Valóban nő a dél-afrikai világbajnok?

2009.08.22. 02:16
Nem valószínű, hogy elveszik a dél-afrikai Caster Semenya 800 méteren szerzett aranyát akkor sem, ha kiderül róla, hogy férfi. A berlini világbajnokságon nagy meglepetésre győztes 18 éves lány külseje valóban nagyon fiús, de környezete állítja, biztosan nő. Semenya biztosan nem nőimitátor, mégis hosszú vizsgálatok várhatnak rá, hogy megállapítsák nemét. Idejének 16 másodperces javulásával viszont kevesen foglalkoznak.

A berlini atlétikai világbajnokság szerda este óta nemcsak a szédületes világcsúcsokat futó jamaicai sprinterről, Usain Boltról, hanem egy eddig teljesen ismeretlen dél-afrikai középtávfutóról is szól. Miután Caster Semenya megnyerte a női 800 métert, az érdeklődés középpontjába került.

Elképzelhetetlen fejlődés

Nem egyszerűen meglepő eredménye miatt kezdték ki sokan a felnőtt világbajnokot, aki tavaly még a juniorok között is kutyaütőnek számított. Pedig az is hihetetlen történet, hogy egy év alatt hogyan fejlődhetett 16 másodpercet az eredménye. Semenyát a 2008 júliusi, varsói junior világbajnokságra 2:08 perces legjobb idővel nevezték 800 méteren. Ennél is rosszabbat futott, 2:11,98-cal hetedik lett előfutamában és kiesett. Ehhez képest alig egy évvel később, Berlinben, 1:55,45-öt teljesített, 2,45 másodperccel jobbat a másodiknál, ami a világ 21. legjobb ideje ezen a távon és világbajnoki aranyat ért.

TRDV566574

Az ausztrál The Age című lap megszólaltatott egy sporttudóst, aki szerint ilyen fejlődés elképzelhetetlen. A Quuenslandi Műszaki Egyetem professzora Keith Davies azt mondta, alacsonyabb szinten, gyengébb eredményről kiindulva elképzelhető nagy előrelépés, de ezen a szinten legfeljebb egy másodperc faragható ennyi idő alatt az edzéstechnikák változtatásával.

Semenya edzője, Michael Seme, aki idén január óta készíti fel a 18 éves lányt, azt mondta, versenyzőjének gyenge volt a technikája, emellett hosszabb távokat fut és folyamatosan erősítette. Seme szerint sokat köszönhetnek a hasizomgyakorlatoknak - annyi persze biztos, hogy Semenyának kockahasa lett.

Egy másik szakértő, Jennifer Manning szerint elképzelhető, hogy Semenya korábban teljesen rossz edzést kapott, amely egyáltalán nem felelt meg a 800 méter támaszotta igényeknek. De ha ebben változás állt elő, akkor is már fél másodperc javulás hihetetlen eredmény lenne.

Gyerekkora óta csúfolták

Az elképesztő formajavulással azonban kevesen foglalkoznak, mindenki a dél-afrikai futónő külsejét firtatja. Semenya arca sem kifejezetten nőies, teste, mély hangja, erős arcszőrzete pedig sokakat a másik nemre emlékeztet. Berlini vetélytársai közül is többen kijelentették, egyértelmű, hogy férfival veszik fel versenyt. "Csak rá kell nézni" - mondta újságíróknak az orosz Marija Szavinova.

A világbajnoknő viszont nem nyilatkozott, győzelme után nem jelent meg a sajtótájékoztatón. Kiderült, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) döntött így, mert meg akarták kímélni a kellemetlen kérdésektől a 18 éves lányt.

A világsajtóban viszont több helyen megszólaltatták családját és közeli rokonai szerint Semenyát gyerekkora óta bántották külseje szerint. Volt olyan egykori tanára, aki bevallotta, 16 éves koráig nem tűnt fel neki, hogy Caster lány.

"Ő az én kislányom, és soha nem kételkedtem nőiségében. Ő nő, s ezt akár milliószor is megismételhetem" - idézte a szerdán győztes 18 éves futó apját a dél-afrikai The Sowetan című lap. Nyolcvanéves nagymamája szerint azért is csúfolták, egyedüli nőként tagja volt a helyi futballcsapatnak. "Engem ez nem nagyon zavar, mert én tudom, hogy ő nő, én neveltem fel - közölte a falujában elért nagymama. - Az előfutam után felhívott engem, és azt mondta: 'azt hiszik, hogy férfi vagyok'. Mit tehetek, ha férfinak vélik, mikor pedig nem az. Isten adta neki ezt a külsőt."

A családot, a dél-afrikai atlétikai vezetőket, sőt az országot vezető pártot, az Afrikai Nemzeti Kongresszust nem a bántások hozták ki igazán a sodrukból, hanem az, hogy az IAAF bejelentette, Semanyát nemvizsgálat alá vetik.

Az olimpiai bajnok, aki nő volt és férfi egyszerre

Az ugyan egyértelmű, hogy a dél-afrikai futó nem nőimitátor, a kérdés azonban ennél jóval bonyolultabb. Jól bizonyítja ezt egy híres eset, az amerikai lengyel Stella Walsh, a Stanisława Walasiewiczként született sprinter története. Neki is fiús volt az arca, a felépítése, azonban ez nem zavarta meg abban, hogy 1932-ben Los Angelesben lengyel színekben 100 méteren olimpiai aranyat nyerjen. 36-ban nem tudta megvédeni címét, második lett. Visszavonulása után sem szakadt el a sporttól, az amerikai lengyeleket is támogatta, egészen 1980-ig, amikor egy fegyveres rablás szemtanújaként megölték. A boncolás során kiderült, Walshnak férfi nemi szerve volt, de női nemi jegyeket is magán viselt. A részeletesebb vizsgálat azt is bebizonyította, hogy nemcsak női, XX, hanem férfi, XY kromoszómái is voltak.

A dél-afrikai lányra ennek megfelelően hosszú vizsgálatok várnak. Ezt megerősítette az IAAF is, és a szóvivő hozzátette, éppen ezért nem tisztázták a kérdést a vébé előtt. Semenya ugyanis néhány héttel ezelőtt, az afrikai juniorbajnokságon robbant az élvonalba, a hátralévő idő pedig nem lett volna elegendő. A nem meghatározásához a nemi szerveket, az ivarszerveket, a hormonszintet és kromoszómákat is meg kell majd vizsgálni.

Kényes kérdés

"Jogilag az, hogy valakiről kiderül, hogy valójában más nemű, mint amit állított magáról, még nem csalás. A doppinghasználat számít csalásnak - jelentette ki Nick Davies, az IAAF szóvivője. - Szóval egyáltalán nem szükségszerű, hogy elveszik az aranyát ebben az esetben. Ez egy nagyon kényes kérdés."