Hibátlan magyarok a kajak-kenu-Eb-n

2008.05.16. 13:49
Mindhárom középfutamra kényszerült magyar egység bejutott a szombat délelőtti döntőbe 1000 méteren a milánói, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu Európa-bajnokságon. A neheze ötszázon jön, különösen, mert a kenus Fürdök Gábornak olimpiai kvótáért kell hajtania.

A délelőtti programban érdekeltek közül elsőként a C-1-ben címvédő és világbajnok Vajda Attila szállt vízre, aki - a csütörtöki előfutamban elért második helye után - ezúttal esélyt sem hagyott riválisainak, és futamgyőztesként lépett tovább a szombati fináléba. A Démász-Szeged olimpiai bronzérmese több mint egy hajót vert a mezőny többi tagjára.

"Most pár fokkal hűvösebb van, mint tegnap, ez sokkal jobban tetszik. A víz továbbra is hullámzik, 200 és 700 méter között mindenkinek gondjai akadtak, de én talán jobban jöttem ki belőle, mint a többiek. Csak magamra figyeltem" - mondta az MTI-nek a partra szállást követően Vajda, aki ezúttal közel négy másodperccel jobb időt lapátolt, mint az első napon.

A férfi kajak egyeseknél az elmúlt években párosban Eb- és vb-címet szerző Kucsera Gábornak Vajdához hasonlóan legalább az első háromban kellett végeznie a továbbjutáshoz. A Kőbánya SC klasszisa - aki nevezetes furcsa frizuráiról, s most éppen tar fejjel ült a hajóba - hozta is a kötelezőt: bár féltávnál még vezetett, végül a német Max Hoff és a svéd Markus Oscarsson mögött harmadikként ért a célba.

"Csak arra figyeltem, hogy ott legyek az első három között" - árulta el Kucsera, aki láthatóan nem hajtotta ki magát a pénteki futamban.

Vajda és Kucsera már nem szerezhet újabb pekingi kvótákat Magyarországnak (ezt már megtette a tavalyi vb-n), a harmadik ezres középfutamos egység, a fiatal - 23 és 21 éves - Tóth Dávid, Paumann Dániel kajakos duó azonban igen. Hogy erre lehetőségük legyen, azaz rajthoz állhassanak a döntőben, legalább az első háromban kellett végezniük pénteken, és nagy csata után meg is szerezték a harmadik helyet a dánok és Janics Natasa testvérei, a horvát színekben versenyző Stjepan és Mico Janic mögött.

"Nagyon szépen mentek, életük első felnőtt világversenyén szerepelnek, ehhez képest eddig remekül teljesítenek" - mondta a befutót követően Angyal Zoltán szövetségi kapitány. A fináléban két hajó szerezhet még pekingi indulási jogot, a magyar egységnek várhatóan bravúrra lesz szüksége, hogy ezt elérje.

A leghosszabb távon női K-2-ben (Medveczky Erika, Faldum Bereniké), női K-4-ben (Paksy Tímea, Fazekas Krisztina, Benedek Dalma, Keresztesi Alexandra) és C-4-ben (Joób Márton, Balázs Péter, Sarudi Pál, Horváth Gábor) nem rendeznek előcsatározásokat, így ezek az egységek csak a hétvégi döntőben szállnak vízre először. Két ezer méteres magyar hajó - női K-1 (Benedek), férfi C-2 (Sáfrán Mihály és Mátyás) - már a csütörtöki előfutamból bekerült a végjátékba, a férfi kajaknégyes számára pedig pénteken délután rendezik a középfutamot.

A délutáni műsor - az 500 m-es és a férfi K-4 1000 m-es középfutamok sorozata - 16:05 órakor kezdődik, öt számban (C-1, C-2 és férfi K-1, K-2, illetve férfi K-4 1000 m) lesz magyar résztvevő.