Sosem látott égés lehet a vívóolimpián

2011.03.06. 17:55
Magyarországot az öt vívónemzet egyikének tartják, a világbajnoki és olimpiai érmek számában a harmadik helyen állunk 1896 óta. Az előttünk lévő oroszok és olaszok, a minket követő franciák és németek viszont jobban teljesítenek mostanában. Egyetlen olyan vívócsapatunk sincs, amely olimpiai kvalifikációt érő helyen lenne. A franciáknál is érezhető a visszaesés, de ők is jobbak nálunk.

2004 óta a korlátozott létszám miatt csapatban nem oszthatnak hat aranyérmet a vívóknak, azóta mindegyik olimpián két csapatverseny vetésforgó alapján kimarad: jövőre, Londonban a női kardban és a férfi párbajtőrben csak egyéni versenyt rendeznek. Utóbbi fegyvernemben áll legjobban Magyarország, Boczkó Gáborék vezetik a világranglistát, ezért a kimaradás érzékenyen érinti a mieinket.

Boczkó Gábor
Boczkó Gábor

A műsoron lévő négy számban ellenben rosszul teljesítenek a vívók, és ha nem lesz gyökeres változás, 2012-ben nem indulhat magyar csapat, ami óriási csapás lenne a sportágnak. Leírni korai a csapatokat, még saját kezükben van a sorsuk, igaz, a formajavulás mellett szerencse is kell. Ha háromból ketten ott lesznek, már nagy siker.

A kvalifikáció idén április elsején kezdődik, 2012. március 31-én zárul. Ha négy európai a legjobb a világranglistán, akkor az ötödik is utazhat, ez alapszabály valamennyi szakágban. Ha a négyben van egy ázsiai vagy amerikai, akkor csak négy európai lesz, mert az ázsiai vagy amerikai ország egy másikat juttathat ki saját kontinenséről.

A világbajnoki pontok duplán számítanak, a vb-aranyért 128, az ezüstért 98, a bronzért nyolcvan, a negyedik helyért hetvenkettő jár; a Világkupákon értelemszerűen ennek a felével kell kalkulálni, az Európa-bajnokság értéke is a Vk-éhoz hasonló. Többnyire szakáganként négy vagy öt olyan Világkupa lesz, amelyiken csapatverseny van.

A tőrözőknél férfi és női csapatverseny is lesz, előbbiről nincs értelme beszélni, szinte lehetetlen a kijutás, Marsi Márk 2000-es részvétele óta nincs kiemelkedő tudású versenyző. Vannak ígéretes fiatalok, nekik nagy bravúr lenne, ha egyéniben kijutnának.

A női tőrben Knapek Edina és Mohamed Aida is visszatért szülés után, velük, és kimagasló világbajnoki szerepléssel - a már említett dupla pontokkal - van esély.

Peking, 2008. - Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virgin (tartalék) és Mohamed Aida (Fotó: Földi Imre)
Peking, 2008. - Knapek Edina, Varga Gabriella, Ujlaky Virgin (tartalék) és Mohamed Aida (Fotó: Földi Imre)

A válogatott 197 ponttal jelenleg a tizedik. Innen kellene a 97 pont távolságra lévő negyedikig előretörni, mert ha Dél-Korea továbbra is magabiztosan őrzi harmadik helyét, akkor Ázsia kap még egy helyet, ezzel Európa is gyengül.

Női tőrben könnyebbség, hogy hazai pályán lesz Világkupa, és a felzárkózást március végén már meg lehet kezdeni (ez csak a világranglistába számít bele, az olimpiai kvalifikáció áprilisban nyílik), igaz, majd csak a jövő évi, a kvalifikációs ciklust lezáró verseny eredménye számít.

Lelki pluszt jelenthet, ha az utolsó versenyen, Budapesten kell eldönteni, ott lehetünk-e Londonban. A riválisok roppant erősek, az olaszok vezetik a rangsort az oroszok előtt, Dél-Koreát Lengyelország, Németország és Franciaország üldözi. Csak folyamatosan kiegyensúlyozott, jó vívással van esély megközelíteni őket, a negyedik lengyelek is száz ponttal többet gyűjtöttek. Ahová idén utazni kell: Sanghaj és Szentpétervár, jövőre Tauber, Torino és Budapest.

