Fazekas Róbert visszavonul

2004.11.24. 09:41
Egyelőre nem érkezett meg a magyar atlétikai szövetségbe az athéni olimpián aranyától megfosztott Fazekas Róbert visszavonulását bejelentő levele. A diszkoszvető kedden tudatta, hogy nem kíván versenyezni. Fegyelmi ügyében szerdán döntött volna a szövetség és az atléta a várhatóan elmarasztaló határozatot akarta megakadályozni. Ha Fazekas öt éven belül visszatér, újra lefolytatják ellene az eljárást.
Kedden bejelentette visszavonulását az athéni olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert. A diszkoszvető azért döntött így, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége szerdán ne tilthassa el fegyelmi ügyében, amelyben a fellebbviteli testület határozott volna a szeptember 30-ai kétéves eltiltás és az azt követő fellebbezés után. Egy kormányrendelet alapján ugyanis visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás.

A sportdöntőbíróságra koncentrálnak

Kedden megérkezik az atlétikai szövetségbe a Fazekas Róbert visszavonulását bejelentő formanyomtatvány - mondta el az Indexnek Pál T. Gábor, a szombathelyi dobóatléták szóvivője. Az Athénban doppingvétség - elégtelen vizeletminta adás - miatt aranyától megfosztott diszkoszvető azért hozta, hogy a MASZ holnap ne hozzon ellene elmarasztaló ítéletet, mely jelentősen csökkenthetné esélyét a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) előtt - jelentette ki Pál. "Lekötötte az erőnket a többfrontos harc, a per előtt túl sok energiánk ment el arra, hogy itthon hadakozzunk. Egyedül maradtunk és a lausanne-i per fontosabb" - mondta a szóvivő.

Részletek csak később

#alt# "A MASZ elnökségében olyan ember és holdudvara foglal helyet, aki a mai napig nem tisztázta a közvélemény azon gyanúját, mely szerint köze volt az atléták ellen írt, minden igazságot nélkülöző feljelentő levélhez" - tette hozzá Pál T. Gábor.

A sajtószóvivő elárulta, Fazekas és Annus a lausanne-i ügy lezárását követően közöl majd minden részletet döntése hátteréről. A diszkoszvető ügyében még nem tűztek ki tárgyalási napot, a kalapácsvető eljárása február 8-9-én kezdődik.

Annus ellen már nincs eljárás

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre tiltotta el a kalapácsvetésben szerzett elsőségétől szintén doppingvétség megfosztott Annus Adriánt és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. Az elnökség mint fellebbviteli testület november 10-én e hó 24-re halasztotta a döntést. Egyúttal felszólították a nemzetközi szövetségnek (IAAF) visszavonulását bejelentő Annust, nyilatkozzon a jövőjét illetően. A MASZ közlése szerint meg kapták az értesítést Annus döntéséről, ellene megszűnt az eljárás.

Ha visszatérnek, újra fegyelmi

"Számítottunk erre a lépésre" - mondta az Indexnek Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. A sportvezető hozzátette, kedd délig nem érkezett meg a visszavonulás bejelentése a szövetségbe. Ha ez meg is történik, a szerdai fegyelmi tárgyalást megtartják, de azon döntés már nem születhet. Rábold elmondta, hogy amennyiben Fazekas vagy Annus öt éven belül megváltoztatja döntését, a fegyelmi eljárást újra lefolytatják. Pál T. Gábor ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a remélt kedvező lausanne-i döntés után az itthoni újabb eljárás már formaság lesz.