Fél lábbal a Final Fourban a PVSK

2008.05.26. 15:12
Óriási küzdelemben, fantasztikus játékkal győzte le a Pécs a francia Bourges csapatát. A zsúfolásig megtelt Lauber Dezső sportcsarnok közönsége az első negyedben még egy botladozó PVSK-t láthatott, ám a folytatásban már a hazaiak irányítottak. A diadal azt jelenti, hogy a Pécs eddigi hét Euroliga-mérkőzéséből mind a hetet megnyerte, s ezzel fél lábbal már a Final Fourban érezheti magát.
Visszavágásra készült a Pécs, hiszen az Euroliga tavalyi kiírásában is találkozott a két csapat, s akkor a Bourges jutott tovább. A pécsiek hiába arattak világraszóló győzelmet Franciaországban, a hazai visszavágón a Bourges volt jobb, így ők jutottak a Final Four-ba, s meg sem álltak a döntőig.

Jó kezdés után gyenge folytatás

Az összecsapást a pécsiek kezdték jobban, Tuvic két duplájával gyorsan négy pontos előnyre tett szert a hazai gárda. A franciák azonban gyorsan egyenlítettek, sőt, a vezetést is sikerült átvenniük. Iványiék néhány perces kihagyása végzetesnek bizonyult, a Bourges ugyanis 6-8-ról 15-8-ra alakították az eredményt. Rátgéber mester időkéréssel próbálta frissíteni a csapatot, ám ez is csak arra volt elég, hogy némiképp felzárkózzon a csapat. A negyed ötpontos, 19-14-es vendégvezetéssel zárult.

Remek játékkal fordít a PVSK

Rátgéber nyilatkozata
A Bourges tapasztaltabb, fizikailag erősebb együttes, de mi hazai pályán mindenkit le tudunk győzni. A játékosaim egy ilyen jó ellenféllel szemben úgy jöttek ki a pályára, hogy nem érezték át igazán a mérkőzés fontosságát. Az első negyedben gyengén védekeztünk, emiatt kerültünk hátrányba. A folytatásban már harcosabbak lettünk. Ha továbbra is így játszunk, még sok szép sikert érhetünk el.

Fantasztikusan indult a második játékrész: egy hárompontos, egy dupla, majd egy büntető után máris 20-19-re fordított a magyar együttes, sőt, Béres kosara után már három volt a hazai előny. Két büntetővel felzárkóztak a gallok, Károlyi hármasa után azonban ismét növeltük a vezetést. Ezután mindkét oldalon több kihagyott ziccer következet, majd a Bourges percei következtek, végül a szünetre 32-29-es állással vonulhattak a csapatok.

Parádés játék a folytatásban

A második félidő első percei ismét a hazaiaké volt, Ujváriékat még az sem zökkentette ki a játékból, hogy Károlyi Andrea szerencsétlenül összefejelt egy franciával, s csúnyán megsérült. A pécsi lányok nagyszerűen védekeztek, s miután a támadásokban rendre eredményesek voltak, könnyen jutottak tíz pontos különbség fölé. A negyed végén 50-38-ra vezetett a PVSK.

Fölény a mérkőzés végén is

Szerencsére nem változott a játék képe az utolsó tíz percben sem. A pécsiek remekül kosaraztak, különösen fontosnak bizonyult, hogy sok lepattanót tudtak szerezni. Ennek ellenére az előny nem nőtt tovább, sőt, három francia tripla után ismét szorossá vált az állás. A győzelem azonban nem került veszélybe egy pillanatra sem, sőt, az utolsó percek ismét hazai fölényt hoztak. A végeredmény végül 14 pontos, 66-52-es PVSK-siker lett.

Női Euroliga, F-csoport
MiZo-Pécsi VSK - CJM Bourges (francia) 66-52 (14-19, 18-10, 18-9, 16-14)
Pécs, 6000 néző, V: Cukalovic (jugoszláv), Fiser (szlovén).
Legjobb dobók: Csák 14, Iványi 12/6, Béres 11, illetve Melain 13/6, Korstine 10/3.