Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Schmitt decemberig biztosan marad a MOB élén

2006.08.08. 11:12
A szeptemberi rendkívüli közgyűlés helyett marad a decemberi rendes közgyűlés, és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke e fórumig hozhatja meg végső döntését saját szerepvállalásáról. Egy elnökségi tag szerint ez azt jelenti, hogy Schmitt december 9-ig bejelenti lemondását.

Ideiglenesen kompromisszummal végződött a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) vezetéséért zajló, politikai játszma a MOB-elnökség hétfői ülésén.

Erre jutottak a nyíltan szemben álló felek a MOB több mint ötórás rendkívüli elnökségi ülésen, megállapodva abban is, hogy a történtekről nem nyilatkoznak, s a konklúziót az elnök ismerteti a nyilvánossággal.


Schmitt Pál a MOB rendkívüli elnökségi ülésén

Az ülés végén Schmitt Pál az elfogadott közleményt azzal vezette fel, hogy a maga részéről elnézést kért az általa madárijesztőknek tituláltaktól (akik a posztról való távozását felvetették). A felek a nézeteltérések félretétele jegyében, s az egység helyreállítása érdekében arra törekednek a jövőben, hogy az olimpiai bizottság egysége ne sérüljön, s az ötkarikás felkészülés rendjére koncentráljanak. Javítani akarják a MOB munkáját, benne a kommunikáció stílusát, jobb együttműködésre törekednek az állami sportirányítással, s megállapodtak abban is, hogy az új helyzethez alkalmazkodva szolidáris együttműködést igyekeznek kialakítani az olimpiarendezés mellett kardoskodó BOM-mal, a legjelentősebb magyar vállalatokat tömörítő mozgalommal egy jövőbeli magyarországi olimpia megrendezésének ügyében.

Ami a személyi kérdéseket illeti, a MOB-vezető - saját megfogalmazása szerint - eltekintett az ellene aláírók névsorának megtekintésétől, "hogy a barátság és a szolidaritás megmaradjon". Hozzáfűzte, hogy az ülésen markáns viták is akadtak, de szavazás semmilyen kérdésben nem volt. Az elnökség - közölte Schmitt Pál - felkérte őt, hogy fontolja meg elnöki szerepvállalását. "A december 9-i határidőig, az akkori közgyűlésig meghozom a végső döntést saját szerepvállalásomról" - jelentette ki.

A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja az MTI-nek azt mondta, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást. (Erről az Index szintén egy elnökségi tagtól nem így értesült.) Hozzátette, az elnök a kompromisszumos megállapodásnak megfelelően írásban rögzítette, hogy december kilencedikéig bejelenti lemondását. Az Indexnek erről sincs tudomása, ilyesmi nem szerepel az ülés jegyzőkönyvében.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.