Most kihívhatja Polgár Juditot

2007.06.18. 11:47
Az Aquaprofit Polgár Sakknapra hazatérnek a világ legjobban sakkozó nővérei: Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit. Az Index elintézi, hogy játszhasson Polgár Judittal, ha sikeresen képzeli a helyébe magát, és megfejt egy feladványt.

Az 1988-ban és rá két évre olimpiai bajnoki címet szerző Polgár Zsuzsa, Zsófia és Judit több mint tízéves szünet után szerepel újra együtt. Június huszonnegyedikén, vasárnap - az Aquaprofit Polgár Sakknap keretében - a három különböző országban élő versenyző szimultánt tart Budapesten, ahová most ön is bejuthat - játékosként.

Ehhez csak meg kell fejtenie a következő feladványt: találja meg Polgár Judit 1988-as játszmájának a kulcslépését, világossal miként ad három lépésben védhetetlen mattot ellenfelének, Csilingirovának.


Világos indul. Hogyan vezeti a játszmát?

Judit ezt a partit tizenkét évesen játszotta, és gyönyörű kombinációjával már a tizennyolcadik lépésben megadásra késztette riválisát. Polgár ezen a magyar sikerrel záruló olimpián a harmadik táblán játszott, és a lehetséges tizenhárom pontból tizenkét és felet gyűjtött be.


Polgár Judit a korábbi világbajnok, Garri Kaszparov ellen (fotó: AFP)

Ha megtalálta a lépést, akkor ide küldje be, telefonszámával együtt, és ha szerencséje lesz, akkor a szimultán egyik résztvevője lehet, és élőben tesztelheti le, milyen erős a világranglista tizenharmadik helyezettje, miért vezeti több mint tíz éve a világranglistát a nőknél. Az Index két olvasónak biztosít játéklehetőséget.

A száztáblás szimultánon Polgár Judit mindkét nővére játszani fog. Polgár Zsuzsa a magyar sakkozás egyetlen világbajnoka, 1996-ban a kínai Xie Jun taszította le a trónról. A sportágtól némileg távolabb lévő Polgár Zsófia képességei felől is meggyőződhetnek azok, akik vasárnap háromkor ellátogatnak a Grand Hotel Corinthiába.