Milyen az, amikor a világranglista vezetője nem lehet ott az olimpián?

2008.02.11. 15:11
Január végéig nem határoztak arról, melyik világklasszis tornász lehet ott az olimpián szabad kártyával, április közepéig viszont döntést kell hoznia az erre hivatott háromfős testületnek. Berki Krisztián esélyei nem rosszak, de egy szlovén és egy holland tornász is ácsingózik az egyetlen helyre.

Különleges verseny résztvevője a stuttgarti tornász-világbajnokság második helyezettje, Berki Krisztián. A lólengés tavalyi Európa-bajnoka nem szerzett jogot a pekingi indulásra, ezért szabad kártyát kértek neki a hazai szövetség vezetői.

Két vetélytársa van, szintén vb-második tornászok, a szlovén Aljaz Pegan és a holland Yuri van Gerden. Előbbi nyújtón, utóbbi gyűrűn szerzett ezüstérmet.

Magyarország a férfi tornászok közt Gál Róbertnek köszönhetően egy kvótával rendelkezik, előzetesen úgy látszott, ez rontja Berki esélyeit, hiszen a nemzetközi szövetség valószínűleg könnyebben odaadta volna az indulási jogot, ha az országnak nincs pekingi olimpikonja.

A szlovénoknak és a hollandoknak is van azonban egy indulójuk - a szlovén Mitja Petkovsek a korlát világbajnoka -, ami teljes holtversenyt teremt e tekintetben.

Pegan esélyeit növelheti, hogy harminchárom éves, 1994 óta meghatározó szereplője a tornaéletnek - világ- és Európa-bajnok -, és korából adódóan szinte biztosan az utolsó olimpiájára készülhetne.

Berkivel ugyanakkor jóval erősebb lehetne a mezőny, hiszen a világranglista vezetője is egyben, és egyik riválisa sem gyűjtötte be tavaly a kontinensbajnoki aranyat.

A szabad kártyáról határozó háromfős testület egyelőre nem ült össze, nincs is kijelölt időpontjuk, amikor eldöntik, a háromból melyik tornásznak kedveznek.

"A három fő közül egyet a Nemzetközi Torna Szövetség jelöl ki, egyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, a harmadikat a nemzeti olimpiai bizottságok szervezete adja. Jók az esélyeink, van két NOB-tagunk, a nemzetközi szervezetekben ott vagyunk, ameddig az erkölcsösségen belül lehet, elmegyünk" - mondta az Indexnek a hazai szövetség főtitkára, Altorjai Sándor.

A szövetségnek sem mindegy, ott lesz-e Berki, hiszen rögtön éremesélyes lehetne, míg Gál Róbert jó esetben a pontszerző helyekért lesz harcban, mert ugyan kiváló összetett tornász, de egy szeren sem tartozik a világ közvetlen elitjébe.

A főtitkár hozzátette, nemcsak a szíve mondatja vele, de inkább a fiatalságot támogatná. Pegannak ugyanakkor így lehet keretben a pályafutása.

Nagy kérdés, a három ország lobbitevékenysége mellett mit szeretnének a kínaiak, mert Berki és van Gerden is kínai mögött lett második a világbajnokságon. Pegan viszont nem veszélyezteti a rendezők éremszerzését, hiszen a világbajnoki nyújtófináléban nem volt kínai, Ázsiát két japán képviselte.