250-nél kihalászták a lányokat a vízből

2011.07.09. 07:27
A belgrádi ifjúsági úszó Európa-bajnokságon a 400 méteres női vegyesúszás döntőjét kétszer indították el. Az első rajtnál nem indult el az időmérő óra, megállították a versenyzőket. A megismételt fináléban Joó Sára második (4:48.25), György Réka harmadik (4:49.80) helyen végzett, de nem tudták azt kihozni magukból, amire készültek.

“Részt vettem hat olimpián, számtalan világ- és Európa-bajnokságon, de ilyen még sosem fordult elő. Sőt, ilyet még a Harkány-kupán sem láttam, tábla és időeredmény nélkül még ott sem megy le verseny” - mondta Güttler Károly, az ifjúsági válogatott szövetségi kapitánya.

Az, hogy nem indult el az óra, már a 400 vegyes rajtja után nyilvánvaló volt. Mégsem állította meg a versenyt senki, Güttler szerint ez volt az igazi dilettantizmus. Ha meg kell állítani a versenyt, a 15 méternél lévő, úgynevezett majomfogó kötelet szokták leereszteni. Mivel a versenybírók nem tették ezt meg azonnal, hiába fújolt a közönség, maga a versenyigazgató cselekedett, a versenyzők azonban már így is leúsztak 200 métert.

Az úszók még a kötél leengedése után sem álltak meg, nem hitték el, hogy ilyesmi megtörténhet. Végül 250 méternél sikerült mindenkit kihalászni a vízből.

A tortúrának ekkor még nem volt vége, bizonytalanná vált, hogy mikor ismétlik meg a futamot. “Először azt mondták be, hogy a váltók után lesz új rajt, de minden egyre jobban csúszott, késtek az eredményhirdetések, majd legalább nyolc különböző verziót közöltek velünk. Végül az aznapi program legvégére tették a megismételt döntőt” - mondta Güttler.

A versenyzők közel két órát várakoztak, először még a medencéből sem jöttek ki, remélve az azonnali ismétlést. A regenerációjukkal nem volt gond, az edzések alatt már megszokták a sorozatos terhelést. De ahogy Güttler mondta, lelkileg elvesztek egy kicsit, bár a szakvezetés mindent megtett, hogy tudjanak koncentrálni.

Joó Sára és György Réka a zaklatott körülmények ellenére is jól úszott, a második és harmadik helyen értek célba. Güttler a formájukat ismerve állítja, legalább két-három másodperccel jobbat úsztak volna, ha nincs a rendezői szerencsétlenkedés. A papírforma szerint Siobhan-Marie O’Connort akkor sem tudták volna megverni, de sokkal szorosabb lett volna a verseny. Amikor az első futamot megállították, a brit egy méteren belül volt a magyarokhoz képest, míg a újra elindított döntőben ugyanabban a szakaszban Joó és György már három métert kapott.

Güttler magánvéleménye szerint akár óra nélkül is végigmehetett volna a futam, a helyezéseket valószínűleg meg tudták volna állapítani, de mivel célfotó - ami vitathatatlanná tenné a helyezéseket - az úszásban nincs, helyesli, hogy új úszást rendeltek el.

Az ifi Eb-n a két vegyesúszó mellett eddig két magyar émes van, Sztankovics Anna 50 mellen, Szilágyi Liliána 200 pillangón nyert ezüstöt.