Brutális doppingkúrát kapott az olimpiai bajnok kerekes

2006.08.21. 16:44
Az amerikai Tyler Hamilton a spanyol orvos, Eufemiano Fuentestől 144 alkalommal kapott doppingkúrát. A legdurvább szereket is megkapta, legalábbis erről tanúskodik az azóta letartóztatott orvos lefoglalt naplója. Hamiltont olimpiai győzelme után érték doppingvétségen, az aranyát azonban megtarthatta, mert nem szabályosan kezelték leleteit.

A Politiken című dán napilap újabb leleplező írást közölt az újabban csak doppingdoktornak, vagy doppinggurunak becézett spanyol orvosról, Eufemiano Fuentesről.

Fuentest a Tour de France rajtja előtt tartóztatták le, és azok a kerekesek, akik csak közvetett kapcsolatban is álltak vele, köztük a korábbi győztes és favorit, Jan Ullrichot nem engedték rajthoz állni.

Vérdopping és tesztoszteron

A lap úgy tudja, hogy Fuentes őrizetbe vételekor előkerült egy olyan doppingnapló, amelyikben részletesen leírta, hogy a 2004-es athéni olimpián győztes, ám egy hónap múlva a vizsgálaton fennakadt amerikai Tyler Hamilton milyen doppingkúrát kapott.

A kétszáz versenynapból száztizennégy alkalommal kapott növekedési hormont, vérdoppingot, vagyis EPO-t, tesztoszteront és inzulint is. Arról is írnak, hogy Ullrich harmincötezer euró, azaz tízmillió forint értékben vásárolt tőle vérkészítményeket.

A B-próbát nem vizsgálták meg

Hamilton annak ellenére megtarthatta olimpiai aranyérmét, hogy az athéni vizsgálatok az A-próba kisebb koncentrációban EPO nyomait mutatta ki. A B-próba közül az egyik pozitív, a másik negatív lett, mert kiderült, nem szabályosan tárolták, így az nem volt perdöntő.

A Hamilton mögött második helyen végző orosz Jekimov ezek után a nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordult, de a szervezet nem változtatta meg az olimpiai sorrendet.

Annus Adriántól viszont úgy vettek el aranyérmet, hogy nem adott pozitív mintát, igaz akkor sem adott, amikor kértek tőle, amikor tisztázhatta volna magát.