Talmácsi dobogóra állhatott Kínában

2008.05.04. 11:15
A szezonban először sikerült a legjobb háromba kerülnie a Moto GP 125 köbcentiméteres kategóriájában a magyar világbajnoknak. Talmácsi Gábor jobban is zárhatott volna a versenyen, ha nem vacakol megint az Aprilia.

Bár az idén megbízhatatlan Apriliával versenyző Talmácsi Gábor csak a negyedik helyről indulhatott a Pramac Grand Prix 125 köbcentiméteres futamán, két okból is bizakodhatott. Egyrészt a versenyt vizes pályán indították, másrészt a reggeli bemelegítést sikerült megnyernie.

Az ígéretes előjeleknek megfelelően a magyar mindjárt az elején nagy csatába keveredett a pole pozíciós Bradley Smithszel és a meglepetésre az ötödik helyről előretört Andrea Ianonnéval. Az IC Team fiatalja Sanghaj előtt még soha nem nyert versenyt, az élmezőnyben sem nagyon járt, egy kilencedik hely volt a legjobb eredménye, 2008 eddigi futamain mindösszesen 7 pontot szerzett. Persze tudjuk, a balszerencsés Talmácsi Gábor sem sokkal többet: 14-et.

A csata a 7. körig zajlott, akkor a magyar versenyző leszakadt. Ettől kezdve Iannonénak nem maradt más dolga, mint tempósan, senkitől sem zavartatva róni a köröket. Megtette, több mint 3 másodperces előnynél intették le a célban. Az esőspecialista Di Meglio futott be másodiknak, nem egészen egy tizeddel lemaradva jött harmadikként Talmácsi. A többiek messze mögöttük érkeztek.

Az eredmény ahhoz képest csalódás, hogy a körülmények alapján jobb is lehetett volna, ahhoz képest viszont öröm, hogy végre sikerült a közvetlen élmezőnyben végeznie Talmácsinak. Az is jó hír, hogy az összetettben vezető Simone Corsi nem tudta gyarapítani pontjainak számát, mert bukott, és feladni kényszerült a futamot. Talmácsi ezzel a 12.-ről feljött a 8. helyre, az eleje pedig teljesen sűrű lett.

A futam után rendezett sajtótájékoztatón Andrea Iannone - akinek korábban egy kilencedik hely volt a legjobb eredménye - nagyon örült első győzelmének. Az Apriliával versenyző olasz azt mondta, hogy nagyon erős motorral versenyzett, és a tavalyi világbajnokot, Talmácsi Gábort tekintette legnagyobb ellenfelének.

Talmácsi nagyon örült a harmadik helynek, mert fontos pontokat szerzett a sanghaji futamon. Mint mondta, a futam vége felé műszaki problémák adódtak a motorral, felmelegedett a hűtővíz, óvatosan kellett motoroznia, s ezért nem tudta megelőzni Mike Di Megliót. Talmácsi megemlítette, hogy "kicsit elrontották az áttételeket". Az angolul és magyarul tartott sajtótájékoztató végén Talmácsi Gábor boldog Anyák Napját kívánt minden édesanyának.

Eredmények (Moto GP, 125 kcm)

A Pramac Grand Prix élmezőnye:
1 Iannone 46'02,275 p
2 Di Meglio +3,355 mp
3 Talmácsi +3,451
4 Espargaro + 14.028
5 Bradl +23,853
6 Olive +31,962

A vb állása:
1 Simone Corsi 59 pont
2 Joan Olive 50
3 Nicolas Terol 50
4 Mike Di Meglio 49
5 Stefan Bradl 48
6 Sergio Gadea 32
7 Andrea Iannone 32
8 Talmácsi Gábor 30