Lékó: Nem tehetek magamnak szemrehányást

2004.10.19. 14:04
A svájci Brissagóban rendezett klasszikus sakkvilágbajnoki döntő 14., azaz utolsó partija után, a vereségével a világbajnoki címről lemaradó Lékó Péter nyilatkozott az Indexnek.
"Nagyon friss még a seb, nehéz erről beszélni. Nehéz, majdhogynem lehetetlen feladatra vállalkoztam, ennek ellenére kétszer is legyőztem a világbajnokot, amit nagyon nagy sikerként értékelek. A titkos fegyveremet viszont nem mertem megjátszani, mert tudtam, Kramnyik mögött egy nagyon nagy csapat áll - fogalmazhatnék úgy, hogy egész Oroszország - és tudom jól, hogy az ő "laboratóriumában" az őt segítő 10-15 szakember mindenre felkészítik" - értékelte Lékó Péter a Vlagyimir Kramnyik elleni sakvilágbajnoki döntő utolsó játszmáját.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
"Úgy érzem, nem tehetek szemrehányást magamnak, mindent kijátszottam magamból. Korrekt eredmény született, végül Kramnyik megmentette a meccset a maga javára. Ha nem a világbajnoki címről dönt ez a meccs, akkor lehet, hogy döntetlen lett volna a vége" - mondta szinte saját maga megnyugtatására a magyar nagymester.

'Kramnyik midig a legjobbat lépte'

"Kölcsönösen megleptük egymást, de ő az utolsó partiban sokkal felszabadultabb lehetett mint én és be kell valljam nem bírtam a felfokozott feszültséget. Különösen fájó hogy az első és az utolsó partit veszítettem el" - értékelt Lékó. "Az utolsó partiban nem a passzív védekezést választottam, mert úgy éreztem az állásom feljogosított arra, hogy ne csak védekezzek, hanem ki is egyenlítsek a záró partiban. Riválisom azonban mindig a legjobbat lépte".

Idén már nem sakkozik, csak pihen

"Az biztos, hogy idén többet már nem ülök asztalhoz, ki kell pihennem magam. Most még csak annyira tudok tervezni, hogy valahova elmegyünk nyaralni a feleségemmel Szofival" - mondta a közeli jövővel kapcsolatos terveiről Lékó. "Nem a legszerencsésebb volt az első parti utáni haláleset, amikor apósom testvére hunyt el és egy kicsit talán befolyásolta az eredményt is, de nem ez döntött. Azért fájó leginkább ez a vereség, mert sötéttel még sose kaptam ki Kramnyiktól".

A magyar negymester elmondta, ha a záró partiban a szívére hallgatott volna, akkor a középjátékban egy másik lépést választott volna, de most már mindegy, nem rágódik ezen. Annak ellenére hogy teljesen elszigetelve éltek a döntő ideje alatt, mindent tudott a világról és ugyanúgy átjött felé az emberek szeretete, mint ahogy a múlt heti világbajnoki selejtezőkkel is képben volt.

Elnöki gratuláció Lékónak
Mádl Ferenc köztársasági elnök kedden táviratban gratulált Lékó Péternek a Vlagyimir Kramnyik elleni sakkvilágbajnoki döntőben mutatott teljesítményéhez.

"Valamennyi honfitársam nevében fogadja őszinte nagyrabecsülésemet azért a nem mindennapi teljesítményért, amelyet a sakkvilágbajnoki döntőn nyújtott. A sportszerető magyar közvélemény egy emberként szorított Önnek. És bár a világbajnoki cím elhódítása ezúttal nem sikerült, sokan hisszük, hogy lesz még alkalom, amikor nagyszerű tehetségét siker koronázza" - írta a köztársasági elnök.