Huzavona Annus aranya körül

2004.10.25. 11:45
A kalapácsvető Annus Adrián vasárnap délelőtt végül visszaadta az athéni olimpián nyert aranyát Schmitt Pál MOB-elnöknek, bár az utolsó pillanatig nem volt biztos, hogy a politikus megjelenik-e a korábban megbeszélt találkozó - általa javasolt - helyszínén. Kalapácsvetés helyett kötélhúzás: ki és hova menjen?
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kedden levélben figyelmeztette a Magyar Olimpiai Bizottságot (MOB), hogy mielőbb jutassa vissza az Annus Adriántól az athéni olimpián doppingvétség miatt elvett aranyérmet, különben megtorló intézkedésekhez kell folyamodniuk, mint például a támogatások visszatartása, illetve a magyar szervezet tagságának megszüntetése.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
fotó: Barakonyi Szabolcs
Annus Adrián ezután csütörtökön közölte: hajlandó visszaadni érmét, ha a folyamatban lévő ügye miatt hátrány érheti a többi magyar sportolót, de csak Schmitt Pál kezébe, mivel Athénban is tőle vehette át. Schmitt Pál MOB-elnök az Indexnek pénteken elmondta: eddig nem tudta elérni Annust, de csütörtök este egy rádióműsor élő adásában sikerült megbeszélniük egy találkozót vasárnap délelőttre, a budapesti Hotel Héliába.

Annus Adrián ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "Schmittől egy dolog fáj: az eltelt két hónap alatt egyszer sem keresett, hogy beszéljük meg a történteket, pedig így mindketten megismerhettük volna a másik álláspontját". A sportoló azt is nehezményezte, hogy érzése szerint a vizsgálatok és perek alkalmával Schmitt nem állt ki kellően értük: "Pedig fontos volna, hogy érezzük, hogy a vezetőink mögénk állnak, még ha csak erkölcsileg is."

Menni, vagy nem menni?

Vasárnap délelőtt azonban úgy tűnt, Annusék a sajtó nagyszámú megjelent képviselőjével együtt hiába várnak a sportvezetőre. Schmitt ugyanis a megbeszélt találkozó kezdete után félórával telefonon jelentette be, hogy nem hajlandó megjelenni az előzetesen megbeszélt helyszínen, mivel nem kíván sajtótájékoztatón részt venni. A MOB elnöke azt kívánta, hogy ehelyett Annus és képviselői menjenek át hozzá a MOB-székházba, ahol zárt ajtók mögött adhatják vissza az érmet. Annus sajtósa, Pál Gábor lapunknak elmondta, hogy nem változtatják meg a találkozó helyszínét: változatlanul remélik, hogy Schmitt mégis eljön, de az egész helyzetet rendkívül méltatlannak tartják.

Zárt ajtók mögött

Schmitt dél körül mégis megjelent a szállodában, de helyszíni tudósítónk szerint a politikus mindent megtett annak érdekében, hogy elkerülje a találkozást a sajtóval: titokban, egy hátsó bejáraton át érkezett, és képviselője útján rendelte magához a szálloda előterében várakozó Annust és szűk stábját egy első emeleti tárgyalóterembe. A sajtó munkatársait nem engedték be a megbeszélésre.

Végjáték

A közel egy órás megbeszélést követően Schmitt Pál a sajtó képviselőinek pár perces nyilatkozatban elmondta: átvette az aranyérmet Annus Adriántól, és sikerült tisztázniuk véleménykülönbségeiket: "Nyilvánvalóvá vált, hogy én is végig az ő érdekeit védtem."

Az érem éjszakára a MOB székházának páncélszekrényébe kerül, és a sportdiplomata így hétfőn, laussane-i utazása keretében már át is tudja adni a NOB részére. Schmitt biztosította Annust arról, hogy jó döntésnek tartja gesztusát, mivel így a Magyar Olimpiai Bizottságot a NOB nem fogja pénzbüntetéssel szankcionálni. Az elmúlt hetek nyilatkozatháborújáról szólva Schmitt azt állította: "Ez a háború egyoldalú volt. Én mindössze annyit mondtam, hogy vétséget követtek el, amikor nem adtak elegendő mennyiségű vizeletet, de doppingolással soha nem vádoltam őket."

A kérdésre, hogy miért nem akart megjelenni a találkozón, melynek helyét és időpontját ő maga javasolta, a sportvezető csak annyit mondott: "Annus kérte a négyszemközti találkozót, és úgy gondoltam, erre a MOB székháza kedvezőbb helyszín volna."

Meggyőző erejű bizonyítékok

#alt#
Az öröm képei
Tekintse meg athéni képeinket!
Annus Adrián az Indexnek elmondta: az érmen kívül egy dossziét is átadott Schmidtnek, amelyben olyan iratok vannak, amelyek az ártatlanságát bizonyítják, ezek tartalmát azonban nem részletezte.

Az Index megkérdezte a megbeszélésen is jelenlévő Fóris Esztert, aki Annus ügyvédje, Éva Maria Bárki képviseletében vett részt a tárgyaláson. Szerinte Annus és Schmitt sikeresen tisztázták véleménykülönbségeiket és megállapodtak: "ezentúl semlegesebbek maradnak, és együttműködve próbálják a magyar sport becsületét megvédeni.".

A jogi képviselő szerint Annus és Fazekas mindketten "önhibájukon kívül követték el a vétséget", ami azt jelenti, hogy pszichés állapotuk nem tette lehetővé a mintavételt.

Kérdésünkre a képviselő a most átadott aktákban szereplő - általa meggyőző erejűnek minősített - bizonyítékokról is beszélt. A dokumentumok közt található egy pszichológiai szakvélemény, amely igazolja, hogy Fazekas pszichés gátlás hatására nem tudta produkálni a mintavételhez szükséges vizeletmennyiséget. Emellett arra vonatkozóan is rendelkeznek szakvéleménnyel, hogy Annus két vizeletmintájának állítólagos különbözőségét - a NOB úgy indokolta Annus első helyének elvételét, hogy a két minta két embertől származik - nem támasztja alá az eltérő tesztoszteronszint, és hogy ettől eltekintve a két minta minden más paramétere megegyezik.