Az atléták elnöke védi Annust és döntésüket

2004.12.06. 12:40
A Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, Rábold Gusztáv szerint a MASZ vezetése a rendelkezésre álló adatok alapján és a hatályos szabályokat betartva döntött az athéni olimpiai aranyérmétől doppingvétség miatt megfosztott kalapácsvető Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert ügyében. Előbbit felmentették, utóbbit egy évre tiltották el.
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége legutóbbi ülésen élesen bírálta az atléta- és a súlyemelő-szövetséget, és elfogadhatatlannak minősítette az öt athéni doppingesetben tartott vizsgálatot valamint a meghozott döntéseket. A MASZ fegyelmi bizottsága szeptember harmincadikán két évre tiltotta el Annust és Fazekast. Az elnökség november huszonnegyedikén Fazekas büntetését egy évre csökkentette, Annust pedig felmentette.

Rábold: Feltételezés alapján nem lehet eltiltani

"Feltételezésekre alapozva nem lehet felelős döntést hozni" - mondta Rábold Gusztáv, az atléták elnöke. "Fazekas esetében nincs olyan bizonyíték, ami a szóbeszéd tárgya, vagyis, hogy a diszkoszvető csalt és az úgynevezett öntéses módszert használta. A jegyzőkönyvben sincs erre utalás. Elégtelen mintát szolgáltatott, ami doppingvétség, de az IAAF szabályzata és egy kormányrendelet is kimondja, ha a versenyző nem szándékosan doppingolt, a büntetés a felére csökkenthető. Annus ügyében sincs kézzelfogható és szerintünk megdöntethetlen bizonyíték arra, hogy az Athénban leadott két negatív mintája két embertől származik. Az ellenőrök Magyarországon nem a megadott időpontban keresték, ráadásul nem a sportolót kell a vizsgálatra rendelni, hanem őt kell felkeresni."

A szövetség nem folytathat nyomozást

Rábold hozzátette: a MASZ-nak nincs hatósági jogköre, nem folytathat nyomozást. "Ezzel a MOB is tisztában van, hiszen az elnökség éppen ezért javasolta olyan jogszabály megalkotását, amely lehetővé teszi a doppingvétségek hatósági felderítését és az elkövetők, valamint a vétség elkövetésében segítséget nyújtók felelősségre vonását."

A MASZ-elnök szerint fontos szempont az is, hogy a versenyzők jelentős kártérítést követelhetnek, ha más fórumon, polgári peres úton vagy a lausanne-i Sportdöntőbíróságnál bizonyítják igazukat.

Fazekas esetét januárban, Annusét februárban tárgyalják Svájcban

"A MASZ felelőtlen döntéssel ezt nem kockáztathatja" - hangsúlyozta Rábold, emlékeztetve arra, hogy tekintélyes magyar sportvezetők úgy nyilatkoztak, a MASZ nem is hozhatott volna döntést a versenyzők ügyében. "Aki viszont ezt mondja, az nem ismeri a szabályokat" - összegzett.

Fazekast elégtelen mintaadás, Annust utólagos mintavétel megtagadása miatt zárták ki az athéni olimpiáról és fosztották meg első helyétől. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) Fazekast január 12-én és 13-án, Annust pedig február 8-án és 9-én hallgatja meg.