pillanatnyilag a magyar nagymester a legkevésbé kívánt, egyszersmind a legnehezebb ellenfél, aki létezik a sakkozásban. Nagyobb kihívásnak tekintem a legyőzését, mint Kaszparovét."

Lékó szerint megfelelő a játéktudása a sikerhez

Lékó erre reagálva kijelentette: "Nehéz, nagyon nehéz rivális Kramnyik, de hát ezzel nem mondhatok újat, hiszen ő hivatalban lévő világbajnok. Ennek ellenére, érzésem szerint megvan minden képességem arra, hogy legyőzzem. A játéktudásomat mindenképpen megfelelőnek tartom arra, hogy én legyek a világ legjobbja."

A két fél tizennégy partit vált egymással szeptember 24. és október 18. között a svájci határvárosban, Spissagóban. Amennyiben 7:7-es döntetlen születik, akkor a szabályok értelmében Kramnyik megtarthatja elsőségét.

66 millió forintot érhet - anyagilag - a sikere

A találkozót várhatóan több nemzetközi tv-társaság fogja közvetíteni, emellett az interneten is nyomon követhető lesz a partik alakulása. Bíróként a svájci Angst, a lengyel Filipowicz és a holland Vasse fog ténykedni.

A díjalapból a szokásoknak megfelelően feltehetően hatvan százalék üti Kramnyik, míg negyven Lékó markát, így a szegedi versenyző forintba átszámítva 66 milliót kasszírozhat, és ami alighanem számára ennél sokkal fontosabb: teljesülhet gyerekkori vágya. Lékó apósával, Arshak Petroszjannal már megkezdte a felkészülést.