Berki Krisztián harmadszor Európa-bajnok

2008.05.11. 19:54
Berki Krisztián megvédte Európa-bajnoki címét lólengésben a tornászok lausanne-i kontinensviadalán. A magyar versenyző 16.025 ponttal, ezen a szinten hatalmasnak számító négy tizednyi előnnyel végzett az élen.

A huszonhárom éves Berki szépen kivitelezett gyakorlatot mutatott be, ragyogó kivitelben adta elő új elemét is, sikerével pedig harmadik kontinenselsőségét ünnepelhette. Berki a csapatversenyben is biztató formát mutatott, a gárda végül a tizenegyedik helyen végzett.

Rajta kívül eddig két magyarnak sikerült a triplázás lovon: korábban Magyar Zoltán és Guczoghy György nyert háromszor is Eb-aranyat ezen a szeren. Berki első aranyát hazai közönség előtt, Debrecenben szerezte, rá egy évre nem tudott ismételni, mert 2006-ban egy rontás megfosztották a második helytől, sorozatos óvások után a negyedik helyre rangsorolták.

A magyar tornász a legutóbbi világbajnokságon második lett - az Eb-t akkor is simán nyerte -, emiatt nem jutott ki az olimpiára, mert csak az arany jelentett automatikus részvételt. A szabad kártyában sokáig reménykedett, de márciusban kiderült: egy jemeni kapja meg, neki pedig legközelebb 2012-ben lesz esélye arra, hogy olimpián induljon.

Berki úgy érkezett a svájci városba, hogy mindenki tudtára adta: címvédésre készül, és ha volt is rajta nyomás, nem érződött, és az európai riválisok megszorítani sem tudták.

"Őszintén szólva eksztázisban vagyok, és nagyon-nagyon boldog. Igyekeztem kiélvezni a hangulatot, még az eredményhirdetés alatt is, hiszen ez az Eb-arany teljesen feldobott. Persze még kell néhány nap, hogy teljesen felfogjam: harmadik aranyérmemet is hazavihetem. Igazából ez az egész minden mást feledtet, sok gratulációt kaptam, külön megtiszteltetés számomra, hogy még Magyar Zoltántól is kaptam gratuláló sms-t" - mondta az önfeledt Berki.

Lólengés, Európa-bajnok: Berki Krisztián 16.025 pont 2. Filip Ude (Horvátország) 15.625 3. Robert Seligman (Horvátország) 15.550