Kovács Katalin lemondott a négyesről

2008.05.06. 14:57
Jelen állás szerint az olimpiai bajnok Kovács Katalin nem lesz ott a pekingi olimpián a négyeshajóban. Edzője, Fábiánné Rozsnyói Katalin állítja, ezt ő maga döntötte el, a kapitány ellenben azt szeretné, ha ott lenne. Sőt, ha Janics Natasa megfelelő formában van, akkor neki is helyet szorítana Fábiánné. Az elmúlt évek legsikeresebb szakembere hajthatatlan, úgy gondolja, a kapitányt csak két versenyző érdekli, és árt a szakágnak.

A Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke, Baráth Etele már a múlt héten célzott arra, hogy jelentős feszültség van a kajakosoknál, a héten ennek már külső jelei is voltak. A női szakágat irányító Fábiánné Rozsnyói Katalin egyértelművé tette: Kovács Katalin nem lesz a négyes tagja. Ezt maga a versenyző kérte, mert úgy véli, Janics Natasával verhetetlen lenne továbbra is kettősük, egyéniben pedig a különversenyük dönti el, melyikük lehet ott Pekingben, egyben melyikük lesz az ötszáz méter fő favoritja.

Fábiánné a sportforumnak úgy nyilatkozott, hogy Angyal Zoltán kapitány csak árt a szakágnak, és előtte csak két versenyző létezik, a már említett kettős, amelyik három év alatt egyetlen vereséget sem szenvedett.

Angyal nem értette a kritikát, de nem lepődött meg a nyilatkozaton, mert már egy éve feszült a viszonyuk, amióta kiállt Janics Natasa mellett.

"Kati néni nem akarja a párost, nem akarja, hogy Janics Natasa olimpiai résztvevő legyen, ebben pedig nem értünk egyet. Konfliktusunk régi, amit pillanatnyilag nem tudok megoldani, de majd a versenyzők megoldják, már a hétvégi formájuk mértékadó lehet" - mondta a szakember az Indexnek.

Angyal szerint, ha a két versenyző a hétvégén jól és gyorsan evez, jó erőben lesznek, akkor újra el kell azon gondolkodni, hogy az elnökség korábbi határozatát megmásítsa, és mégiscsak engedi Janicsnak és Kovácsnak, hogy ott legyenek a négyesben.

Fábiánné úgy gondolja - erről van elnökségi határozat is -, hogy a négyesben az az egység legyen ott Pekingben, amelyik a válogatón a leggyorsabb lesz, és nem szeretné, ha felülről belenyúlnának munkájába. Az ideális négyes összeállítását jelenleg még ő sem tudja, csak azt, hogy Paksy Tímea lesz a vezérevezős, a másik három ember kijelölése még várat magára.

Az elmúlt évek legeredményesebb edzőnője szerint a németek lépéselőnyben vannak velünk szemben, mert ők már megtalálták az ideális felállást. Azt azonban elutasította, hogy a négyesre mostanában nem készülő Kovács - csak a partról nézi társait - ott lehessen az éremesélyes hajóban az olimpián.

"Miért ártanék én a szakágnak?" - tette fel a kérdést magának a kapitány, hozzátette: neki annyi bűne, hogy karakánul kiállt a páros mellett, ami szerinte a sportág érdeke.

"Azt szeretném, ha tisztán szakmai alapon a legjobb négy ülne a hajóban, mert ők győzelmi eséllyel versenyeznének, még akkor is, ha a rajt előtt egy hónappal ülnének össze. A jelenlegi négyesben, bármilyen összetételű is legyen, nem érzem az aranyesélyt, mert Janics kiesése is már azt mutatta, hogy a második hely nagy csatában lett meg, míg a németek utolérhetetlenek voltak a tavalyi vb-n."

Angyal nem kívánt arról beszélni, hogy Fábiánné és Kovács között milyen most a viszony, de érzékeltette, nem a legjobb.