Egy év múlva olimpia

2011.07.27. 20:46
A mai állás szerint 33 egyéni sportoló és a férfi vízilabdacsapat (13 fő) indulhat a 2012-es londoni játékokon. A magyar csapat a 2008-as pekingi olimpián 174 fővel vett részt, most valószínűleg kevesebbel fog, de a kvalifikációban nem állunk rosszul.

A MOB-elnök Borkai Zsolt három aranyat vár a pontosan egy év múlva rajtoló londoni olimpiai játékokon. Éremesélyesek már most is vannak a csapatban.

A magyarok közül elsőként Sidi Péter szerezte meg a kvótát 2012-re. A sportlövő már a negyedik olimpiájára készül, Pekingben légpuskában a hatodik helyen végzett. Az elmúlt időszak legstabilabb magyar lövője, nem elképzelhetetlen, hogy érmet szerez.

Sidi Péter
Sidi Péter

Sidin kívül eddig még két sportlövő kvalifikálta magát - Pekingben kilencen voltak -  a sportpisztolyos Csonka Zsófia a müncheni világkupán elért ötödik helyével szerzett kvótát. Tőle nagy bravúr lenne egy pontszerző hely is.

Bognár Richárd dupla trapban indulhat majd Londonban, világkupákon és világbajnokságon is végzett már a legjobb hatban, az olimpián is képes lehet erre.

A sportlövők még két versenyen szerezhetnek kvótát, a belgrádi 25-50 méteres Európa-bajnokságon és a jövő évi légfegyveres Eb-n.

A második olimpiai kvóta a kalapácsvető Pars Krisztiáné lett. A dobóatléták kvalifikációja május elsején kezdődött, Parsnak alig egy hétbe telt, hogy megszerezze londoni helyét.

Pekingben negyedik volt, ha nincs az erős fehérorosz sportdiplomácia, akkor ezüstérmesnek mondhatná magát, hiszen két riválisa is fennakadt a doppingvizsgálaton, csak nem zárták ki őket. Az olimpia után Európa-bajnoki bronzérmet nyert, mostani formája alapján ott van a legjobbak között. Londonba éremért utazik, ég benne a bizonyítási vágy.

Pars Krisztián
Pars Krisztián

A magyar nehézatléták közül Kővágó Zoltán is dobókörbe léphet Londonban, az lesz a harmadik olimpiája (Athénban második, Pekingben tizedik lett). A világranglistán most az első húszban sincs, egyéni legjobbjától is négy méterrel elmarad. Valószínűleg ő is az augusztusi tegui vébére időzíti a formáját, ott fog kiderülni, hol tart a felkészülésben. Ha Fazekas Róbert összakapja magát, szintén olimpikon lehet újra. A B szintet mindenesetre már megdobta, de a szabályok szerint, ha van A szintes, azzal nem lehet kijutni.

A dobóatléták mellett a 110 gátas Kiss Dániel teljesítette az A szintet. 2010-ben ő is Eb-harmadik volt, Pekingben 21. Idei legjobbját, a 13,42-t szembeszélben futotta, ezzel a legjobb harminc gátas között van. Az olimpián előrébb léphet, mivel egy ország legfeljebb három versenyzőt indíthat, sok amerikai vetélytársa kiesik. A középdöntő így valószínűleg nem lesz elérhetetlen.

Nyolc atléta B szinttel mehet az olimpiára a mostani eredmények alapján. Kellemes meglepetés, hogy Minczér Albert 3000 méter akadályon megfutotta B-t. A maratoni számon kívül férfi hosszútávfutók a legutóbbi olimpiákra ki sem jutottak, akadályban pedig szinte emberemlékezet óta nem volt magyar versenyző.

Atléták B-szinttel

Madarász Viktória 20 km gyaloglás 1:34:37     
Márton Anita súlylökés     19,92     
Kovács Tamás  maraton     2:17:43
Farkas  Györgyi hétpróba   6068
Orbán Éva  kalapácsvetés  69,66         
Kürthy Lajos  súlylökés     20,20     
Minczér Albert  3000 m akadály     8:27.49         
Deák Nagy Marcell 400 m síkfutás 45.53

A legtöbb kvótát eddig az úszók gyűjtötték be, tíznek van A eredménye. Tőlük mindenki érmeket, köztük aranyat, aranyakat vár.A tavalyi, budapesti Európa-bajnokságon a magyar csapat bizonyította, helyük van az elitben. Egy-két aranyat és további négy-öt érmet már ez az egyelőre csonkának tekinthető csapat is szerezhet. Kiss László szövetségi kapitány szerint a csapat képes lehet annyi olimpiai pontot szerezni, mint az éremhalmozó kajak-kenu válogatott.

Cseh László már rutinos olimpikon, két olimpiáról három ezüstje és egy bronza van. Négy számban, 200 és 400 méter vegyesen, valamint 100 és 200 méter pillangón A szintje van. 400 vegyesen vezeti az idei ranglistát, Londonban is ebben a számban lehet a legnagyobb esélye. Az amerikai Ryan Lochte, a brazil Thiago és a tuniszi Mellouli lesznek a legnagyobb riválisai, feltéve, ha Phelps nem másítja meg korábbi elhatározását, és tényleg nem indul. Döntős lehet egy másik magyar is, Verrasztó Dávid egyre jobb időket úszik, Cseh mögött most éppen ő a második a világranglistán.

