Hiába harcolt, nincs döntőben a kéziválogatott

2012.08.10. 20:13
A magyar kézilabda-válogatott egy újabb drámai végjátékban 26-27-re kikapott Svédországtól az olimpiai torna elődöntőjében. A válogatott nem égett olyan magas hőfokon, mint Izland ellen, de a hajrára ledolgozta háromgólos hátrányát. Az utolsó percekben azonban kimaradtak a ziccerek. A csapat vasárnap a bronzéremért játszik a Horvátország–Franciaország-mérkőzés vesztesével.

A svédek külön cikkeket szenteltek, a magyar válogatott kulcsemberének, Nagy Lászlónak, de Mocsai Lajos szövetségi kapitány az Izland elleni győzelem két kulcsemberének nem szánt főszerepet az elején. A kapuban Mikler Roland kezdett, és Nagy is többször pihenőt kapott.

Mikler ráhangolódott a meccsre, az első lövést nagyon jól érezte, majd a kipattanóból jövőt is fogta, megadva az önbizalmat a csapatnak. Ilyés pedig élt is ezzel, 1-0. Doder egyenlített.

 
Ilyés becsapja Anderson kapust

A következő támadásoknál kapkodó volt a játék, Császár is ötlet nélkül lőtte el, de Mikler tartotta a döntetlent. Ilyés betörésből megszerezte a vezetést, de Nilson leindításból egalizált. Az ötödik percben Császár lőtte be az első hetesünket (3-2). A magyar hatosfal és Mikler kétszer is jó ütemben nyúlt bele egy lövésbe, de Anderson átlövésével már nem tudtak mit kezdeni.

A 10. percben pedig először vezettek a svédek. Källman passzív játékunk után kettőre növelte az előnyt, Iváncsik azonban egy gyors indításból kihasználta, hogy nem állt fel a svéd védelem. (4-5).

Putics Barna óriási átlövésgóllal egyenlített, és utána Nagy László lógott meg egy labdával a vezetésért, de ziccerben a kapusba bombázta. Putics azonban a következő rohamnál másolta saját gólját. (6-5).

Ekberg hetesből egyenlített, aztán Császár jött egyből belőtt büntetővel a másik oldalon. Putics meglőtte a harmadik gólját, de nem sikerült ráülni az előnyre. Lékai betörését csak szabálytalanul tudták megállítani a bal oldalon, de az érte járó hetest kihagyta Császár.

A 18. percben meglett az első kiállítás, Schuch Timuzsin kapott két percet. Zubai belül védekezéséért pedig hetest is kaptak a svédek, de Elkberg hiába lőtt, Mikler fantasztikusan védett, és az emberhátrányt is kapott gól nélkül hozta le a válogatott. 8-8-nál Mocsai Lajos időt kért, de hiába állították ki Karlssont, nem növelték az előnyt a magyarok, sőt Ekberg a szélen még vezetést is szerzett, majd egy átlövéssel kettővel mentek a svédek. (8-10).

Karlsson második kiállításánál, gyorsan lőtték a gólt, Nagy középen ijesztett, Putics balátlövőből bombázott (10-11). Az egyenlítés nem jött össze, megint nem állt össze a védelem, most jobb szélen maradt Petersen üresen. A válasz magyar gólt Harsányi szintén jobb szélről húzta be. (11-12). A 26. percben a Johan Olsson svéd kapitány is időt kért. Jól jöttek ki belőle, hiába állították ki egyik játékosukat, megint hátrányból lőttek két gólt. Vadkerti lövése pedig kijött a kapufáról, Larholm gólja már négygólos svéd előnyt jelentett, de a félidő vége előtt még Császár jobb alsó sarkos lövése faragta a hátrányt (12-15).

Császár kezdte a góllövést a második félidőben is, míg Mikler helyére Fazekas állt be a kapuba, az első lövést azonban nem tudta védeni. (13-16).

Putics lendülete is kitartott, betört a védők között, de lövése az oldalhálót találta el, de mivel meglökték hetest kapott. Császár állt oda, és suhintotta be, de Petersen is büntetővel tartotta három gólra a svédeket (14-17). Jó Császár–Putics-összjáték után utóbbi talált a kapuba. Császár Zubait játszotta meg, akit belöktek a hatoson belülre, hétméteres, Császár megpörgetett lövés ismét bement.(16-18)

A válogatott nem tudott ekkor igazán felpörögni, a szerbek és az izlandiak ellen magasabb hőfokon izzott a csapat. A svédek Nagyból is jól felkészültek, nem sok lehetőséghöz jutott, így nem tudta átlendíteni a holtponton a magyarokat. Helyette most más sem tudott vezéregyéniséggé lenni, Mocsai Tamás átlövései nem működtek igazán, és Császár is hiába lőtte sorozatban a góljait, ezúttal egyedül kevés volt. A beállós és szélső játék is akadozott, ritkán játszották rájuk a figurákat.

Du Ritz növelte újra háromra a svéd előnyt, majd Nagy kiállítása után Ekberg lövésével lett négy a különbség. Iváncsik hátrányból lőtt egy gólt, de a svéd leindításokra nem találtak ellenszert. (17-21).

Ekkor magára találta a a magyar csapat. Császár lőtt, majd Zubai beállóból talált be, Nagy labdaszerzéséből Harsányi ment el a szélen. Két perc alatt három gólt szereztek. (20-21)

Fazekas védéséből az egyenlítésért támadtunk, de Putics nem talát be. A svédek hetest kaptak, Császár viszont kihagyta a sajátját (20-22), de újra ő tartotta meccsben a csapatot. Källman lövése után ő válaszolt messziről. Fazekasnak is nagyszerű pillanatai jöttek, kétszer is óriásit védett, és Zubait is indította.

Császár maradt lent a földön a 19. percben, lövése után Lékai lábára esett, és kifordult a bokája. Egy műesés után emberhátrányba kerültünk, de koncentrált védekezés után Harsányi futott le mindenkit, és vágta a kapuba a labdát, aztán Fazekas húzott megint nagyot, Källman szélről jövő lövésébe állt bele. Ismét csak egy gól volt a hátrány (23-24). A svéd szélső a következőre már nem hibázott, de Lékai lövése a svéd kapus hátáról bement a kapuba (24-25). A Fazekas–Källman-párharcból ismét a kapus jött ki jobban, Nagy indult, de rátartottak a kezére,

Már csak négy perc volt, amikor  Ekberg kapufát lőtt, de hiába támadtunk, belemenést fújtak a bírók. A svédek csak passzív játékig jutottak, újra az egyenlítésért mentünk, hat másodperc volt az emberelőnyből, amikor Mocsai időt kért, és bemondta a figurát. Ami nem sikerült, Iváncsik ugrott be szélről, de kapufára ejtett.

Kim Anderson kilenc méterről óriási lövéssel ismét kettőre növelte a svéd előnyt, Zubai beállósból gyorsan válaszolt. Újra ugyanaz volt a feladat, ki kell védekezni a svéd támadást, és belőni. A svédektől elvették a labdát, gyorsan indult Nagy, Harsányi kapott passzt, de Anderson kapus combjával kivédte.

39 másodperc maradt, Du Rietz egyből gólt lőtt, Ilyés még 15 másodperccel a vége előtt talált, de már nem maradt idő megszerezni a labdát, a svédek ügyesen lopták az időt, és 26-27-ra megnyerték a meccset.

Magyarország az esti francia–horvát-párharc vesztesével játszik a bronzéremért vasárnap.