Háromesélyes a királykategória Tiszaújvárosban

2007.06.01. 13:19
A XVI. Tisza Triatlon szombati első napján - az elmúlt évek hagyományait követve - a triatlon klubcsapat országos bajnokságot rendezik meg Tiszaújvárosban. A Thermál-fürdő területén kijelölt versenyközpontban másnap sprinttávú ranglista verseny és a B.-A.-Z. megyei triatlon diákolimpiai döntő kínál versenyzési lehetőséget.

A szombaton, 14 órakor kezdődő klubcsapat ob-n 65 egység képviselői versengenek majd az érmekért. A házigazda TVK-Mali TK tíz gárdát indít a viadalon, míg a bajai Mogyi SE hét, a Budaőrsi TK pedig hat egységet nevezett be az erőpróbára.

Gyima nem segíthet

Az 1999-es montreáli világbajnokság győztese, a kazah Dimitrij Gaag sajnos nem segítheti társait a szombati bajnokságon. A második otthonának Tiszaújvárost tekintő világklasszis, aki a magyar bajnoki aranyak mellett klubcsapat Európa-bajnoki ezüstérmet is nyert a TVK-sokkal, 2005-ben pedig megnyerte a Tisza-parti világkupát, hosszú hónapok óta térdsérüléssel bajlódik. A Gyima becenévre hallgató kétszeres Ázsia-bajnok sportembert legutóbb néhány hete Moszkvában műtötték meg, így most biztosan nem lehet ott barátai között, legalábbis a pályán nem. Az viszont nem lenne meglepetés, ha a pálya szélén feltűnne és biztatná az ,,övéit".

"A "királykategóriás" küzdelemnek ebben az évben is a felnőtt férfiak csatáját nevezhetjük - fogalmazott a főrendező dr. Márkus Gábor, a tiszaújvárosiak klubelnöke, a Magyar Triatlon Szövetség alelnöke. - Úgy gondolom három együttes között dőlhet el az elsőség sorsa. A Lipták Tamás, Pocsai Balázs, az újdonsült rövid távú magyar bajnok Fecskovics Attila, Csortos Imre és Kovács Tamás alkotta Debreceni SC (rajtidő: 16:26) és a címvédő, Kuttor Csaba, Kis Gyula, Rendes Csaba és Alberto Casadei összeállítású Uniqua-Team Miskolc SE (16:30) mellett , "A"-csapatunk (16:28) sem mondott le a dobogó tetejéről. Igaz ugyan, hogy Balogh Lőrinc kézsérülése és Benőcs Zoltán külföldi középtávú vb-kvalifikációs versenyen való részvétele miatt ezúttal sem a legerősebb együttesünkkel vesszük fel a harcot riválisainkkal. Török Dániel, Török Alfréd, Nógrádi Tamás, Gályász Dániel és Benedek László azonban képes lehet a bravúrra, azaz visszahódíthatják a zsinórban nyolc alkalommal megszerzett - tavaly elvesztett - bajnoki aranyérmet."

"Örvendetes, hogy hosszú idő után újra lesz csapatunk (rajtidő: 15:38) a női felnőtt mezőnyben. Walkó Andrea mellett tehetséges fiataljaink, Szabolcsi Fruzsina, Besenyei Zsófia, Sávolyi Sára és Varró Anna igyekszik minél előbb helyezést kiharcolni. Ebben a kategóriában véleményem szerint a Koch Renáta, Poros Tímea, Hoff Bettina, Perlaky Ágnes, Szántó Nóra alkotta Mogyi SE (15:48) és a múlt héten Balatonfüreden olimpiai távú bajnoki aranyat nyert kétszeres duatlon világbajnok Csomor Erikát nélkülöző címvédő Budaőrsi TK (15:50) Hisnyay Luca, Hisnyay Dóra, Vanek Margit triója dönthet az arany sorsáról."

Félezres mezőny egyéniben

A vasárnap 9.30-kor kezdődő folytatásban, mely szintén része a XVI. Tisza Triatlonnak és a Triatlon Tour-nak, gyermek, serdülő és sprint távú ranglista versenyt rendeznek, melynek keretében döntik el a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei diákolimpiai döntő helyezéseinek a sorsát is. Erre az egyéni erőpróbára nem kevesebb, mint 550 indulót várnak a Thermál-fürdőbe.