A férfi kardban jelenleg négy európai uralja az első négy helyet (olasz, román, orosz, német), és fontos lenne, hogy se Kína, se Korea ne lépjen előrébb, mert akkor a tizenegyedik helyről az ötödik is londoni kvalifikációt ér. A helyzet nem könnyű, az Eb és a vb mellett mind az öt Világkupán (Athén, New York, Madrid, Padova, Moszkva) dobogóra kellene állni, különben még nehezebben jöhet össze a bravúr.

Füleky András, a szövetség igazgatója szerint nem akkora baj, hogy a hétvégén Padovában csak a kilencedik lett a válogatott (az az Ukrajna verte a mieinket, amelyik hetedik a listán), mert ez a pontszám még kiesik, és jövőre csak keveset kell védeni, vagyis az előrelépés garantált, ha már a nyolcba jut a csapat.

Vívótudás alapján a kardozóknak helyük van az elitben, kérdés, hogy ezt a tudást hasznosítani tudják-e a legfontosabb pillanatokban. 1996-ban volt utoljára a magyar csapat elődöntős az olimpián, azóta a kötelezőt sem sikerült hozni, egy meccset nyerve az érmekért vívni; kétszer az oroszok, egyszer az amerikaiak búcsúztatták a csapatot.

Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron
Nemcsik Zsolt és Szilágyi Áron

A szakág – végső kétségbeesésében - visszahozta a korábbi kapitányt, Kovács Tamást, vele talán sikeresebbek lehetnek. Nyilván a legrutinosabb Nemcsik Zsolt sem felejtett el vívni, Szilágyi Áron és Iliász Nikolasz nagyon tehetségesek, és Lontay Balázs mellett Decsi Tamás is világbajnok. Utóbbinak súlyproblémái voltak a vb előtt, Kovács szigorúsága jól jöhet, vélhetően nem lesz elnéző, tekintélye, ismertsége a zsűrinél is kamatozhat.

A kardozóknál dupla a tét: 2016-ban, Rióban nem lesz csapatverseny, ha tehát London kimarad, a húsz aranyéremmel büszkélkedő legsikeresebb magyar szakág mindjárt két olimpiát veszít, amivel alighanem a süllyedés is együtt jár. Szakemberek már a pekingi olimpia előtt figyelmeztettek, a kardvívás a magyar futball szintjére zuhanhat, de akkor egy 2007-es vb-arany kihúzta a bajból Nemcsikéket. Kovácsnak mindent be kell vetnie, hogy a zuhanórepülést megakadályozza, nyilván ezért is fogalmazott meg etikai kódexet, ami a kézilabdában Mocsainak például bejött a sorsdöntő világverseny előtt.

A világranglista 11. helye lelombozó, de a negyedikkel szemben csak 45 pont a hátrány, ami reményt keltő, pláne, mert pontokat alig kell védeni, hiszen a vb-n is brutális vereséget szenvedve lettünk tizedikek. A szűk hátrány egyben érzékelteti, mennyire szoros, és kiegyenlített a verseny.

Helyezés szempontjából legjobb helyzetben pillanatnyilag a Kulcsár Győző irányításával, és csak a fanatikus munkában hívő párbajtőrözőnők vannak, nekik viszont körbe kell járniuk a világot, ha kvótát akarnak. Rióban és Sydneyben is lesz Világkupa a nyáron, míg jövő télen Dohában lesz fellépésük, Barcelona és Lipcse mellett. Előfordulhat, hogy Kínában is rajthoz kell állniuk, közben Sheffieldben van az Eb, míg az olaszországi Cataniában a vb.

A kilencedik helyről kellene előrelépni a megfiatalított csapatnak, nincsenek könnyű helyzetben, bár illik megemlíteni, hogy a legutóbbi vb-n csak kevéssel kaptak ki a lengyelektől, akik a mostani pontok alapján sokkal jobbak náluk, hiszen másodikak.

Szász Emeséék hátránya 92 pont a jelenlegi negyedik Kínával szemben, náluk is kiemelkedően fontos tehát a jó vb-szereplés. Februárban, Dohában harmadik lett a csapat, ha mindig elődöntős lenne, elérhető a nagy cél. Itt az élmezőny: Románia, Lengyelország, Németország, Kína, Olaszország, Franciaország.