Kovács Katalint csak idegileg lehet kicsinálni

2008.05.21. 12:40
Janics Natasa után a legutóbbi olimpián győztes kajakpáros másik tagja, Kovács Katalin is elhagyta edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint. Kovács Janiccsal szeretne felkészülni, és a feszültségeket szerinte így lehetett megoldani. Fábiánné szégyenletes választásnak nevezte az új edzőt, Sári Nándort, akinek nevét sem hajlandó kiejteni. Kovácsnak vélhetően a pusmosgásból lett elege, és bár tizenhárom évig a rettegett edzővel készült, már nem bízik benne.
    Mielőtt belevágunk, vegyük át a legfontosabbakat:

  • A kétszeres olimpiai bajnok Janics Natasa tavaly áprilisban különvált edzőjétől, Fábiánné Rozsnyói Katalintól.
  • Egy hónap múlva ultimátumot kapott, de nem ment vissza Kati nénihez, egyedül készült. Októberben ismét jelezte Fábiánné, hogy ad még egy esélyt, ám Janics hajthatatlan volt.
  • A duisburgi világbajnokságon Kovács Katalin megnyerte az olimpiai távú egyest.
  • Kovács tavaly októberben úgy döntött, szeretne párosban Janiccsal versenyezni. A duó idén áprilisban az edzőtáborok után újra összeült, Fábiánné nem örült ennek.
  • A milánói Európa-bajnokságon Kovács újra nyert ötszázon, majd két nappal utána bejelentette: ő is elhagyja a szakág legjobb edzőjét. Tizenhárom év munkája szakadt félbe.
  • Kovács felkészülését Sári Nándor irányítja, aki Janicsot is segíti, és a vb-aranyérmes Kammerer, Kucsera párost is felkészíti.
  • Fábiánné álma, hogy tanítványai a lehetséges három aranyból mindet megszerezzék a pekingi olimpián.

"Mindenki tudta, én viszont csak sejtettem" - mondta Fábiánné Rozsnyói Katalin a Napkeltében arról, hogy már a múlt hét végi milánói Európa-bajnokságon meghozta Kovács Katalin a döntését, miszerint ő is elhagyja csoportját. Kovács kedd délután közölte az edzőjével, hogy nem bízik benne, és nem bízik a lányokban sem. A beszélgetést az edzőnő kezdeményezte, és felrótta tanítványának, miért nem állt nyilatkozataiban soha mellé.

Fábiánné elismerte, káosz van nála, de azt is kifejtette, hogy nőpárti, ugyanakkor nem szokása a simogatás, következetesen követel, nincs mellébeszélés.

Úgy véli, a szakág odáig jutott, hogy a versenyzők diktálnak, eddig nem fordult elő ilyesmi, de az elnökségtől is bátorítást kaptak. Szerinte a fejétől bűzlik a hal, félreérthetetlenül utalt ezáltal Baráth Etelére. Ezúttal is kijelentette, hogy csak két versenyző létezik az irányítók szerint: Janics Natasa és Kovács Katalin, a többiek csak a kiszolgáló személyzetnek tekinthetők. Ebbe kategóriába sorolta önmagát is. "Tiszta a lelkiismeretem, legyen neki lelkiismeret-furdalása" - hangoztatta

A műsor végén megszólalt Fábián László is, a magyar kajaksport első olimpiai bajnoki címének szerzője. "Kovács Kati nagyszerűen fel van készítve, és nagyon jó formában van, nem kétséges, hogy ő lesz a befutó. Nincs az a sarlatán edző, aki ennyi idő alatt le tudná rontani az állapotát."

A hazai szövetség elnöksége szerdán fél négytől tanácskozik, de az eredeti napirendi pont, miszerint hogyan lehet Janics Natasát kibékíteni korábbi edzőjével, okafogyottá vált. Ezt megerősítette a szegedi egyesület vezetője, Csonka Gábor is, akit nem ért teljesen váratlanul Kovács döntése, hiszen már korábban is bátran kiállt Janics mellett. Szerinte Kovács jól átgondolta, mit tesz, egyébként sem jellemző rá, hogy az ösztönei vezéreljék. Azt hiszi, nagy esélyt lát a páros győzelmében, ezért is tartotta szükségesnek a váltást.

A két versenyző szinte mindvégig kapcsolatban állt, nem jártak össze, nem lettek barátnők, de mindkettejük jól felfogott érdeke, hogy egymással versenyezzenek, hiszen két és fél év alatt egyszer sem kaptak ki. Fábiánné állítólag tiltotta, hogy beszéljenek egymással, de megakadályozni nem tudta.

Kovácsnak vélhetően a csapattársak pusmogásából - a fekete báránnyal képzeli el a jövőjét - lett elege. A pusmogásról Fábiánné is beszélt a reggeli tévéműsorban, de arra kérte tanítványát, hagyja figyelmen kívül, ki mit mond, szorítsa össze a fogait, és a rá jellemző fegyelmezettséggel készüljön.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány úgy véli, a feszültségek Kovács lépésével megoldódnak, nem gerjesztenek még nagyobbakat. Úgy gondolja, kiváló szakember készíti fel az egységet, még akkor is, ha az edzőnő a nevét sem volt hajlandó kiejteni Sári Nándornak.

Angyal hozzátette, a páros felkészülése zökkenőmentesebbé válhat, hiszen Kovács szerda reggel már Szegeden volt, ott folytatja az edzéseket.

"Mivel nem vagyok az elnökség tagja, csak megfigyelőként leszek ott, nem tudom, pontosan milyen határozatok lesznek, fogalmam sincs erről. Az viszont nem fordulhat elő, nem is szabad, hogy a szakág irányítása kikerüljön Kati néni kezei közül" - mondta.

A sportágban ténykedő szakemberek közül sokan úgy gondolják, ami a felkészültségét és teljesítőképességét illeti, Kovácsot nem lehet elrontani az olimpiáig hátralévő három hónapban, legfeljebb idegileg lehet kicsinálni.

Furcsa helyzet állhat elő ugyanakkor, ha július elején már meglesz az olimpiai csapat, és Kovács, valamint a Kovács, Janics páros kivívja a részvételt a válogatókon, mert akkor Fábiánnénak csak a négyes maradna.