Olimpiai bajnok ringsegéd a ketrecharcosok gáláján

2005.05.28. 22:52
Az Athénban olimpiai bajnoki címet szerző birkózó, Majoros István a hétvégén gyerekkori barátja mellett fog segédkezni a ketrecharcosok szombat esti Körcsarnokbeli gáláján. Az ötvenöt kilós klasszis pénteken szabadul a büki edzőtáborból, és nagy erőbedobással készül a szeptemberi budapesti világbajnokságra, hiszen éremgyűjteményéből már csak a vb-arany hiányzik.
Szombaton ötödik alkalommal rendezik meg a ketrecharcosok "Totalfight" névre keresztelt gáláját, és Cifferszky Ákos bemutatkozó mérkőzésén, a Körcsarnokban az olimpiai bajnok birkózó, Majoros István adja majd a tanácsokat, miként kell az esetleges földharcban küzdenie.

Jobban izgul, mint mérkőző barátja

"Gyerekkori barátom Ákos, együtt nőttünk fel, a mai napig együtt járunk bulizni, így mi sem természetesebb, hogy én is ott legyek mellette első ketrecharcos meccsén. Azt hiszem, én még nála is jobban izgulok majd, mert a francia thaiboxos Gregory Babene kemény ellenfélnek ígérkezik, de bízom Ákos erejében" - mondta az Indexnek Majoros, miért lesz ott a ringsarokban, segédként.

Ebben a küzdősportban a ring nyolcszög alakú ketrec, a versenyzők ötujjas nyitott tenyerű "kiskesztyűt" használnak, lábvédőt viszont nem, és lábbal is lehet fejre támadni. Akár még az is elképzelhető, hogy az egyik fél a másik fejére tapos, mert a szabályok megengedik. A mérkőzés ideje kétszer öt perc, ha nincs döntés, akkor három perces hosszabbításra kell felkészülni.

Majoros szeretné, ha orrba vágnák

Majoros nem tagadta, a szervezők őt is megkeresték, és ha felhagy birkózó pályafutással nagy örömmel fog bemutatkozni a Totalfighton. "Nagyon érdekel ez a sportág, még akkor is, ha itt tényleg komolyan orrba vághatnak. Biztosan ki fogom próbálni, ha visszavonulok, és tudnak nekem meccset szervezni. Annyi azonban még biztos, hogy a szeptember végi budapesti birkózó vb-re felkészülök, feltéve, ha csak valami komoly sérülés nem hátráltat. Azt sem zárom azonban ki, hogy a következő olimpiai kiküldetésért is harcba szállok, hogy megvédjem a címemet, de ha nem úgy alakul, akkor irány a ketrec, no meg az orrba vágás. Nem vagyok ijedős fajta" - nyilatkozott Majoros.

A szombati gála főszervezője, Hadzisz Lázár a birkózás révén ismerte meg Majorost és ő kereste meg az olimpiai aranyérmest, lenne-e kedve a ketrecharchoz. "A nemzetközi szövetségek vezetői kérdeztek rá nálunk, nem lenne-e olyan olimpiai első, aki beszállna ebbe a műfajba. A birkózókat, cselgáncsozókat kifejezetten keresik, vonzzák a nézőket, így került a képbe Majoros" - mondta az Indexnek.

Péntekig még a büki edzőtáborban tartózkodik az athéni bajnok, ahol közel két hetet töltött el a válogatottal, és ahol a gyógyvíz segítségével kezelte porckorongsérvét. "Nem szeretnék műtétet, és remélem, hogy el is tudom kerülni, bár kisebb fájdalmaim vannak, de nem is igazi birkózó, akinek nincsenek" - magyarázta.

Már csak a vb-arany hiányzik

A budapesti vb-n amúgy megcélozza az első helyet, hiszen éremgyűjteményéből már csak a világbajnoki arany hiányzik, Európa-bajnokságot nyert már 2000-ben, tavaly pedig az olimpián bizonyult a legjobbnak.

Korábban elárulta, győzelme után erkölcsileg és anyagilag teljes mértékben, száz százalékban megváltozott az élete. Majorost tavaly az év legjobb férfi sportolójának választották.