Talmácsi Gábor világbajnok

2007.11.04. 15:35
Élete legnagyobb sikerét érte el, történelmet írt Talmácsi Gábor a gyorsasági motoros világbajnokság zárófutamán Valenciában. Rosszul rajtolt, de egy kör alatt a negyedik helyről ismét az élre került, miután tökéletesen előzött. Csapattársa, egyben legnagyobb ellenfele, Hector Faubel utolérte, többször is megelőzte, hatalmas csatát vívtak, a motorjuk is összeért. Az utolsó métereken átadta az első helyet, de a pontversenybeli első helyét nem fenyegette veszély. Faubelt nem tartotta túl korrektnek.

A gyorsasági motoros világbajnokság két géposztályában már bajnokot avattak, csak a legkisebbeknél, a nyolcadlitereseknél nem volt meg a zárófutam előtt az idei legjobb. A végső sikerre a legnagyobb esélye a pontversenyben tíz ponttal vezető Talmácsi Gábornak volt, még akkor is, ha legnagyobb üldözője, Hector Faubel hazai pályán versenyzett is.

Talmácsi a pénteki edzésen a második helyen végzett, Faubel akkor tizennégy századdal gyorsabb volt, szombaton viszont a spanyol nem tudott javítani eredményén, nem úgy, mint a magyar, aki lefaragott eredményéből, és megdöntötte a pályarekordot.

Az Aspar csapat fair viszonyokat ígért, és ezt nemcsak szimpatikus szövegnek szánták, hanem az edzések ezt igazolták. A vasárnapi bemelegítésen is négy tizeddel volt gyorsabb Faubelnél Talmácsi.

"Nem könnyű a helyzet, van rajtam nyomás, de nem elképesztően nagy. Azt hiszem, Hectoron nagyobb van" - mondta a huszonnégy körös futam előtt Talmácsi.

1. kör: Talmácsi miután beállt, szokása szerint megérintette az aszfaltot. Az idén többször rosszul rajtolt, ezért külön gyakorolta is, de most sem sikerült jól, mert az első kanyarban visszaesett a negyedik helyre. Espargaro, Nieto és Smith jött be elé, Faubel ugyanakkor a nyolcadik helyre esett vissza.

2. kör: Faubel feljebb lépett, az ötödik helyre, Talmácsi pedig a célegyenes végén a második helyre lépett előre, a következő balkanyarban pedig már az élre került, kifékezte Espargarót. Felmérte a képességeket, és határozottan előzött. Faubel is nagyon húzza a gázt, a harmadik helyre jött fel.

3. kör: Talmácsi kezd meglógni, Faubel igyekszik vele a lépést tartani, megelőzte Nietót, így már a második.

4. kör: Egy másodperces előnnyel kezdte a kört Talmácsi - általában egy tizeddel gyorsabb üldözőjénél -, ő a leggyorsabb, a többiek csak a hátát látják.

A verseny képei

5. kör: Faubel a verseny alatt először volt gyorsabb Talmánál, Pesek felzárkózott a harmadik helyre.

6. kör: Faubel hat tizedre csökkentette hátrányát, övé a leggyorsabb kör is.

7-8. kör: Faubel utolérte Talmácsit, a harmadik helyezettel szemben viszont több mint három és fél másodperc az előnyük.

9. kör: Faubel megelőzte Talmácsit, aztán visszanézett, kiesett a ritmusból, ezt kihasználta a magyar, és visszaszerezte az első helyet.

10. kör: Faubel a célegyenes végén nagyon keményen ráhúzott Talmácsira, kicsit ki is billentette a ritmusból, érintették is egymást, nem volt veszélytelen manőver. Talmácsi pár száz méter után megint visszavette az első helyet, nem hagyta magát.

12. kör: Szokásos forgatókönyv, Faubel a célegyenes végén előzött, Talmácsi a következő balkanyarban újra vissszavette az első helyet. Pár kanyar múlva Faubel nagyon keményen beszúrt Talma mellé, és előzött. Két kanyar múlva Talma ugyanilyen harciasan vette vissza a vezetést. A pároscsata szinte méterről méterre változott, mígnem egyszer Faubel kiesett a ritmusból, elfékezte magát, és a magyar levegőhöz jutott.

13-14. kör: Az üldöző boly szűkíti a különbséget - két másodperc körül vannak -, Talma a leggyorsabb kört futotta, fél másodperces előnyre tett szert.

15-16. kör: Faubel újra Talmácsi nyakára zárkózott fel.

17-18. kör: Faubel egyelőre nem próbálkozott előzéssel, de ez alighanem csak idő kérdése. Gadea annak ellenére, hogy az elején kiszélesítette a pályát, már a harmadik.

19. kör: Faubel kibújt a szélárnyékból és újra megelőzte Talmát, aki a következő kanyarban ismét visszaelőzött.

20. kör: Pontosan az történt, mint az előző körben, Faubel kibújt, a következő kanyarban viszont Talmácsi visszaelőzött.

21. kör: Ezúttal nem próbálkozott előzéssel Faubel.

22. kör: A vezető párost hárman is komolyan üldözni kezdték.

23-24. kör: Faubel váltott vezetés után előzött, Talmácsi az utolsó métereken elveszítette az első helyet, de a világbajnoki cím az övé, amit este 9 óra után, Valencia Művészeti Központjában kap meg.

Hector Faubel így értékelte a versenyt. "Gáborral ketten kilógtunk a mezőnyből, a szerencse elpártolt tőlem, így hiába voltam a leggyorsabb, világbajnok nem lehettem. Megköszönöm a csodálatos közönségnek, amelyik folyamatosan biztatott.

A huszonnégy körös futam előtt

Talmácsi: Hector nem volt túl korrekt

Talmácsi fülig érő szájjal ült a kamera elé. "Fantasztikusan érzem magam. Nagyon kemény verseny volt, különösebben nem akarok Hectorral foglalkozni, de többször nem volt túl korrekt, ám úgy hiszem, nem ment túl a limiten, ez belefért a versenybe, pláne egy ilyen férfias harcba. Gyorsan rájöttem, mi a taktikája, le akarta előttem zárni az utat, de egyszerűen nem bírt velem, mindig vissza tudtam menni az élre. Nagyon jó szezonom volt, bíztam önmagamban, a motoromban, és tudtam, hogy képes vagyok a végső győzelemre. Meg tudtam csinálni Csak magammal foglalkoztam, túl sok információ volt a táblán, ezért nem is érdekelt, ami rajta van. A végén már nem akartam magam túlvállalni, mert a világbajnoki címhez elég volt a második hely is. Sok sikert kívánok Hectornak a 250-esek közt.

Jegyzőkönyv:

Valenciai GP, 125 kcm, 24 kör, 96,120 km:
1. Hector Faubel (spanyol, Aprilia) 40:14.228 p
2. TALMÁCSI GÁBOR (Aprilia) 0.185 mp hátrány
3. Sergio Gadea (spanyol, Aprilia) 0.286 mp h.
4. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 0.826 mp h.
5. Lukas Pesek (cseh, Derbi) 0.878 mp h.
6. Esteve Rabat (spanyol, Honda) 5.850 mp h.
... 29. Győrfi Alen (Aprilia) 1:38.850 p h.

A pontverseny végeredménye, világbajnok:
TALMÁCSI GÁBOR 282 pont
2. Hector Faubel 277
3. Kojama Tomojosi (japán, KTM) 193
4. Lukas Pesek 182
5. Mattia Pasini 174
6. Simone Corsi (olasz, Aprilia) 168