Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Brutális doppingkúrát kapott az olimpiai bajnok kerekes

2006.08.21. 16:44
Az amerikai Tyler Hamilton a spanyol orvos, Eufemiano Fuentestől 144 alkalommal kapott doppingkúrát. A legdurvább szereket is megkapta, legalábbis erről tanúskodik az azóta letartóztatott orvos lefoglalt naplója. Hamiltont olimpiai győzelme után érték doppingvétségen, az aranyát azonban megtarthatta, mert nem szabályosan kezelték leleteit.

A Politiken című dán napilap újabb leleplező írást közölt az újabban csak doppingdoktornak, vagy doppinggurunak becézett spanyol orvosról, Eufemiano Fuentesről.

Fuentest a Tour de France rajtja előtt tartóztatták le, és azok a kerekesek, akik csak közvetett kapcsolatban is álltak vele, köztük a korábbi győztes és favorit, Jan Ullrichot nem engedték rajthoz állni.

Vérdopping és tesztoszteron

A lap úgy tudja, hogy Fuentes őrizetbe vételekor előkerült egy olyan doppingnapló, amelyikben részletesen leírta, hogy a 2004-es athéni olimpián győztes, ám egy hónap múlva a vizsgálaton fennakadt amerikai Tyler Hamilton milyen doppingkúrát kapott.

A kétszáz versenynapból száztizennégy alkalommal kapott növekedési hormont, vérdoppingot, vagyis EPO-t, tesztoszteront és inzulint is. Arról is írnak, hogy Ullrich harmincötezer euró, azaz tízmillió forint értékben vásárolt tőle vérkészítményeket.

A B-próbát nem vizsgálták meg

Hamilton annak ellenére megtarthatta olimpiai aranyérmét, hogy az athéni vizsgálatok az A-próba kisebb koncentrációban EPO nyomait mutatta ki. A B-próba közül az egyik pozitív, a másik negatív lett, mert kiderült, nem szabályosan tárolták, így az nem volt perdöntő.

A Hamilton mögött második helyen végző orosz Jekimov ezek után a nemzetközi Sportbírósághoz (CAS) fordult, de a szervezet nem változtatta meg az olimpiai sorrendet.

Annus Adriántól viszont úgy vettek el aranyérmet, hogy nem adott pozitív mintát, igaz akkor sem adott, amikor kértek tőle, amikor tisztázhatta volna magát.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!