Nagy Tímea álmát összetörték, mégis tovább vív

2006.04.11. 00:27
A kétszeres olimpiai bajnok párbajtőröző, Nagy Tímea harmadik gyermeke születése után csak azért tért vissza a vívásba, hogy a 2008-as pekingi olimpián csapatban is aranyérmes lehessen. A Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szombati kongresszusán azonban úgy döntöttek, a fegyvernem csapatversenyét leveszik az olimpia műsoráról. A 150. magyar olimpiai aranyérem szerzője ugyan dühös, de már csak dacból is végigcsinálja a négyéves felkészülést, hogy kiharcolja az egyéni részvételt.

"Benne volt a levegőben, sejtettük, hogy kikerülünk, de így is abszolút felháborítónak tartom a döntést. Egy olyan sportágat vettek le az olimpia műsoráról, melynek Világkupa-versenyein kétszer annyian szerepelnek, mint a női kard és a női tőr versenyeken összesen" - mondta nem kis indulattal a hangjában Nagy Tímea. A kétszeres egyéni olimpiai bajnok arra reagált így, hogy a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) szombati kongresszusán eldőlt, hogy a 2008-as pekingi olimpia sportági programjából a női párbajtőrözők és a férfi tőrözők csapatversenye marad ki.

Egy álmot törtek ketté


Kattintson!

A Sydney-ben és Athénban is egyéniben diadalmaskodó párbajtőröző harmadik gyermeke megszületése után csak azért tért vissza, mert szeretett volna még csapatban is nyerni, de erre, úgy tűnik, a nemzetközi szövetség döntése értelmében nem lesz lehetősége.

"Bíztunk benne, hogy nem a legnépszerűbb szakágat veszik le, de mégis így történt. Szörnyű! Egy álmot törnek ketté, hiszen ami miatt visszajöttem az már nem megvalósítható." Ugyanakkor most már dacból sem hagyja abba, megpróbálja kivívni az egyéni indulás jogát, noha jelenleg még maga sem tudja, hogyan, az milyen rendszerben zajlik majd. Tudomása szerint csak annyi biztos, hogy egy országból két versenyző kvalifikálja magát a három év múlva esedékes játékokra, ezen kívül csak az esetleges szabadkártyákban bízhatnak.

"Azért sem hagyom abba"

"A sportág vezetői már a szorzókat is megváltoztatták, az olimpia előtti vb-pontok triplán, az Eb-pontok duplán számítanak, azaz az évközi Világkupák lényegtelenek lesznek. Esélyesként indultunk volna, de ez már nem jöhet össze. Most már csak azért sem hagyom abba, nem fogok most már egy elkezdett négyéves ciklust megszakítani."

Nagy úgy véli, ő még szerencsés helyzetben van, mert egyéni szponzora, a KFKI mindenben támogatja, így az évközi versenyekre való utazásában is hatalmas segítséget nyújt. "Ha tőlük ilyen lehetőséget kapok, akkor szerintem kötelességem, hogy folytassam és mindent megtegyek a minél jobb eredményekért."

Miért pont a női párbajtőr?

Vívásban a világbajnokságokon, kontinenstornákon, illetve nemzeti bajnokságokon tizenkét győztest avatnak, a nyári játékokon azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) korábbi döntése alapján - a verseny-, illetve létszámkorlátozás miatt - csak tíz számot rendeznek. Mivel a 2004-es athéni olimpián már a női kard is szerepelt a műsorban, akkor először ki kellett hagyni két versenyt a hagyományos programból. A választás 2002-ben - hosszú huzavona után - a női tőrözők és kardozók csapatversenyére esett.

Az egyes szövetségek képviselői abban már régen egyetértésre jutottak, hogy egyéniben mind a hat szakág küzdelmeit megrendezik, így ezúttal is két csapatviadalnak kellett kiesnie. Az athéni "hiányzók" pekingi kárpótlása várható volt, a férfi párbajtőrnek pedig nagyon komolynak tűnt a támogatottsága, így voltaképpen a férfi kard és tőr, valamint a női párbajtőr számított a leginkább veszélyeztetettnek.

MTI