Vilma
-7 °C
4 °C

Fazekas Róbert visszavonul

2004.11.24. 09:41
Egyelőre nem érkezett meg a magyar atlétikai szövetségbe az athéni olimpián aranyától megfosztott Fazekas Róbert visszavonulását bejelentő levele. A diszkoszvető kedden tudatta, hogy nem kíván versenyezni. Fegyelmi ügyében szerdán döntött volna a szövetség és az atléta a várhatóan elmarasztaló határozatot akarta megakadályozni. Ha Fazekas öt éven belül visszatér, újra lefolytatják ellene az eljárást.
Kedden bejelentette visszavonulását az athéni olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott Fazekas Róbert. A diszkoszvető azért döntött így, hogy a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége szerdán ne tilthassa el fegyelmi ügyében, amelyben a fellebbviteli testület határozott volna a szeptember 30-ai kétéves eltiltás és az azt követő fellebbezés után. Egy kormányrendelet alapján ugyanis visszavonult sportoló ellen nem indítható fegyelmi eljárás.

A sportdöntőbíróságra koncentrálnak

Kedden megérkezik az atlétikai szövetségbe a Fazekas Róbert visszavonulását bejelentő formanyomtatvány - mondta el az Indexnek Pál T. Gábor, a szombathelyi dobóatléták szóvivője. Az Athénban doppingvétség - elégtelen vizeletminta adás - miatt aranyától megfosztott diszkoszvető azért hozta, hogy a MASZ holnap ne hozzon ellene elmarasztaló ítéletet, mely jelentősen csökkenthetné esélyét a lausanne-i Sportdöntőbíróság (CAS) előtt - jelentette ki Pál. "Lekötötte az erőnket a többfrontos harc, a per előtt túl sok energiánk ment el arra, hogy itthon hadakozzunk. Egyedül maradtunk és a lausanne-i per fontosabb" - mondta a szóvivő.

Részletek csak később

#alt# "A MASZ elnökségében olyan ember és holdudvara foglal helyet, aki a mai napig nem tisztázta a közvélemény azon gyanúját, mely szerint köze volt az atléták ellen írt, minden igazságot nélkülöző feljelentő levélhez" - tette hozzá Pál T. Gábor.

A sajtószóvivő elárulta, Fazekas és Annus a lausanne-i ügy lezárását követően közöl majd minden részletet döntése hátteréről. A diszkoszvető ügyében még nem tűztek ki tárgyalási napot, a kalapácsvető eljárása február 8-9-én kezdődik.

Annus ellen már nincs eljárás

A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember 30-án két évre tiltotta el a kalapácsvetésben szerzett elsőségétől szintén doppingvétség megfosztott Annus Adriánt és Fazekast, akik fellebbeztek a döntés ellen. Az elnökség mint fellebbviteli testület november 10-én e hó 24-re halasztotta a döntést. Egyúttal felszólították a nemzetközi szövetségnek (IAAF) visszavonulását bejelentő Annust, nyilatkozzon a jövőjét illetően. A MASZ közlése szerint meg kapták az értesítést Annus döntéséről, ellene megszűnt az eljárás.

Ha visszatérnek, újra fegyelmi

"Számítottunk erre a lépésre" - mondta az Indexnek Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. A sportvezető hozzátette, kedd délig nem érkezett meg a visszavonulás bejelentése a szövetségbe. Ha ez meg is történik, a szerdai fegyelmi tárgyalást megtartják, de azon döntés már nem születhet. Rábold elmondta, hogy amennyiben Fazekas vagy Annus öt éven belül megváltoztatja döntését, a fegyelmi eljárást újra lefolytatják. Pál T. Gábor ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg, hogy a remélt kedvező lausanne-i döntés után az itthoni újabb eljárás már formaság lesz.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!