A megkéselt atlétának járt a fair play díj

2011.05.14. 07:46
1967 óta a Magyar Olimpiai Bizottság Etikai és Fair Play Bizottsága díjakkal ismeri el azokat a sportolókat, akik sportszerű cselekedetükkel mindenkinek példát mutatnak.

A 20 éves távol- és hármasugró Galambos Tibort a Keleti pályaudvar közelében megkéselték, mikor megpróbált elfogni egy tolvajt. 2010. augusztus 29-én nem volt edzése, moziba indult, pár lépésre a házuktól kiáltozást hallott. “A hangból éreztem, vészhelyzet van: egy nő nyakából letépték a láncát, a tolvaj felém futott. Reflexszerűen cselekedtem, eléálltam, a falhoz vágtam.”

A rabló felpattant és továbbfutott, az atléta üldözőbe vette, hamar utolérte. Ismét dulakodtak, a tolvaj kést kapott elő, és mellkason szúrta Galambost. Spriccelt a vér, lyukas tüdejével hazafelé indult. “Egy kaszinó előtt álló biztonsági őrtől próbáltam segítséget kérni, de elzavart, nehogy összevérezzem a falat.”

A szívburkot is érte a szúrás

Galambos hazaért, elszorította a vérzést, majd saját lábán ment a Péterfy Sándor utcai kórházba. Onnan a Fiumei úti baleseti osztályra szállították. Ott kiderült, a seb nagyon súlyos, a szúrás a szívburkot is érte, a mellkas felnyitásával életmentő műtét kellett végrehajtani. “Brutális volt felfogni, hogy vége a nagy életnek, meghalhatok. Imádkoztam, hogy mentsenek meg, és hogy teljen gyorsan az idő."

A késelés megváltoztatta az életét: “Addig is erkölcsös embernek tartottam magam, de azóta még inkább úgy gondolom, az embereknek muszáj kiállniuk egymás mellett. Én mindig ott leszek, ha valakinek szüksége van rám, és mindenkit próbálok motiválni, tartsunk össze.”

Két hónap múlva edzett

A műtét után sokáig fájdalmai voltak, de gyorsan felépült. Két hónappal később nem bírta sport nélkül, lement a pályára: “Muszáj volt látnom a rekortánt, a társakat." Nem állta meg, hogy ne eddzen, a sérülés miatt görnyedt testtartással félköröket csoszogott. Társai és edzői ennyit sem engedtek volna: “Húzzál haza, Tibi! Ezt nem szabad!"

Meghatódott, mekkora szeretettel veszik körül, az ország minden részéről küldtek neki üzeneteket, a Magyar Atlétikai Szövetség is segítette, a kórházban is rengetegen látogatták. “Édesanyám nem is akart már mindenkit beengedni, de abban az állapotban szükségem volt az energiákra, és jólesett, hogy sokan mellettem állnak.”

Ma már újra teljes értékű edzésmunkát folytat, közel olyan formában van, mint a késelés előtt. A főiskolás országos bajnokságra és a felnőtt Európa-kupára készül. A távolugrás és a hármasugrás mellett tavaly tízpróbázni is kezdett, különösebb készülés nélkül egyből teljesítette az utánpótlás vb-szintet. Azóta elhunyt nagyapjának egykor megígérte, világbajnok lesz.

Felismerte a késelőt

A tolvajt a rendőrség elfogta, Galambos ebben is a segített: amikor dulakodtak, megütötte a késelőt, aminek nyoma maradt, erről tudta beazonosítani támadóját. Amikor később elmentek egymás mellett az utcán, felismerte, megfigyelte, merre megy, értesítette a rendőrséget. A sokszoros visszaeső bűnözőt két nap múlva elfogták.

"A fair play arról szól, hogy habozás nélkül cselekedjünk, és ne mérlegeljünk a magunk érdekében. A sport pedig a tisztességes életre nevelésről is szól. Galambos tettével mindezeket igazolta" – mondta Kamuti Jenő, a fairplay-bizottság elnöke.

Rakonczai, Boczkó, Kozmann is díjazott

Rakonczai Bea hosszútávfutó az áprilisi encsi félmaratoni OB-n második lett, de a verseny után többen biztatták, óvjon, hiszen a győztes Kálovics Anikó nevezése nem volt szabályos. Kálovics eredetileg aznap egy dublini versenyen futott volna, ám az izlandi vulkánkitörés miatt nem tudott elrepülni, az utolsó pillanatban döntött az encsi félmaraton mellett. Rakonczai úgy gondolta, ha ellenfele nem is nevezett időben, akkor is a pályán elért eredményt kell elfogadnia.

A párbajtőröző Boczkó Gábor esetének Kamuti Jenő is szemtanúja volt: “A novemberi párizsi világbajnokságon Nikolai Novosjolovval vívott a döntőbe jutásért. Az észt vezetett 3-2-re, amikor együttest értek el. Boczkó szólt, hogy mikor összementek, a páston kívül a földbe szúrt, ezért jelzett a gép.” A zsűri törölte az együttest, az észt kettővel vezethetett. Boczkó nem tudta ledolgozni a hátrányt, kikapott. A magyar párbajtőrvívó cselekedetét már a vébén értékelték, az eredményhirdetésnél fair play díjat kapott.

A kajakos Szabadi István és Radics Ádám a szeptemberi maratoni világbajnokság válogatóversenyén segített önzetlenül. A Salga István, Winkler Máté páros a 2. helyért küzdött, tudták, ha elérik, kijutnak a vébére. A verseny közben elromlott a kormánylapátjuk, Szabadiék segítettek helyrehozni a kormányt, Salgáék így megszerezték a második helyet.

A kenus Kozmann György és a Bajnokok maratoncsapata az utolsó pillanatban törölt Bécs–Budapest szupermaratont teljesítette. Nem akarták, hogy egy hagyomány megszakadjon, és futás közben adományokat gyűjtöttek a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak is.