Janics Natasát szerdán békítik Kati nénivel

2008.05.19. 14:20
Mostantól minden az olimpiáról szól a kajak-kenusoknál, a kapitány szerint már június elején tisztán látható lesz néhány számban, mely egységek indulhatnak Pekingben. A női kajak kettesben a leggazdagabb a kínálat, egyúttal ott van a legnagyobb esély az aranyra. Szerdán rendkívüli elnökségi ülés lesz, talán az utolsó békítésre kerül sor Janics Natasa ügyében.

Valószínűleg egyetlen más hazai sportág sem képes olyan higgadtan és mértéktartóan fogadni azt, ha egy Európa-bajnokságon a versenyzői szerzik a legtöbb aranyérmet, ennélfogva az első helyen végeznek az éremtáblázaton, mint a kajak-kenusok. (Hat arany-, hét ezüst- és öt bronzérem volt a termés.) Persze Angyal Zoltán szövetségi kapitány már az elején figyelmeztetett, hogy most nem elsősorban az aranyak száma a döntő, hanem az olimpiai kvalifikáció.

A milánói Eb után kiderült, a férfi kajakosok hét helyet szereztek az olimpiára, a nők hatot, a kenusok ötöt. Mindez azt jelenti: kényelmesen össze lehet állítani a válogatók után egy ütőképes, három aranyra képes válogatottat. Még az is lehet, hogy mind a tizennyolc helyet nem is használja fel a csapat, mert valaki vagy valakik esetleg dupláznak.

Olimpiai számban két arany lett a magyaroké: Kovács Katalin hozta a kötelezőt, még akkor is, ha önmagát kissé macskásnak érezte, vagyis nem volt igazán jó formában, hiszen augusztusra még többet tartogat. A lelkének viszont egyértelműen jót tett a siker.

Az is megnyugtató, hogy az első hazai tesztversenyen második helyen befutott Kozák, Szabó páros simán nyert az Eb-n. Ebben a számban a leggazdagabb a kínálat, mert a Benedek, Paksy egység mellett Kovács Janiccsal kiegészülve a Világkupán megmutathatja erejét. Talán az is megkockáztatható, hogy Pekingben ebben a számban a legesélyesebb a magyar hajó.

Az Európa-bajnokságnak talán csak egy-két rossz pillanata volt. A világ- és Európa-bajnok Vajda Attila nyolcadik helye mindenképp, a kapitány sem örült annak, hogy kissé lazán vette a hajrát, kiengedett, és majdnem utolsó lett, ami az ő értékítéletében csalódás. Az érmes reményeket szövögető ezres férfi négyes tagjai is megtörten ültek hajójukban, csak negyedikként haladták át a célvonalon, a szlovák és a német kvartett mellett az olaszok is besurrantak eléjük.

Ha a hajóban esetleg Vereckei Ákos kap helyet, akkor talán erősebbek, gyorsabbak lehetnek, feltéve, ha a Kammerer, Kucsera duó nem a párost favorizálja. Utóbbi erejét hűen türközi, hogy egyesben pár század hiányzott neki az aranyéremhez. Párosuk nagy esélyes lesz Pekingben, erre engednek következtetni az elmúlt évek versenyei.

"Mostantól minden az olimpiáról szól, szűk három hét múlva, a szegedi Világkupán már sor kerül az első válogatóra. Ott is nagyon színvonalas lesz a mezőny, remélem, több számban már ott eldől, ki képviseli színeinket Pekingben, hogy az érintett egységek nyugodtan folytathassák a felkészülést" - mondta a kapitány az MTI-nek.

Addig egy fontos elnökségi ülésre is sor kerül, amelynek legfőbb célja a békítés. A szerdai tanácskozásra Janics Natasa miatt kerül sor, aki nincs rossz formában, korábbi edzőjének, a szakágat irányító Fábiánné Rozsnyói Katalinnak pedig együtt kellene vele működnie a felkészülés hajrájában. Hogy ez miként lehetséges, egyelőre rejtély, de szerdán már sokkal tisztábban kell látnia mindenkinek. Az elmúlt időszak legsikeresebb edzőjének tervet kell készítenie, de továbbra is nagy kérdés, hogyan számol Janiccsal, mert a négyes erősebb lehetne vele. A jelenlegi sem ment rosszul, de a már hónapok óta együtt készülő németek elérhetetlenek voltak Milánóban.

A kenusoknál a hazai mezőnyt uraló Kolonics, Kozmann páros vélhetően duplázik Pekingben, ha a hazai válogatókon megszerzik a jogot, és mindkét távon nyilvánvalóan éremesélyesek. A mostani ezüstjük is megfelel a várakozásoknak, mert bár kievezték magukat, de a csúcsformájukat későbbre tartogatják.