Egy perc, két gól, utolsó perces győzelem

2012.08.10. 21:01
A magyar vízilabda-válogatott három góllal is vezetett az ausztrálok ellen, de a vége mégis szoros volt, csak 10-9-re nyert. Az ötödik helyért a spanyolokkal játszik majd vasárnap a pólócsapat.

A negyeddöntőben az olaszoktól elszenvedett vereség után a magyar vízilabda-válogatottnak az ausztrálokat kellett megvernie, hogy az ötödik helyért játszhasson az olimpián.

Az elején ugyan az ausztrálok szereztek vezetést McGregor góljával, de a magyar csapat megrázta magát, Madarasnak köszönhetően szinte rögtön egyenlítettek. Egy perccel később Varga Dénes révén már vezettünk is, majd ismét Madaras ragasztott hatalmas gólt a bal felsőbe, hamar elmentünk 4-1-re. Az első negyed vége előtt 2 perccel szépítettek az ausztrálok, Younger maradt üresen, és messziről a hosszú sarkot lőtte ki. 40 másodperccel a vége előtt Biros próbálkozott távoli lövéssel, ezt blokkolták az ausztrálok, majd mi kerültünk emberelőnybe, de nem tudtuk kihasználni, Steimecz kezéről leszedték a labdát, és közben az idő is lejárt.

A második negyedben a ráúszásnál mi hoztuk el a labdát, de az ellenakcióból megint az ausztrálok dobtak gólt. McGregor kapta üresen a labdát, és be is vágta helyzetét, egygólosra faragták hátrányukat az ausztrálok. Egy perccel később akár egyenlíthettek volna, de az üresen maradt Campbell lövése a lécet találta telibe. Mi kerültünk emberelőnybe, Madaras viszont az ellenfélhez hasonlóan lécre lőtte a labdát.

A következő ausztrál támadásban le is dolgozták a háromgólos hátrányukat, a blokkolni igyekvő magyar játékosok között Miller lőtt a bal alsó sarokba. Két perccel a negyed vége előtt a vezetést is megszerezte az ellenfél: a magyar csapat kettős emberhátrányba került, Miller talált ismét a kapuba. 4-1-es magyar vezetés után az ellenfél négyet dobott egymás után. Fél perccel később mi kerültünk kettős emberelőnybe, ki is használtuk, Hosnyánszky egyenlített közelről (5-5). A vezetést viszont megint az ausztrálok szerezték meg, Whalan használta ki, hogy lövőhelyzetbe került (5-6). A negyed vége előtt Biros egyenlített, ismét kettős emberelőnyből, így döntetlennel mentek szünetre a csapatok.

A harmadik negyedben a ráúszásból az ausztrálok hozták el a labdát, majd több kihagyott lehetőség követte egymást mindkét oldalon. A negyedik percben az összeakaszkodó Hárait és McGregort végleges cserével kiállították, a csapatok támadásai pedig rendre a kapufát, vagy az ellenfél kapusát találták telibe. Három perccel a vége előtt és számos kihagyott helyzet után Kemény Dénes kért időt. Ezután emberelőnyből meglett a magyar vezetés, Hosnyányszky talált be az ausztrál kapus keze mellett. A vége előtt majdnem meglett a nyolcadik is, Varga Tamás kotorta kapura a labdát, de csak a kapufát találta el.

Az utolsó negyed elején ismét az ausztrálok szerezték meg a labdát a ráúszásnál. Másfél perccel később az egyenlítő gólt is bedobták. Addig adogattak, amíg Whalan hatalmas gólt vágott a jobb felsőbe (7-7). A negyedik percben ráadásul a vezetést is megszerezték: Cleland lőtt messziről a kapuba, hatalmas találat volt. Kis híján növelték is az előnyüket, Whalan a kapufára lőtt, Kemény Dénes ekkor kért újra időt, három és fél perc volt hátra a mérkőzésből.

Az időkérés után Varga Dénes egyenlített, szélről szépen lőtte ki a hosszú sarkot. A vezetést azonban megint az ellenfél szerezte meg. Miután emberhátrányból kiegészültünk, Howdenen nem maradt ember, aki ki is használta a lehetőséget (8-9). Rögtön jött a válasz a magyar válogatottól, Hosnyányszky egyenlített, ekkor másfél perc volt még hátra. Nagy Viktor bravúrral ziccert fogott a következő ausztrál támadásnál, az ellentámadásból pedig Madaras bevágta a labdát a kapuba, megvolt a vezetés. Egy perc alatt két gólt szereztünk. Az utolsó percben emberelőnyt kaptak az ausztrálok, időt is kértek, de a vége előtt ők szabálytalankodtak, a labda hozzánk került és ezzel biztossá vált a győzelem.

A 10-9-es győzelem után a magyar válogatott az 5. helyért játszhat majd a spanyol válogatottal vasárnap.