Úgy kell csalni, ahogy a fehéroroszok

2010.06.10. 20:16

Életem egyik legnyomasztóbb éjszakája volt, amikor az újdonsült olimpiai aranyérmes Annus Adriánnal sört kortyolgatva vártuk barátját, a szintén első helyezett diszkoszvető Fazekas Róbertet Athénban.

Nézegettem Annus érmét, volt rá időm, mert Fazekas nem jött még hajnal háromkor sem. Fogalmunk sem volt róla, miért. Csak másnap derült ki, hogy nem adott megfelelő mennyiségű vizeletet, és emiatt gyorsan ki is zárták. Aztán Annust is, aki egy nappal korábban simán átment a doppingteszten.

Akkor valahogy sokkal gyorsabban ment az ügymenet, fél évvel az olimpia után Annus érmét már megkapta a második helyezett. Pars Krisztián viszont majdnem két évet várt a mostani döntésre, a két fehérorosz kalapácsvetőt még a 2008-as pekingi olimpián zárták ki előle. Ráadásul hiába várt, nem kapta meg az érmet.

Azt most hagyjuk, Annusék mit tettek vagy mit nem. Van, aki jelenleg is hisz nekik, van, aki már akkor is a fejét rázta, de szinte mindenkinek megvan a maga saját kis koncepciója, miért veszett oda az a két arany. Akkor is, most is azt mondom, ha amerikaiak, vagy németek, olimpiai bajnokok maradtak volna.

Az amerikai Tyler Hamilton úgy tarthatta meg az aranyát, hogy lényegében a vércsoportja sem egyezett azokkal a mintákkal, amiket levettek tőle Athénban. De két magyar atléta kinek fáj?

Annus és Fazekas esete máig precedens értékű, úgy vették el ugyanis a két aranyérmüket, hogy a versenyzők nem adtak pozitív mintát. A fehéroroszok adtak.

Utóbbi tehát a követendő út. Ha utána ki tudod magyarázni, ha jó ügyvédeid vannak, akik megtalálják az irtózatosan hosszú szabályzatban azt az apró betűs részt, ami kell a védelemhez - jelen esetben az izotóparány-mérés -, akkor minden rendben lehet.

A Sportdöntőbíróság, a CAS úgy dönt, hogy három bíró hoz ítéletet. Egyet delegált jelen esetben a NOB, egyet a fehéroroszok, a harmadik, a pártatlan a CAS égisze alatt áll. Őt meggyőzte a beloruszok által megfizetett svájci ügyvédcsoport. Ennyi elég volt, a sport itt háttérbe szorult.

Bárki forduljon ezek után az ügyvédi irodához bizalommal, eljárási hibát úgy látszik, nem is olyan nehéz találni, hiszen a mintákat nem mindig tárolják szabályosan, legyen az a pekingi labor, vagy bárhol máshol a világban. Ennyi.

Pars Krisztiántól pedig legfeljebb visszaveszik az állami kitüntetést, amit a második helyért kapott. Hiszen ha doppingolók is voltak előtte, ő csak negyedik.