Nagynak és Berkinek kérnek olimpiai szabadkártyát

2007.11.13. 11:10
A MOB a tornász Berki Krisztián és a párbajtõrözõ Nagy Tímea számára kér meghívást a pekingi játékokra.

Két sikeres magar sportoló is abban bízik, hogy meghívással, azaz szabadkártyával vehet részt a jövõ évi pekingi olimpián.

A reménytelenebb helyzetben a tornász Berki Krisztián van, aki a lólengés Európa-bajnokaként és világbajnoki másodikként sem szerzett olimpiai kvótát. Erre ugyan van még esélye a kétszeres olimpiai bajnok, párbajtõrözõ Nagy Tímeának. Azonban a legutóbbi vébén rosszul szereplõ háromgyerekes családanyának a hátralévõ kvalifikációs versenyeken nagyon nehéz dolga lesz, ráadásul a magyar versenyzõk közül sem õ áll a legjobban.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy döntött, a november 15-i határidõ miatt mindkettejüknek kéri a szabadkártyát, annak ellenére, hogy elképzelhetõ, hogy Nagynak erre nem lesz szüksége.

Az olimpiai kvalifikációs szabályzat szerint az egyes sportágak indulóinak névsorát egy-egy úgynevezett háromoldalú bizottság véglegesíti. A testületekben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), a nemzetközi sportági szövetség, illetve a Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szervezetének (ANOC) képviselõje kap helyet. Az adott sportág háromoldalú bizottsága dönt az esetleges visszalépések nyomán megüresedõ helyek betöltésérõl, illetve a kvalifikációs menetrend alapján sok esetben eleve jogosult dönteni egy-két hely kiosztásáról.