Elkenéssel, alibizéssel semmire sem jutunk

2010.12.15. 10:01
1996 óta nem szerzett olimpiai érmet csapatban a legsikeresebb szakág, a férfi kard. Ha nem jutnak ki Londonba, 2020 lehet a következő dátum. Kulcsár Győzőt felkérték, de nem vállalta a vezetést. A négyszeres olimpiai bajnok jelenleg is edzősködik, a gödörben lévő tőrvívást talán elvállalja. A munkában és a rendben hisz, nincs sok követője.

Pekingben sem volt érmes magyar csapat - Mincza Ildikó bronza volt a legjobb eredmény - de a jelenlegi világranglistás helyezések alapján egyetlen magyar vívócsapat sem jutna ki a londoni olimpiára, ami abszolút mélypontot jelentene a sportág történetében.

A 9. a legjobb helyezés:

A jelenlegi ranglistás helyezések:

Női párbajtőr: 9.
Női tőr: 10.
Férfi tőr: 16.
Férfi kard: 10.
Az első négy vagy öt szerez indulási jogot a londoni olimpián

A kvalifikáció döntő része még csak most következik, de a kardozóknál például nincs kapitány, és a tőrözőknél is csak átmeneti volt Solti Antal szerepvállalása a válogatott élén.

Egyedül Kulcsár Győzővel volt elégedett az elnökség, neki érmes párbajtőrözői voltak egyéniben – Boczkó Gábor és Szász Emese -, a férfi párbajtőrcsapat bronzérmes volt a vb-n, de ők nem indulhatnak csapatban Londonban.

Kézenfekvő megoldás volt, hogy a Nemzet Sportolóját kérik fel mindhárom fegyvernem vezetőjének, ezt Erős János elnök meg is tette.

„Felajánlotta az elnök úr, ezt tisztelettel megköszönve elutasítottam. Akkora feladat lenne, hogy egy ember sikeresen ezt nem vállalhatja. Kicsi vagyok én ehhez. Régóta szétvált a három fegyvernem, és ha a síelésből hozok egy példát, akkor azt mondom, a lesiklás és sífutás, vagyis ég és föld a különbség. Nem éreztem magamban erőt, hogy egy személyben legyek kapitány, mert a kardozók többet érdemelnek” – mondta Kulcsár Győző.

A kiváló szakember hajlott arra, hogy a tőrözők vezetését elvállalja, lett volna egy jelöltje is, akin keresztül irányít, de az Ausztriából hazatért Szlovenszky Lajos napokkal ezelőtt felhívta, hogy - meghallgatva a tőröző edzőket - nem kíván részt venni a vitákban, nem akar senkivel veszekedni, kiabálni.

„Lajos jó eredményeket ért el Ausztriában, benne maximálisan megbízom, ő töltötte volna meg tartalommal azokat a kereteket, amelyeket én szabok, és amelyekből nem engedek. Más jelöltem egyelőre nincs. A kardnál pillanatnyilag nem látok olyan embert, akiben maximálisan megbíznék, ez is közrejátszott a visszautasításban.

Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető a pekingi olimpián (Fotó: Földi Imre)
Kulcsár Győző, a Nemzet Sportolója, négyszeres olimpiai bajnok vívó, edző, sportvezető a pekingi olimpián (Fotó: Földi Imre)

"A párbajtőrben nekünk is vannak vitáink a kiváló edzőkkel, mesterekkel, de amit mondok, azt végrehajtják, és a hátam mögött nem szervezkednek, hogy amit mondok, az rossz. Nem vagyok egyszerű ember, de a következetes, és sok munkában hiszek. A másik két szakágban azt láttam, nincs rend, pedig miharamabb megoldást kell találni, hogy az elvesztegetett időt nagy munkával be lehessen pótolni, és a jövő évi világbajnokságon olyan helyzetben kerülhessünk, hogy reálisan beszélhessünk olimpiai részvételről” – magyarázta Kulcsár.

A tőrözők korábbi vezetője felhívta Kulcsárt, hogy vállalja el, mert rendet tartana, lényegében egyedül ő alkalmas a feladatra.

Kulcsár emlékeztette Bernáthot, ő engedte ki a szellemet a palackból, amikor a lányok közé dobta a gyeplőt, és Ujlakyt minősíthetetlen viselkedése ellenére sem küldte haza Pekingből. A szakágról sokat elárul, hogy az idei vb-n már hét résztvevő a páston volt, amikor a nyolcadik, Magyarország beesett, és így vette fel a küzdelmet.

A tőrözők helyzetét nehezíti, hogy a szülés után visszatérő két vívó, Knapek Edina és Mohamed Aida még mindig nem döntötte el végleg, vállalja-e a megpróbáltatásokat, és egy nagy lendületet véve felkészülnek-e utolsó olimpiájukra.

Pekingben sem volt sok örülnivaló (Fotó: Barakonyi Szabolcs)
Pekingben sem volt sok örülnivaló (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

„El kell fogadni helyzetüket, de így is lehet kemény munkát követelni tőlük, Nagy Tímea a harmadik gyereke után is világbajnok lett. A kardban teljesen más a helyzet, ott adott egy tehetséges generáció, őket kell gatyába rázni. Nem tudom, ki lehet erre a megfelelő személy. Talán-talán Kovács Tamás. A rutinjával, vezetési gyakorlatával. Semmit sem tudok arról, hogy mennyit kér, és emiatt meghiúsulhatna-e a szerepvállalása. Szabó Bencével az a gondom, hogy nincs megfelelő papírja. Amikor engem ezzel támadtak meg az olimpia után két éve, hogy nincs megfelelő végzettségem, fogtam magam, és beiratkoztam a Testnevelési Egyetemre, és a hiányzó diplomát pótoltam. Nagyon szeretném, ha következetes lenne a vezetés, az elnökség, és nem lenne kettős mérce. Belátom, a helyzet nem egyszerű, és az új évnek már tiszta viszonyokkal kellene nekivágni, hogy ne adjunk még nagyobb esélyt riválisainknak.”

Kulcsárnak ugyan nem voltak megfelelő papírjai, de Olaszországban olimpiai bajnok tanítványa volt, majd hazatérése után Nagy Tímeát is olimpiai aranyhoz segítette Athénban. 68 évesen ült újra iskolapadba, hogy ne lehessen fogást találni rajta.

A kardozók helyzetéhez még annyit fűzött hozzá: „egyszerűnek látszik elverni most a port a lemondott Nébald Gyurin, de azért sokkal összetettebb ez a kérdés. A válogatottból három embert Szabó Bence készít fel, Gyuri biztosan nem tiltotta meg nekik, hogy többet eddzenek. Az elkenés már nem működik. Alibizéssel nem jutunk semmire. Ez a tőrre is igaz. Ha nincs rend, a versenyzők is többet megengedhetnek maguknak.”

Azt sem tagadta, hogy a női párbajtőr csapatnak sem lesz könnyű az olimpiára jutni, de minden erejével arra törekszik, hogy pozícióba hozza őket. „Ez a feladat is teljes embert kíván. A lányok fiatalok, alázattal, elhivatottsággal, eltökéltséggel dolgoznak, ha most nem jutnak ki, 2016-ban ott lesznek”.