Cseh László
Cseh László

Bernek Péter tavaly még az ifjúsági olimpián indult és nyert, 2012-ben a felnőttek között is döntős lehet 200 méter háton,

Vegyesen és pillangón a 14-szeres olimpiai bajnok Michael Phelps örökös ellenfele eddig Cseh volt, pillangón azonban most egy másik magyar úszó lehet rá igazán veszélyes, ahogy az a vb-n is kiderült. A 17 éves Biczó Bence csak hat tizeddel úszik 200 pillangón gyengébbet Phelpsnél, ez idén a világ hetedik legjobb eredménye, de Biczó edzője szerint még sokat fejlődhet Londonig, szinte biztos pontszerzőnek tekinthető. A vb-n szerdán nyolcadik lett.

Kis Gergő 400 és 1500 méteres gyorsúszásban szerezte meg a kvótát, a hosszabb táv jobban fekszik neki, és a mezőny sem olyan sűrű, ott akár az éremért is úszhat.

Cseh László mellett a férfiaknál Gyurta Dániel lehet még favoritnak tekinteni, a sanghaji vébén a gyengébbik számában, 100 mellen hatodik lett, a 200 méteren címvédőként indul. Valószínűleg ő is csak az arannyal lenne elégedett, és az athéni ezüst után olimpián is megszerezheti az első helyet. Nehéz dolga lesz, mert nemrég visszatért régi riválisa, a japán Kitadzsima.

Risztov Éva Athén után egyszer már visszavonult, de egy olimpia kihagyása után visszatérhet. Áttért a hosszútávúszásra, nyíltvízi versenyeken is indult, a medencében 800 és 1500 méter gyorson versenyez. 400-on és 800-on olimpiai szintet úszott, de időeredményei alapján egyelőre nincs a legjobbak között. A sanghaji világbajnokságon éremért és kvótáért úszott az tízkilométeres nyíltvízi távon, de egy igazságtalan bírói döntés egyelőre megfosztotta ettől a lehetőségtől.

A nőknél mindenki Hosszú Katinkától várja az aranyat, nem minden alap nélkül. Hosszú tavaly három Európa-bajnoki aranyat nyert, két egyéni számban is ott lehet a dobogón, 200 pillangón és 200 és 400 vegyesen úszhat nagy időt. A mostani úszó-vb-n a rövidebbik vegyes számban a hatodik helyen ért célba. A 400 méter az erősebb száma, ott címvédésre készül. Az olimpián is abban lehet jobb.

Jakabos és Hosszú
Jakabos és Hosszú

200 pillangón Jakabos Zsuzsannával is meg kell majd küzdenie, aki jelenleg a világ legjobb tíz pillangósa között van, az Eb-n is éppenhogy megverte Hosszú. A londoni olimpiai döntőben is úszhatnak egymás mellett, de ugyanez a 400 vegyesen is előfordulhat. Jakabos szinte minden számban bevethető lesz, vegyes-, hát-, pillangó- és gyorsúszó számokban is van olimpiai szintje. A 113. úszó ob-n úszta meg az A szintet 400 méter vegyesen. 200 pillangó mellett még a 200 gyorson tekinthető biztos indulónak.

Több számban van még A szintes versenyző: Kapás Boglárka 400 gyorson, Mutina Ágnes 100 gyorson szerezte már meg a kvótát, egyéniben nem lesznek éremközelben, de egy ütőképes váltó tagjai lehetnek. Verrasztó Evelyn is hasznos csapattag, a 4X200-as gyorsváltóval Európa-bajnok is volt, de egyéniben is döntőzhet.

B-szintes úszók

Kozma Dominik 50 m gyors
Takács Krisztián 100 m gyors
Povázsai Eszter 100 m hát
Sztankovics Anna 200 m mell

Vízilabdában a magyar válogatott éppen kedden biztosította a helyét a londoni olimpiára az USA legyőzésével, a vb-n már a legjobb négy között van. A zsinórban három olimpiai aranyat nyerő csapattal szemben jövőre is nagyok lesznek az elvárások. Az elmúlt évek nem a sikereiktől voltak hangosak, de az már látszik, Kemény Dénes a megfiatalított válogatottal is képes lehet a győzelemre.

Az öttusa sokáig speciális magyar szám volt, ma már oda a hegemóniánk, tavaly mélypontra is került a sportág. Egyelőre a férfiak tűnnek pontszerzésre esélyesnek, Kasza Róbert éppen Londonban szerzett kvótát a világkupa döntő megnyerésével. Ha még egy magyar kvóta összejön, Demeter Bencével és Marosi Ádámmal kell megküzdenie, hogy valóban kint is legyen a játékokon. Az első hatba mindhárman képesek lehetnek bekerülni. (A szabályok szerint bizonyos sportágakban a versenyzők nem maguknak, hanem országuknak szereznek kvótát, így szakvezetői döntésen múlhat, ki lehet résztvevő.)

Asztaliteniszben szinte lehetetlen megtörni az ázsiai uralmat, ez a már olimpiai indulónak számító Tóth Krisztinának és Póta Georginának is nehéz lesz. 16 közé kerülésük nem lehetetlen, a nyolc közé már bravúr lesz bejutniuk, de Tóth már azzal is nagy eredményt ért el, hogy kijutott az ötödik olimpiájára.

A csapatversenyben is van esélyünk, ehhez Lovas Petrának kell kvótát szereznie, kedvező sorsolással elérhető a legjobb nyolc is.