Gyulai István Memorial: Bizakodnak a hazai dobók, Kővágó majdnem visszavonult

2011.07.29. 16:42

A diszkoszvető Kővágó Zoltán és Fazekas Róbert, illetve a kalapácsvető Pars Krisztián is egyre jobb formába lendül, így mindhárman jó eredmény elérésében bíznak a szombati Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon.

Kővágó, az athéni olimpia ezüstérmese a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy tavasszal nagyon közel volt a visszavonuláshoz, s tulajdonképpen csak egy fogadás miatt kezdte újra az edzéseket.

"Azt mondogatták, hogy milyen nagy eredmény a 65 méteres olimpiai kvalifikációs A szint, erre mondtam, hogy én négy hét felkészüléssel megcsinálom, így fogadtunk. Másfél-két hónapja edzek, s a 65 méter már megvan" - mondta Kővágó, aki azzal indokolta visszavonulási szándékát, hogy komoly méltánytalanságok érték az utóbbi időben. A szolnoki dobó a folytatással kapcsolatban nem fogalmazott egyértelműen, mert még nem döntött arról, hogy indulni akar-e a londoni ötkarikás játékokon. - "Abban az esetben indulok, ha reális esélyem van az éremre, az 5-8. hely nem motivál. Ha meglesznek a megfelelő körülmények, akkor meglehet mindez."

Fazekas Róbert Kővágóval ellentétben nemhogy folytatja, de úgy véli, akár még a 2016-os riói olimpiai szereplés sem kizárt a számára.
"Bennem ég a tűz, s nem egy olyan dobó volt már, aki 40 évesen is világszínvonalú teljesítményre volt képes - mondta a 2002-es Európa-bajnok. - A nagyobb sérülések egyébként ebben az évben elkerültek, igaz a formám nem egészen úgy alakult, ahogy gondoltam, de szombaton már képes lehetek 65-66 méterre, a világbajnokságon pedig még akár egy-két méterrel jobbra is, ami már elég lehet az éremhez."

A szombathelyi atléta, akit az athéni olimpia után doppingvétség miatt két évre eltiltottak, nagyon bízik benne, hogy a jövőben nagyobb viadalokra is meghívják, most, hogy egy francia atléta polgári pert nyert, s a bíróság kimondta, hogy nem diszkriminálhatják az eltiltásból visszatérő sportolókat a nagy versenyek házigazdái.

"Ezen a helyzeten én nem tudok változtatni, ezért nem is idegesítettem magam rajta. Persze az tény, hogy a nagy versenyek hozzák a komoly pénzt. Remélem, az eddigi gyakorlat megváltozik majd" - mondta a tavalyi Eb-n harmadik Fazekas.

Pars Krisztiánt ujjsérülése akadályozta az utóbbi időszakban, hosszú ideig nem is tudott rendesen edzeni, s volt, hogy szinte egy ujjal tartva dobta a kalapácsot.

"Óriási fájdalmaim voltak, de most már visszanőtt a bőr, két hete rendesen tudom terhelni - mondta az Eb-bronzérmes dobóatléta. - Azt gondolom, jó verseny lesz a holnapi, és képes leszek 80 méteres eredményre."

A tavalyi Eb harmadik magyar dobogósa, a 110 gátas Kiss Dániel a többi magyar élatlétával szemben nem versenyezhet szombaton, miután ismét megsérült.

"Három hete szakadt el részlegesen a combhajlító izmom, s nagyon reménykedtem, hogy versenyezhetek a Puskás Ferenc Stadionban, ám még a jövő heti országos bajnokságot is ki kell hagynom" - nyilatkozta az országos csúcstartó gátas, aki a világbajnokság után ismét kés alá fekszik majd. - Ki kell venni a korábban betett lemezt a lábfejemből, s további korrekcióra is szükség van. Sajnos az utóbbi öt-hat évben mindig meg kellett valamiért műteni, de már lassan én is csak nevetni tudok ezen az egészen."

Futni fog ugyanakkor a junior Európa-bajnok, újdonsült felnőtt országos csúcstartó 400-as, Deák Nagy Marcell, aki leginkább a verseny hangulatát várja már.

"Sok magyar szurkoló előtt versenyezni, ez motivál most a legjobban, már nagyon várom" - mondta a mindössze 19 éves sprinter, aki 45.42 mp-es idejével egy századdal döntötte meg Szeglet Zsolt 2001-es rekordját.