1,6 milliárd az utánpótlásra, sporttörvény a Magyar Sport Napjára

2011.01.27. 18:44

Az állami sport utánpótlás-nevelési feladataiért felelős Nemzeti Sport Intézet (NSI) 2011-ben 1,6 milliárd forintos központi támogatást kap, míg a tervek szerint az új sporttörvényt május 6-án, a Magyar Sport Napján fogadják el - tudatta csütörtöki közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) sportért felelős államtitkársága.

Czene Attila, a NEFMI sportért felelős államtitkára csütörtökön felkérte Szabó Tamást, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szakmai alelnökét, az NSI vezetőjét, hogy a MOB és a magyar sportélet szerkezetváltásával együtt járó folyamat részeként hozza létre és irányítsa azt a munkacsoportot, amely kialakítja a MOB és az NSI jövőbeni együttműködésének szerkezetét. Az átalakítás után a MOB gondoskodik majd a versenysport fejlődéséhez nélkülözhetetlen utánpótlás-nevelési feladatokat finanszírozó állami források célba juttatásáról is. A MOB-bal való egyeztetést követően előreláthatóan e munka koordinációját is Szabó Tamás fogja majd ellátni, mint a MOB utánpótlás-nevelésért felelős igazgatója.

A szerkezetátalakítást felügyelő munkacsoportban a NEFMI  sportért felelős államtitkárságának, a Miniszterelnökség sportpolitikai tanácsadó testületének, az országgyűlés sport- és turizmusbizottságának, a MOB-nak és az NSI-nek 1-1 képviselője vesz részt - áll a közleményben.

A munkacsoport közreműködésével várhatóan júliusra valósulhat meg a struktúra átalakítása. A Sport XXI. Nemzeti Sportstratégia módosítását követően, a tervek szerint 2011. május 6-án, a Magyar Sport Napján fogadják el az új sporttörvény. A Nemzeti Sportstratégia és az új sporttörvény együtt rögzíti majd a magyar sport - mint kiemelt stratégiai ágazat - működésének jogi és szakmai alapjait és irányelveit.