Bokatöréssel, szalagszakadással lett negyedik

2008.05.06. 13:12
Jorge Lorenzo járni nem tudott, robogóval vitték motorjához, ketten ültették föl, kitolták a rajthelyére, mégis 4. tudott lenni a vasárnapi Kínai Nagydíjon.

Két törött bokával és egy szakadt szalaggal lett negyedik a hétvégi motoros Kínai Nagydíjon Jorge Lorenzo.

A kétszeres 250-es világbajnok a Moto GP pénteki szabadedzésén bukott hatalmasat, amikor motorja a levegőbe repítette. Bokáira, térdeire és könyökére esett, hordágyra tették, a pálya kórházába szállították.

Kiderült, bal bokájában eltörött egy csont, mindkét lábfeje és jobb bokája súlyosan összezúzódott. Dr. Claudio Costa, a GP-k professzora az első vizsgálatok után azt nyilatkozta, nem valószínű, össze tudja rakni a pilótát a két nappal későbbi futamra.

Fájdalomcsillapítókkal mégis sikerült neki, annyira, hogy Lorenzo az időmérőn a negyedik rajthelyet szerezte meg.

Járni nem tudott, robogón vitték be a garázsba a motorjához, többen segítették föl a gépre, amiről a tréning közben csak akkor szállt le, ha nagyon kellett. Mint mondta, nem is a bal, különösen a jobb bokája fájt, ám vállalta az indulást.

Szerelői motorján tolták rajtpozíciójához, a nagydíjat befejezte, negyedik helyen futott be, még előzött is.

A hétvége előtt egy győzelemmel és három futamból három dobogós hellyel, illetve pole pozícióval állt, vezette a pontversenyt. Kitartásának eredménye, hogy az összetettben mindössze hét pontot vesztett az élre álló Dani Pedrosával szemben.

Ekkor még nem tudta, miért sajgott annyira zúzott jobb bokája: Barcelonába hazatérve újra megvizsgálták, kiderült, az is eltört a bukásnál. Méghozzá súlyosabban, mint a bal, amiben pedig észrevettek egy szalagszakadást.

Jorge Lorenzo kínai kalandjai képekben

A következő GP jövő pénteken, kilenc nap múlva kezdődik, szerencsére Lorenzót nem kell megoperálni, de amíg lehet, kerekesszékkel közlekedik, hogy sérült testrészei teljesen mozdulatlanok maradjanak.

Katalán kezelőorvosa szerint lehet, hogy nem állhat rajthoz Franciaországban, de kínai teljesítménye után ezt nehéz elképzelni.

Lorenzo esete nem különleges, a motorosok törésekkel általában versenyeznek. Két éve például Valentino Rossi a Holland GP-n ment törött bokával és alkarral, az utolsó helyről indulva lett hetedik.

Minden versenyző motorra ül, ha fájdalomcsillapítóval elviselhetővé válik sérülése, és a szükséges pozícióba tudja hozni a testét.

Bár Lorenzo nem mondta, belegondolni sem kellemes, milyen érzés lehetett bedagadt bokáira felhúzni a csizmát, vagy 200 kilométer/órás tempónál jobbra-balra döntögetni vele a motort, esetleg 300-ról 90 kilométer/órára lefékezni akkora távon, mint egy Forma-1-es autó.